PLATFORM

Het Brugse filmcollectief PLATFORM is terug van eigenlijk nooit echt weggeweest. Hun laatste thuismatch in de Brugse cinema Lumière dateert dan wel van 2022 (een vertoning van ‘Before Sunrise’), afgelopen zomer organiseerde PLATFORM tijdens DORP (Het Entrepot) een openluchtvertoning van ‘Midsommar.’ Op 2 februari zet het collectief het nieuwe jaar in met een avant-première van de nieuwste Andrew Haigh film, ‘All Of Us Strangers’. De Britse romantische dramafilm, met Andrew Scott en Paul Mescal in de hoofdrollen, is losjes gebaseerd op de Japanse roman ‘Strangers’ van Taichi Yamadi. De Londense scenarioschrijver Adam (Andrew Scott) woont in een hoog flatgebouw zonder veel contact te hebben met zijn buren. Daar komt verandering in wanneer de charmante Harry (Paul Mescal) op zijn deur komt aankloppen. Naar aanleiding van die eerste vertoning gingen drie leden van het filmcollectief (Febe Achtergael, Alexia Bruijlants en Marie Vandeghinste) met elkaar op de koffie in de Republiek Grand Café. Wat volgde was een gesprek over wie of wat PLATFORM nu eigenlijk is, hoe hun jaarwerking eruitziet, en hoe de aanwezige leden gepassioneerd zijn geraakt door cinema.


Terug naar het begin


Er heerst enige onduidelijkheid over hoelang PLATFORM nu eigenlijk al bestaat. Volgens Marie, die al 5 jaar lid is, zou het collectief zijn tiende verjaardag vieren. “Weet je nog onze vergadering in de Stera (koffie- en plantenbar in de Lange Vesting, red.)? Toen kwam er iemand naar ons toe om mee te delen dat hij één van de oprichters van PLATFORM was. Zo toevallig! En ook stom dat we hem vergaten te vragen wanneer dat dan wel was. Bij deze een oproep aan de persoon in kwestie: stuur ons een DM!” Over de kern is iedereen het wel nadrukkelijk eens: PLATFORM is een jongerenfilmclub/-werking die tegenwoordig verbonden is aan cinema Lumière Brugge en vzw MOOOV, de organisatie achter het MOOOV-filmfestival. Marie vat het collectief graag als volgt samen: “We zijn vooral een toffe bende enthousiastelingen die samen naar de film gaan en samen filmactiviteiten organiseren.” Febe, lid sinds 2021, vult verder aan: “Ons doel is om mensen samen te brengen, ook jongeren, om na de film nog een babbeltje te doen over wat ze nu eigenlijk gezien hebben.”


PLATFORM kan echter meer dan enkel filmvertoningen op hun palmares schrijven. Zo organiseerden ze al meerdere openluchtvertoningen, in samenwerking met DORP, wat volgens Marie een perfecte match was. “DORP is één en al jongeren, dus het was makkelijker om mensen te bereiken die het al gewoon zijn om hier naartoe te komen.” Films die de afgelopen twee jaar de revue passeerden waren onder andere ‘Titane’ en ‘Mid90s’. Die laatste vertoning werd in samenwerking met BLVRD georganiseerd. Ook die film bleek een schot in de roos te zijn! Een film die over skaters ging trok effectief skaters aan. “Het is fijn dat heel wat Brugse organisaties weten wat PLATFORM is, omdat wij al lang bestaan. Als er een filmopportuniteit is, denken ze vaak aan ons en dan volgt er een leuke samenwerking. Dan denk ik aan de verjaardagsfeestjes van BLVRD waar we films mochten tonen. Of bij Jong Volk bijvoorbeeld.” Het motto lijkt hier vooral samenwerking te zijn. Er is een gedeeld gevoel onder de leden dat er veel kansen zijn in Brugge en dat organisaties iets gemeenschappelijks hebben: een enorme passie en enthousiasme om dingen te verwezenlijken.

IMG 6095

Jaarwerking

Het grootste filmgerelateerde project waar PLATFORM al deel van uitmaakte? Dat is ongetwijfeld Kind Of Bruges, een wedstrijd voor jonge Brugse filmmakers. “Hiervoor sloegen we de handen in elkaar met MOOOV, BLVRD en Jong Volk. Jongeren konden vrijblijvend hun kortfilms, gelinkt aan Brugge, inzenden en die werden dan beoordeeld door een professionele jury.” Daarnaast kwam er ook een kortfilmjam. “Dat was vorig jaar tijdens het MOOOV-filmfestival en het jaar daarvoor op een ander moment. Het was vooral Het Entrepot dat dat trok. Jonge filmmakers konden aan de hand van workshops een weekend lang aan een eigen film werken, die een paar weken later vertoond werd in de cinema. PLATFORM nam de begeleidende rol op zich door mee te denken over de inhoud en de praktische organisatie. Deelnemers konden ons vragen stellen over o.a. montageprogramma’s en scriptuitwerking.” Op de vraag of PLATFORM dat opnieuw wil organiseren, komt een positief antwoord. “Tot nu toe lag onze focus vaak op het organiseren van filmevenementen. Maar dit hoeft niet onze enige focus te zijn. Wij staan voor veel open: workshops organiseren, bijkomende filmgerelateerde activiteiten, iets in De Tank (Het Entrepot) organiseren... Het hangt een beetje af van wat we zelf willen. We zitten nu ook met een bijna volledig nieuwe groep, met veel motivatie.”

