KLANKVELD: JONGE ARTIESTEN SHOWEN HUN SKILLS IN JEUGDHUIS COMMA

Er poppen de laatste maanden tal van online events op en toch blijken velen erg origineel uit de hoek te komen. Met Klankveld wil Jeugdhuis Comma jonge artiesten de kans geven om in 15 minuten hun skills te tonen aan de wereld. Voorlopig nog via hun YouTube-kanaal, binnenkort terug fysiek. We gingen kort even piepen in de JHC-studio voor een babbel met Thomas en Maya, organisatoren van het nieuwe podiumconcept.

Maya: “Het concept is gestart vanuit Jeugdhuis Comma. Tijdens de lockdown hebben we het jeugdhuis omgebouwd tot een ‘digitale studio’, waarbij we wekelijks livestreams organiseren. Soms zitten twee of drie mensen in de studio en hebben ze een gesprek, er komt eens een artiest over de vloer die een tutorial geeft, maar we wilden de studio ook gebruiken om artiesten tijdens corona te kunnen laten optreden. Een concept uitbouwen waarbij artiesten hun ding kunnen doen, maar waarbij het nog steeds veilig is. Dus hebben we gebrainstormd hoe we dat konden aanpakken doen en nu zijn we hier, hé (lacht).”

Thomas: “Ik wist dat Michiel ook bezig was met een hiphopplatform uit te bouwen in het jeugdhuis, dus ik ging ervan uit dat dit een concept kon zijn die ook hem zeer nauw aan het hart kon liggen en een waardevolle aanvulling kan zijn, hij is tenslotte organisator en hij weet van aanpakken. Dus vroeg ik hem of hij samen met ons aan dit project wou meedenken.”

DSC 0025 verkleind

Wat of wie staat er op het programma bij Klankveld? Gaat het enkel over muziek?

Maya: “Neen, de bedoeling is eigenlijk dat iedereen die ‘iets creatiefs doet’ hier zijn ding mag komen doen voor 15 minuten. Tot nu toe hebben we al een beetje van alles gezien: van poëzie tot breakdance, ook gitaristen. We zouden ook wel nog graag enkele kunstenaars hebben die langskomen om hier in een kwartiertje iets te schilderen met wat muziek op de achtergrond bijvoorbeeld. Het maakt niet echt uit wat de persoon doet, het moet gewoon (audio)visueel zijn (lacht).”


Dus iedereen kan 15 minuten zijn talenten komen tonen?

Thomas: “Ja, één podium, één persoon, maximum 15 minuten, dat is het concept. Als dat nu maar vijf minuten is, ook goed hé. Kort en krachtig, daar gaan we voor!"

Maya: “Elke editie komen er drie mensen aan bod.”

Thomas: “Ja, we proberen ook telkens een mooie mengeling te hebben. Een poppy singer-songwriter, daarna iemand met een techno-modulair systeem en als derde een poëzielezing bijvoorbeeld. Dat zijn 3 uiteenlopende disciplines maar kunnen elkaar mooi aanvullen. Wat ook leuk is, is dat Maya en Michiel afwisselend een kort interview doen met de artiesten voor hun show. Dat is ook meestal kort en krachtig, een vraag of drie. Waar ze hun inspiratie halen, hoe hun kunstvorm tot stand komt en dan nog een random question, over de dagelijkse gang van zaken.”

DSC 0043 verkleind

Er zijn al enkele edities gepasseerd ondertussen, hoe was de feedback?

Maya: “Tot nu toe vonden de artiesten het al heel tof dat ze een plaats krijgen om hun ding te doen. Zeker nu met corona. Ik vind het ook leuk om te zien dat mensen er hun plezier in hebben. Bij de vorige editie hadden we zelf meer dan 100 views op YouTube! Het is sowieso de bedoeling om het te laten uitgroeien naar iets groters na corona, dan gaan we het fysiek kunnen doen. Buiten op de parking van Het Entrepot, of een editie van ‘Klankveld’ op een leegstaand terrein of veld. We kijken er naar uit!”


Op welke doelgroep mikken jullie?

Thomas: “Qua doelgroep bereiken we uiteraard vooral jongeren in Brugge. Je kan de edities altijd herbekijken op ons Youtube-kanaal, wat het bereik wel breder kan maken. Artiesten kunnen na een lange tijd terug op een podium staan én hun vrienden live kunnen kijken naar wat ze doen, ongeacht waar ze zijn. Zelfs jonge, startende artiesten hebben hier al opgetreden, wat mooi is om te zien. We evolueren telkens en na elke opname zitten we samen om te brainstormen over wat beter kon of wat anders kan. Maar er heerst altijd een leuke vibe als we hier zijn, de goesting is er ook bij iedereen!”


Is het voor beginnen artiesten soms niet makkelijker dat er geen publiek is?

Maya: “Ja, zeker! Het wordt wel live uitgezonden, maar je hebt niet echt het gevoel dat er mensen aan het kijken zijn en kan je je ding gewoon rustig doen. Je staat er niet bij stil (lacht).”

Klankveld gaat tweewekelijks door op maandag om 20u30 op het Youtubekanaal van Jeugdhuis Comma, volg het via de facebookpagina ‘Klankveld Brugge’.


Uit BLVRD Magazine editie #21
Tekst en foto's: Manon Marreel.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.