Sticker-ing up voor Brugse kunstenaars: een interview met Tom Roose

Tom Roose is artiest en ondernemer in de kijker in het MaM – de Mind- and Makerspace in Brugge

Vandaag heb ik het genoegen om samen te zitten met stickerartiest en grafisch ontwerper Tom Roose in het MaM, de Mind- and Makerspace, vlakbij het station in Brugge. Ik neem een kijkje bij de indrukwekkende machines die verspreid staan in de ruimte: 3D printers, houtbewerkingsmachines, borduurmachines, scanners, ovens, een drukpers, een studio en jawel: een stickerprinter! Het is een droom voor elke mens met een kunstenaarshart. We Payconic-en een blikje cola en zetten ons in een samenwerkingsruimte waar Tom me vertelt over zijn passie en zijn projecten. Een sticker artiest zijn is namelijk meer dan enkel het ontwerpen en printen van stickers. Het betekent ook deel zijn van een internationale sticker community die zich onder de radar beweegt op platformen als Instagram. Tom is in deze gemeenschap beter gekend als “CHEFF” of als @stickergoddess.

MAMBRUGGE9113

Tom begon met stickers ontwerpen en printen als hobby, maar ging er in de afgelopen jaren veel verder mee. Zo exposeerde hij reeds drie maal in Brugge (2 keer in de tank en 1 keer in het entrepot) en dit voorjaar stond hij ook in Gent op het ‘Sorry, not sorry’ festival. In deze stick-up expo’s werden stickers tentoongesteld die hij via een online oproep in de community verzamelde. Elke editie toonde meer dan 140 artiesten van over de hele wereld, wiens werken in collagevorm op houten panelen of afgedankte verkeersborden werden geplakt.

Zijn meest recente project? In samenwerking met Het Entrepot verworf, vermaakte en verniste hij een oude “kauwgom automaat”. Het resultaat is een gouden gumball machine met ronde capsules in die gevuld zijn met stickers. Het gaat om ontwerpen van 20 verschillende kunstenaars, die nu door een muntje en een draai aan de zilveren hendel bemachtigd kunnen worden door elke nieuwsgierige voorbijganger. Momenteel is dit werk te bewonderen in het MaM. In december reist de machine normaal gezien verder en vertoeft het een maand in een pop-up store in Antwerpen.

Vanwaar komt het stickeren?

De sticker community vindt haar roots in de graffiti-, skate- en street art cultuur. Één van de meest bekende voorbeelden: ‘OBEY Giant’, een Amerikaanse streetartist, grafische artiest en illustrator die ooit startte met posters en stickers. Zijn werk is meer politiek getint en brengt boodschappen uit een anti-oorlog beweging. Stickeren wordt echter ook gedaan vanuit andere beweegredenen. Vanuit een terugkerende frustratie over de reclame die we overal “door ons strot geramd” krijgen, kiezen veel artiesten ervoor om de publieke ruimte terug te ‘claimen’. Bootlegs, bijvoorbeeld, halen hun inspiratie uit bestaande logo’s. De Limburgse sticker artiest ‘Tweede leerjaar’, brengt parodieën op de reclame van biljoenenbedrijven. Van het Shell logo maakte hij bijvoorbeeld “Shtijl”, op z’n Limburgs, van Lipton maakte hij “hou u Liptoe” en van “Adidas” creëerde hij een “Paljas” logo. Een Nederlandse sticker artieste ‘hetzusje’ vulde de straten van Den Haag met haar oude jaarboekfoto. Zelfs de media begonnen zich af te vragen wie het mysterieuze meisje was die overal in het straatbeeld bleef opduiken.

Stickers in de capsule machine

Je haalt inspiratie uit het dagelijkse leven, wat je tegenkomt en bedenkt er iets grappigs ermee. Dan maak je je eigen versie ervan. Alles kan en alles mag in stickers en dat is het tofste eraan. Je kan de regels aan je laars lappen.

- Tom

Stickers brengen rust in het straatbeeld. Ze kunnen een glimlach op je gezicht toveren op je wandeling naar je school of je werk, ze kunnen je empoweren op een mindere dag met een zin als “You are beautiful” of ze kunnen verschijnen op een toiletdeur in een café met de boodschap “Niemand is illegaal”. Ze kunnen je aanzetten tot denken, je opvrolijken en je een hart onder de riem steken. Ze zijn er niet om je goederen aan te smeren, maar gewoon om van te genieten.

In de sticker community worden stickers uitgewisseld onder de artiesten. Tom stuurt vaak enveloppes met zijn stickers naar leden in andere landen (en continenten) en krijgt er ook zelf opgestuurd. In de sticker-artiesten kringen is er een onuitgesproken regel om de stickers die je ontvangt van anderen op publieke plaatsen te plakken in je omgeving. Zo komen reizende artiesten hun eigen stickers vaak tegen op een plaats waar ze zelf nog nooit eerder waren. Tom vond zijn stickers onder andere al in Rome, in Berlijn, in Hamburg en in Amsterdam.

Straat

Veelzijdig en vol van passie

Tom volgt momenteel een traject via Starterslabo om zijn volgende stap te zetten naar het statuut van ‘zelfstandige’ en zijn eigen business te starten. Hij is naast een sticker-wizard ook een grafisch ontwerper in de brede zin. Iedereen kan bij hem terecht voor ontwerpen die gaan van logo’s, posters en webdesign tot visitekaartjes, geboortekaartjes en uitnodigingen in hout of plexiglas. Met een opleiding bij Fabzero als achtergrond, verkent hij 3d printen, lasercutten, transferfolie en nog zoveel meer.

Als doorwinterde ontwerper geeft hij ook workshops over stickers maken waar iedereen zich voor kan inschrijven. Stap voor stap, van idee tot design tot print, begeleidt hij een nieuwe garde stickerfanaten. Deze workshops vind je terug op de website van het MaM. De eerste zou (onder voorbehoud) op 11 januari doorgaan. Beginners, pro’s en ook iedereen daartussenin is welkom. Neem het aan van Tom: experimenteren is leren. “80% van de tijd ben ik zelf aan het uitproberen en aan het prutsen, 20% van de tijd ben ik effectief een afgewerkt resultaat aan het maken.”

LOGOHEAD9114

De raad van Tom Roose voor de Brugse creatievelingen?

“Wees je bewust van alle opportuniteiten die er nu zijn voor jonge makers in Brugge. En gebruik ze! Er zijn heel wat interessante dingen te doen in Brugge nu, dus er is geen reden om te blijven hangen in je kot. Ontdek de ateliers van Het Entrepot en de mogelijkheden van het MaM.” #komuitjekot

Je kan Tom contacteren voor grafisch ontwerp, voor zijn stickers, voor workshops of één op één begeleiding bij jouw creatieve projecten. Contacteer hem via Instagram, via zijn website of kom langs bij het MaM en vraag naar Tom Roose. Zijn stickers en merchandise kan je terugvinden in zijn webshop via Etsy.

Artikel: Joke Neels.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.