Tuesday Takeover in Korf

Elke dinsdagmiddag stellen Emma van TURBO en Louise van Ant-Woord de deuren van KORF (Naaldenstraat 4) open voor jongeren die samen willen werken, lezen, bijpraten, koffie drinken of ideeën uitwisselen. Iedereen is welkom!

Tuesday Take Over 10

Maar laten we beginnen bij het begin. TURBO is ontstaan als aanspreekpunt voor jongeren die interesse hebben in ondernemerschap. Of beter gezegd: ondernemingszin. Iedereen met een idee of goesting om iets te doen, kan aankloppen bij TURBO voor persoonlijke begeleiding en advies. Daarnaast organiseert TURBO het hele jaar door evenementen rond ondernemingszin, van workshops tot speeddates en keynotes.

Ant-Woord is drie jaar geleden ontstaan vanuit het idee van TURBO, maar mikt op een bredere doelgroep van jongeren die minder makkelijk hun weg naar het aanbod vinden. Ant-Woord trekt zelf naar jongeren in hun gekende en vertrouwde omgeving en maakt er haar missie van om hen individueel te coachen in de zoektocht naar werk, het uitbouwen van een sociaal netwerk, het ontplooien van hun talenten of het realiseren van een idee. Jongeren die terug in actie willen komen in hun leven zijn hier aan het juiste adres. Samen met Ant-Woord werken ze aan een stevige basis om van daaruit verder te kunnen groeien.

De samenwerking tussen TURBO en Ant-Woord is natuurlijk ontstaan door het feit dat beide organisaties werken met eenzelfde doelgroep: jongeren met goesting om de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast zetten Emma en Louise ook als collega’s maar al te graag hun schouders samen onder een project. De Tuesday Takeover in KORF is hiervan het beste voorbeeld. Het concept is simpel: elke dinsdagnamiddag vanaf 13u is KORF open voor jongeren. De invulling bepalen zij zelf. Er wordt gewerkt voor school, gelezen, gebabbeld, koffie gedronken, … Emma en Louise zijn aanwezig als coaches om er te helpen met wat dan ook. Heb je een vraag over iets van administratie? Wil je wat bijpraten? Ideeën uitwisselen? Een concept voorleggen? Alles kan.

Tuesday Take Over 13

Het idee is deels gegroeid uit lichte frustratie. Met kantoren hoog boven het café van De Republiek hadden Emma en Louise vaak het gevoel dat ze in een onbereikbare toren zaten waar jongeren niet altijd makkelijk de weg naartoe vinden. Ook door een gebrek aan zichtbaarheid in de stad misten ze een groot deel van hun doelpubliek. De drempel moest dus lager, en toen kwam KORF in het vizier.

Tuesday Takeover bestaat nu enkele maanden en het concept wordt steeds bekender onder Brugse jongeren. De drempel is ondertussen al ferm verlaagd door de informele sfeer in het café. Ook tussen de soep en de patatten (of beter: tussen de gratis koffie en de koekjes) kunnen kleinere vragen gesteld worden over ondernemen en alles wat daarbij komt kijken. Dat is een groot verschil met de normale werking van TURBO en Ant-Woord, waarbij afspraken en vergaderingen meestal ruim op voorhand vastgelegd worden en binnen een specifiek doel kaderen. In KORF is de sfeer losser en vrijblijvender. Er kan gewoon gepraat worden over koetjes en kalfjes. Daarnaast kunnen jongeren er ook onderling tips en adviezen uitwisselen, en dat is vaak heel waardevol.

Het project is dus eigenlijk al geslaagd, want heel wat jongeren vinden op dinsdagnamiddag hun weg naar KORF. Maar dat wil niet zeggen dat de organisatoren niet ambitieus zijn. Ze spelen met het idee om activiteiten aan te bieden vanuit de jongeren zelf. Op die manier willen ze inspelen op wat leeft onder hen, en waar zij nood aan hebben. Zo zijn er al wilde ideeën over breinamiddagen, leesclubs, een kledingswap, … Even goed passen ook inhoudelijke workshops over ondernemen en organiseren binnen dit plaatje. Het belangrijkste hierbij is dat de vraag vanuit het KORF-publiek zelf komt. Jong Brugge krijgt op die manier een kans om zelf een takeover van het café te doen en de ruimte en tijd naar eigen goesting en belangen in te vullen. De kers op de taart is dat jongeren zelf een traject doorlopen, leren organiseren en hopelijk heel wat ervaring kunnen meenemen voor hun eigen toekomstplannen.

Tuesday Take Over 17

Wil je op de hoogte blijven van de evenementen van TURBO, Ant-Woord en de invulling van de Tuesday Takeover in KORF? Check dan de Facebook- of Instagrampagina van TURBO of schijf je via www.turbo.be in op de nieuwsbrief. Ant-Woord heeft ook een eigen pagina op Facebook.

Oproep: wie met ideeën zit of goesting heeft om een dinsdagnamiddag in te vullen is héél erg welkom in KORF vanaf 13u tot 17u30. Er is gratis koffie en thee, en internet, …. Warmte en gezelligheid zijn troef. Tot dan?!

Tekst: Hannelore Gheldof, Beeld: Leslie Steen
Uit BLVRD Magazine editie #32

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.