Campo Solar 2021

Op een lange en vooral warme treinrit tussen Tienen en Brugge kwam de zomer plots heel dichtbij. Niet enkel de temperaturen boven de 30 graden zorgden voor een zwoel gevoel, ook Ruben Callens – chef programmatie bij Campo Solar – droeg z’n steentje bij. Samen blikten we vooruit op het festival dat in het weekend van 13 – 15 augustus weer neerstrijkt in de maïsvelden rond Damme.

Dit jaar willen we er alles aan doen om het échte festivalgevoel terug te brengen naar de weide. Herinner je je Campo Solar in 2019 nog? Wel dat, maar twintig keer beter!

- Ruben Callens

Wat ik me vooral herinner is het indrukwekkende amfitheater dat de organisatoren vorig jaar, samen met de mannen van Tentakel, tevoorschijn toverden op het veld. De houten burcht zorgde voor een unieke muziekervaring in een jaar vol beperkingen en bubbels, en was voor heel wat muziekliefhebbers een lichtpuntje in een donkere periode.

Maar dit jaar mag het allemaal grootser. “Het is simpel”, aldus Ruben, “we willen een gigantisch feest geven met alles erop en eraan. Goeie muziek, sfeer als vanouds, lekker eten, mensen samenbrengen, hen laten genieten, hen laten feesten alsof corona nooit heeft bestaan. We hebben het allemaal zo lang moeten missen, die schade moet ingehaald worden.”

Camposolar

Ik wilde het vermijden, maar nu het C-woord is gevallen kan ik er niet omheen. Bij de gedachte aan duizenden dansende (en vooral plakkende) lijven tegen elkaar, gehijg in elkaars nek, vreemden die elkaar binnendoen en roepen in elkaars oor zonder mondmasker voel ik toch een zekere onwennigheid. Maar Ruben verzekert me dat ze bij Campo Solar niet van plan zijn om onnodige risico’s te nemen. “Uiteraard volgen we de regels zoals die opgelegd worden door de regering. Maar als het loopt zoals voorspeld, zullen onze festivalgangers op het terrein inderdaad zonder mondmasker mogen rondlopen, geen gedoe met bubbels of social distance. Maar daarvoor blijven we duimen voor vlotte vaccinaties en dalende cijfers. Fingers crossed.”

Toegegeven? Het idee van een festival als vanouds is aanlokkelijk. “En niet zomaar een festival” verzekert Ruben me. “Campo Solar is op heel wat vlakken uniek. Het doel is om onze bezoekers te blijven verrassen, en net wanneer ze denken dat ze alles wel gehad hebben, toch nog dat schepje erbovenop te doen. En dat allemaal in een exotische setting midden in de natuur. We halen er met de organisatoren veel plezier uit om tijdens brainstorms met meest gekke ideeën af te komen. Geheime hoekjes, speciale inkleding, surprise acts, … alles kan. We hebben zelfs een speciale werkgroep voor alle zotte ideeën (lacht). Meestal is de eerste reactie er één vol ongeloof, maar om die onmogelijke plannen dan toch effectief te realiseren in iets tastbaars, da’s de max. Op Campo Solar willen we de bezoekers tijd en ruimte doen vergeten, en geen idee is daarvoor te zot.”

De baseline voor een goed festival? “Iets organiseren waar je zelf graag naartoe zou willen gaan met je vrienden”. Da’s een simpele sleutel tot succes. Campo Solar wil haar doelpubliek ook zo breed mogelijk houden, om die reden werken ze dit jaar met 3 volwaardige podia. “Vergelijk het een beetje met een uit de hand gelopen familiefeest” grinnikt Ruben, “zowel je zatte nonkel, je oudere zus met haar 2 kindjes als je puberende neef met z’n vrienden moeten hier hun ding kunnen doen. En ondertussen kun je zelf gaan raven in onze techno-tempel met je maten. Hoe goed is dat?”

Camposolar blvrd

Wat mij betreft klinkt de organisatie van Campo Solar en huzarenwerk, groot en professioneel. Maar Ruben spreekt dat tegen. In essentie blijft het een groep vrienden die samen een feest organiseert waarop iedereen welkom is. Maar daarbij willen ze hun eigen waarden en normen zeker niet uit het oog verliezen. En ook de samenwerking met lokale partners blijft een belangrijk onderdeel voor een authentieke festivalervaring. “Een festival organiseren mag je echt niet onderschatten, er komt ongelooflijk veel bij kijken. Maar als je samenwerkt met mensen die je kent en die je kunt vertrouwen, is dat een enorme last die van je schouders valt. We bewaken onze samenwerkingen echt goed. Alles – van elektriciteitskabels voor het podium tot de bloemen en planten voor de decoratie – komt van mensen die we kennen of die hier wonen. Ook heel wat landbouwers uit de buurt delen hun kennis met ons en geven ons tips, da’s de max. In de eerste plaats hebben we alles aan hen te danken”.

En die boeren, dat blijkt een betrouwbaar volkje. “Vorig jaar toen Flip Kowlier hier kwam optreden, wou hij graag melk in z’n koffie. We hadden aan veel gedacht, maar dat was nu net datgene wat ons ontglipt was. De avond was al gevallen, de winkels waren toe. Lichte paniek. Tot een boer hier verderop ons aanbod om wat melk te gaan halen thuis, vers gemelkt van één van z’n koeien. Een hele bidon kregen we! Zo’n dingen vergeet je niet snel.“

Campo solar vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 15 augustus in de Pijpeweg in Damme. Jouw dagticket naar de zon kost 30 euro, een weekendticket 75.

10 weekendtickets nodig? 8 kopen + 2 gratis!

Enkele namen die je aan het werk zal kunnen zien op 1 van de 3 podia: Brihang, Dirk, Raymond van het Groenewoud, Yves Deruyter (Ruben’s persoonlijke favoriet!), The Gipsy Ska Orchestra, Faisal The haunted youth, Lily Grace, Red D, … More to be announced.

Meer info of tickets? Surf naar www.camposolar.be

Tekst: Hannelore Gheldof. Foto's: Unsplash & Campo Solar
Uit BLVRD Magazine editie #23

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.