“Een lege, stille zaal die binnen de kortste keren verandert in een sonische mengelmoes van jong geweld.”

Een lege, stille zaal die binnen de kortste keren verandert in een sonische mengelmoes van jong geweld. Commajams is al jaar en dag een vaste waarde in Jeugdhuis Comma waarbij jongeren de kans krijgen om op een eigenzinnige en no-nonsense manier muziek te maken met gelijkgestemden. Alles kan, niets moet. Wij gingen op gesprek met Robin Van Oyen (projectcoördinator) en Dylan Gheyle (vrijwilliger) van Jeugdhuis Comma.

In 2020 werd het concept Commajams opgestart, een avond per maand waarbij jongeren tot 30 welkom zijn om te ‘jammen’ in het jeugdhuis. Muzikale voorkennis hoeft niet, maar is een pluspunt. “Commajams is een concept waarin mensen van verschillende achtergronden elkaar tegemoet komen in een lied dat ze ter plekke uit de grond stampen. Het gaat er mij vooral om mensen te leren kennen en het samen creëren van muziek in een chille sfeer, uiteraard in combinatie met een drankje,” zegt Dylan. Muziekgenres spelen geen rol, er kan zowel akoestisch, elektrisch als versterkt worden gespeeld en ook de instrumentenkeuze is vrij.


“In het begin was het vooral de bedoeling dat mensen nog hun eigen instrumenten meebrachten, omdat er toen nog niet veel materiaal ter beschikking was, maar ondertussen hebben we gitaren, basgitaren, een drum, jacks en versterkers in het jeugdhuis staan, die iedereen mag gebruiken. Al heeft dat wel eens een update nodig,” zegt Robin. “Maar eigen instrumenten mogen zeker nog steeds meegenomen worden. Van een sitar tot een saxofoon, het kan allemaal!”

A6407915

Jammen

Dylan neemt de rol van verantwoordelijke voor de avonden op zich, op vrijwillige basis. “Ik hou permanentie, serveer drankjes en leg aan nieuwkomers het concept van jammen uit. En ik hou de metalheads wat gedeisd!” Ze hebben ondertussen een vaste backline, een groep die iedere maand aanwezig is en samen speelt, maar ze krijgen meer en meer nieuwe gezichten te zien. En dat mag nog steeds worden aangevuld. “We verwachten op zicht niks, kom gerust jullie drempelvrees overwinnen en laat de muziek zijn werk doen. Ik heb hier al veel mooie succesverhalen gezien. Ken je muziektheorie en speel je in een band? Goed. Kan je amper twee noten spelen en geen ritme houden? Ook goed. Hier leren we van elkaar, de jamsessies zijn telkens op maat van de aanwezigen,” zegt Robin.


“We willen vooral dat ze een open mind houden en wederzijds respect tonen naar de andere muzikanten. Het is de bedoeling om te jammen, samen muziek te creëren. Het is leuk om bestaande nummers te spelen, maar we willen evengoed dat er creatief aan de slag wordt gegaan”, zegt Dylan. Daarnaast is ook een moment om sociaal te zijn, iets te drinken… Sinds kort is er ook Wakko bier in het jeugdhuis te verkrijgen, dankzij de nieuwe coördinator Viktor, shout out naar hem!,” lacht Dylan.

2

Outreachend project

Robin: “In de komende jaren willen we de jams wat naar buiten brengen via ons outreachend project. Snuffel Hostel is daarvoor de ideale uitvalsbasis. Het ligt dicht bij het centrum en er heerst daar ook een enorme alternatieve jongerencultuur.”

Concertwerkingen

Naast Commajams, waar alle soorten muziek door de versterkers kunnen blazen, blijft Jeugdhuis Comma inzetten op hun concertwerkingen die zich richten op specifieke genres. “Luster, waar we vooral focussen op indie en metal, en Schemer, meer gericht op drum&bass, bestaan na enkele jaren nog steeds. Op vrijdag 14 juni hebben we een zeer toffe Luster-editie met La Jungle, Kakapunk en Dot.Vin,” licht Robin ons in. “We hebben er ondertussen ook al enige tijd de Metalwerking ‘Ketterij’ bij en de hip-hop werking ‘Mad Clouds’. En niet te vergeten: Comma x Lab in samenwerking met het Entrepot, waar enkele weken geleden Maria Iskariot, de winnaar van Humo’s Rock Rally op ons podium stond. Comma is HOT!”

Commajams gaan eenmaal per maand door op vrijdagavond. Inschrijven is niet nodig, je kan gewoon langskomen. De eerstvolgende Commajams gaat door op vrijdagavond 21 juni, vanaf 19u. Meer info op www.jeugdhuiscomma.be of via de facebook evenementen.Tekst: Sanne De Muynck. Foto's: /

Uit BLVRD Magazine editie #40.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.