Zelf neemt PLATFORM ook actief deel aan verschillende externe activiteiten. Zo was er in november de Young Programmers Workshop (MOOOV), waar meerdere PLATFORM’ers aan deelnamen. De dag begon met een workshop over filmdistributie in België en Europa. Vervolgens werd de eerste aflevering van de serie ‘She They Us’ van Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq vertoond. Twee weken later werd er hier een vervolg aan gebreid: de deelnemers gingen op bezoek bij de organisatie achter het Brusselse System D festival, waar verschillende kortfilms liepen. Daar eindigt het verhaal echter niet: er wordt nog een selectie van de kortfilms gemaakt die gedraaid zullen worden tijdens het MOOOV-filmfestival in april. Ook de jongerenjury van MOOOV kent geen geheimen meer voor PLATFORM. Door die activiteiten blijft de link met film altijd op de voorgrond.PLATFORM ontleed

Hoewel het collectief voorlopig vooral uit jonge vrouwen bestaat, benadrukt Alexia (lid sinds 2022) dat PLATFORM iedereen met open armen ontvangt. “We zijn echt laagdrempelig. Je hoeft zeker niet naar elke vergadering te komen. We zouden dat nooit willen verplichten. Als je gewoon eens naar de film wil komen met ons kan dat ook.” Marie beaamt dit en denkt hardop na over een verdere uitbreiding van de groep. “Natuurlijk is het leuk als je heel actief bent, maar het mag geen last zijn. Wat als we nu eens een tweede groep aanmaken met mensen die altijd naar onze voorstellingen komen? Ik heb vrienden die de badge verdienen ‘Ik ben naar elke PLATFORM-avond geweest’, maar die niet per se de tijd hebben om mee een vertoning te organiseren.” Dat nieuwe ideeën altijd welkom zijn bij PLATFORM, dat is een zekerheid.

IMG 6077

Natuurlijk kan de tafel niet worden afgeruimd zonder dat de vraag gesteld wordt die elke filmliefhebber krijgt. En neen, het is niet “Wat is je lievelingsfilm?”, maar liever “Hoe ben je gepassioneerd geraakt door film?.” Febe en Alexia hebben een gelijkaardige ervaring: door films te bekijken met hun grootouders. “Als kind hebben de Louis de Funès-films echt mijn hart gestolen. Ik kon samen met mijn oma en opa een hele middag naar zijn films kijken. Tot op de dag van vandaag vind ik die heel grappig.” Alexia vond de kracht van cinema terug in romantische komedies en dramafilms. “Eén van mijn vroegste filmherinneringen is naar ‘A Walk to Remember’ kijken met mijn oma. Eigenlijk is dat best een heftige film voor iemand van 10 jaar. Maar zo ben ik een aantal jaren later wel bij andere films als ‘The Notebook’ uitgekomen. Ik vond het heel speciaal om voor het eerst het effect van cinema te ervaren.” Marie claimt dan weer de titel van ‘Disney-kind’. “Ook mede dankzij de kennismaking met MOOOV in het middelbaar heb ik een liefde voor niet-westerse films ontwikkeld. Ook voor de niet-blockbusters: de ‘subtielere’ films. Vandaag is mijn stijl vooral Oscar-films. Ik vind de meeste films die genomineerd worden meestal heel goed.” Om af te sluiten: welke acteurs zien de PLATFORM’ers graag nog samen spelen? “Ik vond Jacob Elordi en Barry Keoghan in ‘Saltburn’ een heel goede combinatie, zegt Marie.” Febe: “Dat vind ik een heel moeilijke vraag. Misschien Joaquin Phoenix en Margot Robbie: ze zijn compleet verschillend, maar allebei zo goed!” Alexia zou graag eens Jacob Elordi en Ayo Edebiri het scherm zien delen. Wie weet zijn dat films die we ooit nog zullen zien op een PLATFORM-vertoning? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

IMG 6174 Enhanced NR

Lid worden

Wil je ook graag (gratis) lid worden van PLATFORM? Dat kan! Het volstaat om een privébericht te sturen naar de Facebook- of Instagrampagina. Binnenkort introduceert PLATFORM ook een uitzendingskanaal op hun Instagrampagina, waarin er onder andere filmuitnodigingen verspreid zullen worden en ook informatie over de PLATFORM-activiteiten.

PLATFORM is Febe Achtergael, Alexia Bruijlants, Klara Camerlinck, Cato Crevits, Zazie Muylle, Clara Pollentier, Marie Vandeghinste en Amber Vercaigne. Hannelore Gheldof (MOOOV) is de coördinator.

Tekst: Alexia Bruijlants. Foto's: August van De Gracht.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.