Stadslezer Axelle bewijst dat #bruggeleest

Brugge is niet alleen een stad vol historische rijkdom en idyllische plekjes, ook literatuur leeft! De Openbare Bibliotheek Brugge lanceerde daarom op 18 september Brugge Leest, een project om de liefde voor literatuur aan te sterken. Ze sloegen de handen in elkaar met boekhandels, literaire verenigingen en… boekenliefhebbers. Axelle Lescroart is daar een van. Ze kan zichzelf trotse Stadslezer noemen, en behoort zo tot de groeiende groep Stadslezers van Brugge Leest.

“Inderdaad, ik ben Stadslezer in Brugge! Ik ben 21 jaar en studente Ergotherapie, maar lezen blijft mijn grootste passie. Vanaf dat ik kon lezen verslond ik boeken, momenteel zijn dat er gemiddeld drie per week (lacht). Het kost me weinig moeite: opstaan, koffie, boek.”

Drie boeken per week, amai! Wat lees je zoal?

“In ieder genre heb ik wel favoriete boeken en auteurs. Ik ben een alleslezer (lacht). Ik vind sowieso wel een pareltje, in gelijk welke categorie. Als ik echt moet kiezen is mijn lievelingsgenre dystopie. Mijn favoriete auteur is Nicolas Sparks. Hij is een Amerikaanse filantroop, en schrijft vooral romance. De personages die hij tot leven wekt zijn zo écht, ze weten me altijd te raken. Ook Marissa Meyer vind ik top. Zij schrijft vooral Young adult en science fiction romance. Schitterend! Literaire boeken – tussen aanhalingstekens – interesseren me minder.

BRUGGELEEST

Ik houd uitgeverijen wel in de gaten om te kijken wat gepubliceerd wordt, maar vooral de nieuwste young adult boeken lees ik dan. Maar de typische literatuur, nee.”


Helemaal niet?

“Enfin, het is niet dat ik níét geïnteresseerd ben in literatuur. Ik heb verschillende classics met plezier gelezen. Onlangs nog las ik 1984 van George Orwell. Wat een boek! Beklijvend hoe het tot op de dag van vandaag brandend actueel is. Storytelling is relevant in alle aspecten van de samenleving, Orwell heeft via een dierenverhaal – een metafoor eigenlijk – een hele maatschappelijke dimensie meesterlijk blootgelegd. Ook Frankenstein, de heruitgegeven editie van Blossom, las ik niet heel lang geleden. Mooi! Die romantici toch, hé (lacht).”


Hoe bevalt het stadslezersschap je?

“Stadslezer zijn vind ik de max! Vooral voor de leestips die je geeft en ontvangt. Honderden mensen die geheime pareltjes ontdekken… zalig, toch? Hun Instagram (@bruggeleest) staat ook vol mooie leestips. Zelf heb ik op Instagram ook een boekblog, @axellesbooks. Het is leuk om via die weg like-minded mensen te ontmoeten. Ik heb zo ook twee goede vrienden leren kennen. Young adult fiction is een grote community waarin iedereen elkaar steunt en waarin je elkaar terugvindt via verhalen! Naast Brugge Leest ben ik trouwens aangesloten bij de Dear Book Nerds Book Club. Dat is een vereniging die focust op Young adult fiction.

Mocht ik het voor het zeggen hebben, zou ik meer organiseren voor young adult. Vaker eens een auteurspanel, literaire evenementen, bijeenkomsten in de bib,… De opties zijn oneindig. Young adult heeft een groot platform hoor. Er kan veel meer voor gedaan worden, zonder dat dat een underground groepje wordt voor twee einzelgängers. Je kunt moeilijk zeggen dat de jeugd niet genoeg leest maar in dezelfde adem enkel literaire evenementen organiseren voor ‘ouder’ doelpubliek.”


Wat vind je belangrijk in een boek?

In een boek wil ik vooral betoverd worden door de verhaallijn en kunnen connecteren met personages. Neem nu ‘Ongehoorzaam’ van Whitney Gardner. Het hoofdpersonage is doof en spreekt een aparte taal. Zelf ben ik ook slechthorend, het verhaal raakte me dus behoorlijk diep. Het is speciaal om stukjes van jezelf terug te vinden in personages. Ze zijn anders en toch zo gelijk aan jezelf. Het helpt om jezelf beter te begrijpen. Lezen zie ik dan ook als een activiteit die ervoor zorgt dat je de wereld om je heen beter begrijpt. Elk mens is anders, elk personage ook. Door te lezen leef je meerdere levens, en dat is de kracht van literatuur! Je kunt je beter inleven, en meer begrip opbrengen voor jezelf en anderen. Empathie, misschien is dat het woord dat ik zoek. Als iedereen zou lezen, zouden heel wat conflicten misschien vermeden worden? Ik weet het niet, hé. Maar naast omgaan met de wereld, is het uiteraard ook een vlucht van de wereld. Voor mij dan.

Ik sluit graag af met een mooie zin die op mijn muur staat: Als je tijd geeft aan moeilijk dan wordt moeilijk gemakkelijk- Ish Ait Hamou uit Als je iemand verliest die je niet kan verliezen

- Axelle

LEESTIPS VAN AXELLE

The last song van Nicholas Sparks
Heerlijke roman over liefde! Ronnie gaat naar haar vader en is daar niet zo blij mee, ze heeft namelijk niet zo’n goeie band met hem na de scheiding. Wanneer ze Will ontmoet, gaat ze een prachtige zomer tegemoet. Als ik echt een favoriet boek moet kiezen is het deze wel. Sparks schrijft op een manier waardoor je zelf kriebels in de buik krijgt.

Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson
Pippa onderzoekt een moord in haar stad voor een schoolwerk. Ze raakt er meer door in beslag genomen dan dat ze voor ogen had. Deze Young Adult mysterie is zo enorm spannend dat je er slaap voor laat. Dit boek moet je echt in één ruk uitlezen.

De ijzige verloofde van Christelle Dabos
Dit is het eerste deel van de Spiegelpassante en volgt Ophelia. Zij is een zowat het buitenbeentje op ark Anima. Als ze uitgehuwelijkt wordt aan Thorn staat haar leven op zijn kop. Ze moet verhuizen naar de Hemelburcht. Deze Young Adult fantasy wordt op een hele trage manier opgebouwd, maar dat maakt dit boek zo geniaal. Echt een aanrader.

Uit BLVRD Magazine editie #21.
Tekst: Yumi Demeyere. Foto: Axelle Lescroart.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.