VANDEPUTTE STUDIOS: JONGE FILMMAKER MET GROTE DROMEN!

Imhotep Vandeputte is 17 jaar en volgt Audiovisuele Vorming aan de Kunstcademie in Brugge. Hij werd geboren in Tenerife, verhuisde op zijn 12e naar Andorra en kwam 2 jaar geleden naar Brugge om te starten met zijn opleiding aan de Academie. “Samen met mijn ouders ben ik in veel verschillende landen geweest en heb ik van heel veel culturen kunnen proeven. Ik heb niet alleen heel veel mooie herinneringen om te koesteren, maar het leverde me ook bakken inspiratie op! En die wil ik combineren met mijn passie voor film.” Die passie voor film zorgde voor de opstart van Vandeputte Studios en het maken van de reeks #coronahulp, samen met klasgenoten.

Je bent een echte filmfanaat, van waar komt die passie voor film?
"Heel belangrijk is de invloed van mijn papa, hij is ook heel erg geïnteresseerd in film. Vandeputte Studios richtten we trouwens ook samen op, het is een project van ons beide. De liefde voor film is er dus al een tijdje, maar om ook de technische en praktische kant te leren kennen, volg ik nu de opleiding Audiovisuele Vorming aan de Kunstacademie. Ik heb er de afgelopen twee jaar kei veel geleerd omdat ik er ook gewoon 24/7 mee bezig ben. Ik kijk films, maak films, experimenteer, … Ik ben er gewoon constant mee bezig!"


Je maakt zelf ook constant video’s, hoe zou je je stijl omschrijven?
"Mijn doel is om mensen blij te maken met mijn video’s. Het eerste waar ik aan denk bij het woord “gelukkig” zijn kinderen, en wat doen kinderen graag? Spelen.

Imhotep Vandeputte

Dus als ik een filmpje maak, dan ga ik letterlijk spelen met de camera. Ik sta nooit stil op een vaste positie of toon nooit de “saaie” momenten in een gebeurtenis. Ik beweeg constant als ik de camera vast heb en beelden maak, zo kan ik later met die dynamische beelden een snelle montage maken en let ik erop dat de beelden altijd vloeiend in elkaar overlopen. Nog typisch voor mijn video’s zijn krachtig gesatureerde beelden en een vrolijk liedje die zorgt voor een gelukkige sfeer.

Dus samengevat: een snelle montage, veel kleur en happy vibes!"

Heeft het feit dat je al veel gereisd hebt en een aantal keer verhuisd bent je stijl beïnvloed?
"Ja dat denk ik wel. Dankzij mijn ouders heb ik van verschillende culturen kunnen proeven en dat was - en is nog steeds - voor mij een heel erg grote inspiratiebron. Zowel op persoonlijk vlak als in de video’s die ik maak, ben ik daar zeer door beïnvloed. Die gelukkige sfeer, het gevoel van dynamiek en de intensiteit van kleur zullen daar zeker iets mee te maken hebben!"


Welk soort filmpjes maak je zo al? Zijn die dan in opdracht?
"Voor school heb ik al verschillende kortfilms en publiciteit-filmpjes mogen maken, maar echt ‘als werk’ heb ik al opdrachten gehad zoals een trouw filmen, een videoclip maken voor een rapper, reclamefilmpjes voor restaurants en producten, evenementen of winkels. Allemaal te zien op mijn YouTube kanaal ‘Imhotep Vandeputte’!"

Met ‘echt werk’ bedoel je via Vandeputte Studios ?
"Yes, Vandeputte Studios is een eenmanszaak bestaande uit mijn papa en mezelf, maar voor veel opdrachten werken we samen met mijn klasgenoten. Samen maken we commercials, corporate films of trailers voor ondernemingen, aftermovies van momenten met vrienden of familie, … Met innemende beelden willen we krachtige en meeslepende kortfilms, videoclips en documentaires maken. En misschien in de toekomst een langspeelfilm…"

Recent startte je de reeks #coronahulp, was dat ook een opdracht? Of iets dat je zelf hebt bedacht?
"Het idee kwam van mijzelf, maar klasgenoten, familie en vrienden werkten er aan mee. Ik wou een aantal korte filmpjes maken die aan ouderen en mensen die hulp nodig hebben duidelijk maken dat we om hen geven. Anderzijds doen de filmpjes ook indirect een oproep om je te engageren als vrijwilliger. De bedoeling was om een reeks te maken van 5 filmpjes waarin we telkens tonen op welke manieren je kan helpen. Door te babysitten wanneer ouders moeten gaan werken, door naar de winkel te gaan voor iemand anders, te zorgen voor huisdieren, … Dat plan moesten we echter vrij snel stop zetten omdat de corona maatregelen steeds strenger werden."


Zijn er andere projecten waar je wel aan kan werken van thuis uit?
"Ja, ik ben bezig geweest met een montage voor een liedje van Brugge Solidair en steek vooral tijd in het leren werken met alle programma’s die ik nodig heb om films te maken. Momenteel ben ik veel bezig met Cinema 4D, een zeer moeilijk programma waarmee je 3D projectjes kunt opzetten. En misschien nog een leuk weetje, ik monteer al mijn films met Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects en hopelijk dus later ook Cinema 4D."

Wat staat er na de corona periode op de planning? Zijn er al projecten gepland in de toekomst?
"Ik heb uiteraard volgend jaar nog 1 jaar school, dus daar hard voor werken zodat ik goeie punten kan halen en me beginnen voorbereiden op mijn GIP. Daarnaast wil ik mij concentreren op short films en het maken van reclamefilmpjes."


Als afsluiter, hoe ziet je droomproject eruit? Voor wie of welke organisatie zou je echt eens een film willen maken?
"De reclamefilmpjes die ‘Apple’ maakt, hebben mij altijd heel erg gefascineerd, dus het zou een grote droom zijn om voor hen een reclamefilm te kunnen maken, voor het uitbrengen van een nieuw product bijvoorbeeld. Daarnaast zou ik graag is het mijn droom om ervoor te zorgen dat ‘Vandeputte Studios’ dé organisatie wordt waarvan mensen dromen om mee samen te werken of bij te komen! Blijven gaan dus!"

Benieuwd naar meer video's van Imhotep? Check dan zeker zijn Tiktok, Youtube en Instagram!

Imhotep youtube

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.