DRAG NIGHT: SNIFFING VELVET

Maria Kleopatra, Kim Note en Mathias Debevere organiseren op 15 maart een ware drag night in De Snuffel: ‘Sniffing Velvet’. BLVRD vroeg hen naar het wat, waar en waarom.

Dag Maria, vertel, wie ben je en waaraan mogen we ons verwachten op 15 maart?

Maria Kleopatra: “Ik organiseer al heel lang feestjes, vroeger vooral in de gothic-scène. Daarna rolde ik in drag, leerde ik mensen kennen en wilde ik die een podium geven. Ik kreeg kansen zoals Queer Was Here en het Prisma Festival om dat dan ook te doen. Daarnaast ben ik model, hoofdzakelijk voor Kim maar niet exclusief. Voor ‘Sniffing Velvet’ mag je je verwachten aan een avond met een line-up van prachtige queens, die voor deze editie allemaal uit West-Vlaanderen komen. Daarom kozen we als ondertitel voor de avond: ‘go West!’. Het wordt een avond om te lachen, je keihard te amuseren en vooral steengoede performances te zien.”

Kim: “Verwacht vooral velvet… lots and lots of it (lacht).”

Maria Kleopatra: “Daarnaast is zo’n avond er ook om een community te creëren voor queers, voor mensen die twijfelen of die nieuwsgierig zijn naar wat queer is. We willen er een moment van maken om mensen samen te brengen en dat mag natuurlijk op een hele leuke en entertainende manier zijn, maar het is ook om te zeggen: ‘Kijk, we zijn hier en we mogen hier zijn’.”

Kim: “Het draait natuurlijk om de spectaculaire acts, de glitter, het extravagante feestvieren, … maar we willen ook een plek zijn waar mensen kunnen thuiskomen. We hopen een veilige plek te kunnen bieden waar mensen iets kunnen zien dat of heel vertrouwd aanvoelt, of waar ze net nieuwsgierig naar zijn en willen leren kennen.”

Boulevard Magazine Scorpio Sisters 8

Waarom kozen jullie voor De Snuffel als locatie voor deze avond?

Maria Kleopatra: “In de eerste plaats omdat De Snuffel een hele goeie, praktische zaal heeft. Ten tweede werden we door Mathias aangesproken om nog eens een drag night te organiseren, na de succesvolle editie voor Prisma Festival. Ten derde omdat we weten dat De Snuffel heel hard inzet op het creëren van een safer space, we hebben dat de vorige editie echt gevoeld. Er is in De Snuffel een handhaving van de nultolerantie voor ongewenst gedrag, wat maakt dat onze performers, wij als organisatoren én ons publiek ons veilig en welkom kunnen voelen. Ten slotte zijn de medewerkers van De Snuffel gepassioneerde vakmensen die er alles aan doen om de avond zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Kim: “We kwamen in De Snuffel terecht eerder uit praktische overwegingen, maar merkten gaandeweg dat het ook inhoudelijk echt klopt. We hopen dit concept ook verder te kunnen zetten. We mikken op twee keer per jaar en kijken dus verder uit naar deze samenwerking. We voelen wel dat we op dezelfde lijn zitten en dat er actief wordt meegedacht over hoe de avond voor iedereen zo aangenaam mogelijk kan zijn.”

Je sprak van een nultolerantie voor ongewenst gedrag, maar wat is het gewenste gedrag? Wat kan en wat kan niet op zo’n avond?

Maria Kleopatra: “Ik denk dat je moet uitgaan van basic decency en van gezond verstand. Het belangrijkste is om respect te tonen voor elkaar, en uiteraard raak je geen mensen aan op een ongepaste manier of zonder toestemming. Dit is voor de meeste mensen ook echt wel duidelijk, maar hoe dan ook overlopen we bij het begin van de show de do’s and don’ts. Je moet er altijd van uit gaan dat er ook mensen bij zitten die voor de eerste keer een drag show bijwonen, natuurlijk.”

Wat betekent deze avond voor jullie persoonlijk?

Kim: “Ik ga sinds enkele jaren af en toe naar drag shows in andere steden en ik vind het heel fijn om dit nu in eigen stad te kunnen brengen, al is het maar om dat stukje wereld waarin ik zelf graag vertoef nu ook hier te kunnen delen met mensen. Het is voor mij een stukje bijdragen aan een klimaat dat veilig en inclusief is, ook hier in Brugge. Ik zie mijn rol in dit project eerder als ondersteunend. Ik ga niet zelf het podium op, maar ik zorg er wel mee voor dat er een veilig platform kan zijn voor drag en queer joy, voor het vieren van queer identity, ook in Brugge.”

Maria Kleopatra: “Zoals Kim zegt, voor het zien van drag shows moet je minstens naar Gent, of naar Antwerpen of Brussel. Daarom betekent het heel veel om dit nu ook hier in Brugge te kunnen aanbieden. Dat er een behoefte aan is, hebben we gezien bij de vorige editie: de zaal zat overvol met een heel divers publiek, wat we alleen maar toejuichen.”

Boulevard Magazine Scorpio Sisters 9

En wat betekent het voor Brugge? Wat maakt het hier mogelijk dat er een drag scene kan groeien, of net niet?

Kim: “Brugge wordt nog gezien als een niet zo veilige stad, denk ik. Dat hoor ik toch vaak. Ik denk dat er al veel werk gebeurd is, maar dat er nog heel veel ruimte voor verbetering is.”

Maria Kleopatra: “Tijdens de vorige show heb ik een kleine publieksbevraging gedaan. Ik vroeg aan het deel van het publiek dat zich identificeert als queer, wie zich ooit al onveilig of op diens ongemak had gevoeld in onze stad. Ik denk niet dat er iemand bij was die de hand niet opstak. Er is dus inderdaad nog werk aan de winkel. Daarnaast heeft het ook te maken met opportuniteiten. Er wordt tot nu toe weinig ruimte geboden in de culturele sector voor wat niet binnen een bepaald kader past. Het begint wel te keren. Zo kregen we voor Queer Was Here specifiek een zitje aan de tafel om de programmatie mee uit te tekenen. En zo moet het eigenlijk, hé.”

Wat zijn jullie verwachtingen voor Sniffing Velvet? Waar hopen jullie op?

Maria Kleopatra: “We hopen vooral dat mensen zich kunnen amuseren. Drag heeft altijd iets activistisch in zich, het zegt altijd: ‘De pot op met gendernormen’, naast het fantastisch entertainmentsgehalte natuurlijk. Dat maakt het voor mij zo interessant.”

Kim: “Ik hoop natuurlijk op een volle zaal met mensen die er goesting in hebben. Daarnaast hoop ik dat we met deze en de volgende edities een thuispubliek kunnen creëren van mensen in de queer community. Ten slotte hoop ik dat de performers zelf zich weer even goed amuseren als de vorige keer. Één van hen omschreef het toen als magie, en daar gaan we weer voor!”

We kijken er heel hard naar uit! Bedankt voor het gesprek.

Tekst: Alexandra Dervenis. Foto: Scorpio Sisters.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.