Vakantiejob op een filmset

De meeste tieners verdienen ’s zomers een centje door broodjes te smeren of pintjes te tappen, maar dat is buiten Saar Rogiers (15) en Olivier Debaere (17) gerekend. De twee leerlingen uit het Brugse Kunsthumaniora stonden hun afgelopen zomers op filmsets. 27 juli filmden ze hun eerste project samen: een muziekvideo voor het Belgische indiepopduo Kids With Buns. De clip genaamd ‘how bad could it be’ kwam, niet toevallig, uit op 1 september.

Saar Rogiers

Ik draaide in 2021 ‘Zeevonk’ van Domien Huyghe. Dat was zo’n zotte ervaring, meteen een hoofdrol, en heeft mijn liefde voor acteren een enorme boost gegeven. Het was ook daar dat ik de muziek van Kids With Buns leerde kennen. Hun song bad grades werd in de soundtrack gebruikt en staat sindsdien op repeat in mijn playlist. Ik had nog nooit meegespeeld in een muziekvideo, dus toen ik de kans kreeg om mee te doen in how bad could it be heb ik die meteen gegrepen. Dit zorgde voor een drukke planning, want ik speelde deze zomer ook mee in ‘Young Hearts’ van Anthony Schatteman, maar het was absoluut de moeite.

We hebben ons op bepaalde momenten kapot gelachen op de ‘how bad could it be’ set. We mochten zelf ook beelden opnemen met onze gsm’s en stiekem dingen doen die normaal niet mogen op school. Je ziet die fun ook wel terugkomen in de clip. Ik vind het gek dat we die in één dag hebben opgenomen, want hij is zó cool geworden. Echt een viiibe

Portrait Saar Rogiers HCIB c Auck Schrover png

Olivier Debaere

Toevallig kenden veel mensen uit de cast al iemand anders uit de cast, en die kende dan weer iemand anders uit de cast... Saar, bijvoorbeeld, is de jongere zus van een goeie vriend. Iedereen van de groep had een gemene deler: een liefde voor acteren en film, en dat was ongelooflijk tof. Op die manier zat de samenhang in onze clip-klas meteen juist.

Ik speelde eerder al mee in een paar kortfilms en in de Ketnet-reeks ‘Meisjes’. De clip van de set was in vergelijking hiermee wat kleiner, maar daarom niet minder professioneel. Cato Kusters was een cadeau van een regisseur. Ik heb zoveel plezier gehad bij alle projecten die ik tot nu toe deed en zou in de toekomst graag nog eens een rol in een reeks binnenhalen. ‘De Twaalf’, ‘Knokke Off’… De absolute droom is natuurlijk een langspeelfilm, maar ik weet dat je veel doorzettingsvermogen nodig hebt om daar te geraken.

Portrait Olivier Debaere HCIB c Auck Schrover png

Kids With Buns

Marie: "De middelbare schoolperiode was voor ons beiden bijzonder impactvol. Tiener zijn op zich is al verwarrend en tieners zijn daarbovenop soms gewetenloos hard voor elkaar. Voor de eerste keer verliefd worden, vooral als meisje op een meisje, bracht daardoor sterke angsten met zich mee voor ons: wat als het gevoel niet wederzijds is? Wat gaan mijn klasgenoten over mij denken? Wij hebben indertijd verhalen over queer joy gemist en vonden het belangrijk die mee te geven in onze eerste muziekvideo van deze omvang, want ja, uiteindelijk… (beiden lachen): how bad could it be?"

Amber: "Cato heeft onze wishes vlekkeloos verwerkt in haar verhaal en regie. Al tijdens onze eerste ontmoeting bedacht ze de ene na de andere – op de beste manier mogelijk – verrassende visualisatie: het übertypische awkward koppeltje op de speelplaats (lacht), de spanning tussen de twee hoofdpersonages tijdens een saaie biologieles, het stiekeme rondsnuisteren in de schoolgangen, de koortsdromerige refreinen met het waterpistoolgevecht…"

"We draaiden al enkele muziekvideo’s, maar nog nooit met zo’n uitgebreid – en warm – team als dit. Muziekvideo’s zijn duur en als Belgische band beschik je vaak niet over het grootste budget, dus werkten heel wat mensen vrijwillig mee aan de ‘how bad could it be’-video. We hielpen waar we konden – ik hield het decor in de gaten en Marie ontpopte zich tot een ware keukenprinses. Het was interessant om het hele filmmechanisme van zo dichtbij te zien. “Het was ook heel fijn die gasten (verwijzend naar de jonge cast) bezig te zien,” vult Marie aan. “We hebben een WhatsApp-groep waarin we de bende geregeld updates sturen over de song en hun enthousiasme is telkens zá-lig. Ik heb echt het gevoel dat er nieuwe vriendschappen zijn gesmeed.”

Kids With Buns’ debuutalbum ‘Out of Place’ komt op 13 oktober uit op alle muziekplatforms. Tickets voor hun releaseshow op 7 december zijn te verkrijgen via de site van Ancienne Belgique.

Tekst: Octavie Ide. Foto's: Auck Schrover
Uit BLVRD Magazine editie #36.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.