Vergane glorie wordt nieuw leven ingeblazen

In de wereld van muziek bestaat er een genre dat niet voor iedereen is weggelegd, maar voor degenen die het omarmen, gaat er een wereld van passie, energie en rauwe emoties open: hardcore. Deze muziekstijl, die een mengelmoes is van metal en punk, heeft een loyale en toegewijde fanbase opgebouwd over de hele wereld. Wij hadden het genoegen af te spreken met Arnaud Stroef, zanger van Low Life, en Mathias Debevere, publiekswerker bij de Snuffel.

Vertel eens, wat kunnen we verstaan onder Hardcore?

Arnaud: “Hardcore is een muziekgenre dat lijkt op een mix van metal en punk. Hier in Brugge was het vroeger erg populair, maar tegenwoordig is de glorie een beetje vervlogen. We denken eraan om meer shows te organiseren om die vergane glorie nieuw leven in te blazen. In Gent is het genre momenteel erg populair, vooral dankzij Return Bookings. Maar in Brugge blijft het doodstil. Het zou geweldig zijn als we hier weer wat leven in kunnen brengen. Er zijn al bands die proberen de scene nieuw leven in te blazen, maar tot nu toe zonder veel succes. Hardcore is ook een echt DIY-genre; als je het zelf niet doet, gebeurt het niet. Dat is wat we nu willen proberen. We hebben al een show gegeven in Sprout, een queer bar, de zaal zat vol en er was massa’s ambiance! De Snuffel heeft een veel grotere en professionelere zaal, dus dat is alweer een stapje hoger. De bands blijven relatief hetzelfde, maar we hopen dat het bereik groter wordt. Bruno helpt ook mee met de organisatie. Hij zit ook in het beleid van Ieperfest, een van de grootste hardcorefestivals van Europa.”

Mathias: "Vroeger had je nog niet zoveel alternatieve muziek, behalve hiphop en metal. Hardcore is een genre waar iedereen zichzelf kan zijn. Het maakt niet uit welke kleren je draagt, wat je gelooft, of welke seksuele geaardheid je hebt. Het is een uitlaatklep voor iedereen.”

Dus eigenlijk heel niche en tegelijkertijd heel open minded?

Mathias: “Ja, dat is iets wat niet veel mensen weten. Er heerst een verkeerd beeld van hardcore. Er zijn ook veel straight edge bands: mensen die geen alcohol drinken en geen drugs gebruiken.”

Arnaud:Veel mensen zien filmpjes van hardcorefeesten en denken dat het alleen maar mensen zijn die drugs gebruiken en vechten. Maar eigenlijk is het een uitlaatklep voor de jeugd om zichzelf te zijn. Straight edge is iets dat veel wordt gepusht. Wij zijn dat zelf niet, maar bijvoorbeeld veganisme wordt ook vaak gepromoot. Het zet mensen aan om na te denken voor zichzelf.”

Image2

Mathias: “Ik vind het altijd leuk dat iedereen verbonden lijkt te zijn met elkaar. Ik luisterde er vroeger niet naar, maar de afgelopen vier jaar wel. Iedereen zorgt voor elkaar, meer dan op andere festivals. Het lijkt misschien alsof iedereen elkaar slaat, maar als je valt, helpt iedereen je omhoog. Ben je iets kwijt, staan ze er vooraan aan het podium mee te zwaaien tot de eigenaar ervan gevonden is. Dat ruige uiterlijk compenseert met het zachte innerlijke. Vaak keren ook dezelfde mensen terug naar verschillende evenementen. Er is een soort community. Daarom zou het leuk zijn om die shows te kunnen geven.”

Image1

Een nieuwe wereld die voor mij opengaat! Vertel eens over jouw band, Arnaud.

Arnaud: “Ik ben de zanger van Low Life. Wij zullen de tweede band zijn die optreedt in de Snuffel op 8 juni. De helft van de band komt uit Meulebeke en de andere helft uit Brugge. We maken hardcore sinds 2016. Daarvoor speelden we ook in andere bands, we hebben op Ieperfest gestaan en shows gespeeld in Nederland en Duitsland. Het is momenteel een beetje stil, omdat onze gitarist net vader is geworden en anderen een huis hebben gekocht. Dit wordt onze tweede show dit jaar. We hopen op veel publiek en een goede sfeer. Een van de andere bands die spelen is Sicko, mensen die heel goed bezig zijn. Ze hebben leden die bij een groot label zitten en maken echt goede muziek. Weak Link zijn gasten uit Gent en voor hen geldt hetzelfde: harde maar goede muziek. Het zal dus heel cool zijn!”

Mathias: “Bij de Snuffel proberen we ons programma uit te breiden met meer niches. In Brugge is er een metal- en hardcorescene, en er is publiek dat naar die shows wil komen, maar er worden niet zoveel shows geprogrammeerd. We willen daar verandering in brengen door meer ruimte te bieden voor genres zoals metal, hardcore, ska en punk. Onze zaal is ideaal daarvoor. Er is een nood aan zulke shows. Samen met Bruno, die veel connecties heeft, willen we dit vaker organiseren.”

Arnaud: “Het gaat bij deze muziek vooral om passie en liefde. Je merkt dat ook als je spreekt met grote muzikanten. Ze zeggen dat je er nooit rijk van zult worden, tenzij je je sound commercialiseert, maar dan verlies je je eigenheid. Het is puur voor het plezier en het delen van de passie.”

Was Hardcore voor jou onbekend terrein, heb je zoals ik weer iets bijgeleerd uit dit artikel en ben je geprikkeld om het eens aan den lijve te ondervinden? Rep je naar de Snuffel op 8 juni en Low Life zal je, samen met Sicko en Weak Link, meenemen voor een onvergetelijke avond.

Klik hier voor meer info over het evenement:

https://snuffel.be/events/low-life-weak-link-sicko/

En volg ze zeker op sociale media!

Tekst: Guynan Berton. Foto's: ...

Uit BLVRD Magazine editie #40.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.