#INGEBLIKT BEZOEK AAN HET MODE MUSEUM: KAN KLEDIJ JE MENTAAL BESCHERMEN EN KRACHT GEVEN?

Vorige week mochten wij met de leerlingen Mode & Creatie mee naar Antwerpen, op bezoek in het Modemuseum. De tentoonstelling MIRROR MIRROR onderzoekt de connectie tussen mode, psychologie, zelfbeeld en identiteit. Wij vroegen aan Catho, Sophie, Maïesta, Jennifer, Melis, Ymke, Alysee & Leen ... Bestaat er volgens jou zoiets als een schoonheidsideaal? Kan kleding ons mentaal beschermen en kracht geven? Hoe zou jij je kledingstijl omschrijven en wat vertelt die dan over jou?

Elk jaar studeert er in Brugge een nieuwe generatie jong volk af. Maar, voor we ze laten gaan, willen we die nieuwe generatie en hun opleiding op een gepaste manier voorstellen. Dit jaar volgen we in het kader van het project #ingeblikt een jaar lang de leerlingen uit het 6e jaar 'Mode & Creatie' aan de Maricolen.

"Ik vind de betekenis achter deze jurk heel mooi. Het idee dat vrouwen zich op feesten of publieke plekken vaker in een hoekje verstoppen dan mannen, is wel herkenbaar. En door hoe deze jurk ontworpen is, kan dat niet. De jurk pusht je om gezien te worden. Ik herken dat wel, ik blijf ook eerst altijd wat meer op de achtergrond. Op nieuwe of drukke plekken wil ik ook eerst graag aftoetsen en verkennen, voordat ik mezelf kan zijn."

- Leen

IMG 2108 min

Voor mij bestaat het perfecte lichaam niet echt, maar iedereen heeft wel een soort ideaalbeeld denk ik. Voor mij is dat bijvoorbeeld Kendall Jenner. Ik heb momenten dat ik blij ben met mijn eigen lichaam, maar ik denk dat iedereen ook moment heeft dat je niet zo tevreden bent. Je lichaam is wat je hebt gekregen, dus je kan het maar beter accepteren.

- Alysee

IMG 2135 min

Hoe ik mijn kledingstijl zou omschrijven? Ik draag heel vaak zwart, een heel comfortabele kleur eigenlijk. Als ik me uitdagender kleed, dan voel je meteen wel meer die onzekerheid. Maar, als mensen dan naar me kijken, kan ik daar ook een bepaalde kracht uit halen. Dat vind ik wel speciaal.

- Sophie

IMG 2104 min

Als ik in deze ruimte binnenkwam was ik meteen heel erg onder de indruk. Er hangt zo’n compleet andere sfeer dan in de rest van het museum... Kleding kan voor mij verschillende dingen betekenen: het beschermt je tegen onzekerheden, je kan er jezelf mee representeren naar de wereld toe. Kledij kan heel machtig zijn.

- Melis

IMG 2121 min

Foto's: Jasper van het Groenewoud.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.