Meer dan een kapsalon = Barlook

Het Sint-Amandsstraatje met z’n vele restaurantjes heeft er sinds 1 maart een kapsalon bij. Geen gewoon kapsalon met strakke zwart-witte muren, koffie, thee of water en een saaie knipbeurt, nee, Marie-Julie heeft haar eigen concept uit de grond gestampt. Maak kennis met Barlook, wat allesbehalve een ‘gewoon’ kapsalon is.

Bar-Look

Het concept is eigenlijk heel simpel. Bij Marie-Julie, in Barlook, kan je je haar laten omtoveren tot een jong hip kapsel en dat met een cocktail (of een ander drankje) in de hand! “Ik vond het jammer dat wanneer ik op vakantie was, en dus in feeststemming, ik bij de kapper enkel een koffietje of dergelijke kon krijgen en miste dus dat ontspannen vakantiegevoel. Van mij mag het wel iets meer zijn. Vandaar dat ik met het idee kwam om mijn kapsalon te combineren met een bar. Het was dan Sofie (huisgenote en beste vriendin) die met het cocktailgegeven afkwam,” vertelt Marie-Julie, “dus zo werd Barlook geboren.”

Daarnaast is Barlook elke vrijdag tot 21u geopend, waardoor je dus je aperitief kan combineren met een nieuw kapsel en één keer per maand met livemuziek. “We zouden er een ding van willen maken om één keer in de maand, waarschijnlijk op vrijdag, een afterworkparty te organiseren. Dan komt er een dj livemuziek draaien in het salon,” voegt Marie-Julie toe.

Dat Barlook gelegen is in de Sint-Amandsstraat is niet geheel toevallig. “Dit is mijn favoriete straatje van Brugge, precies een klein dorpje waar iedereen elkaar kent. Ik heb altijd gezegd dat, als ik iets van plan zou zijn om zelfstandig te starten, het in de Sint-Amandsstraat zou zijn. Het was Ramses van de Potato Bar die me tipte dat het pand hier te huur stond en dat ik eens moest gaan kijken, wat ik na wat twijfelen en duwtjes in de rug, gedaan heb. Ik nam contact op met de eigenaar van het pand, da’s een heel oud madammeke, die hier als kind is opgegroeid. Haar vader heeft hier ook een kapsalon gehad, dus zij vond dat wel leuk dat het pand terug gebruikt zou worden voor de oorspronkelijke functie ervan. Het is meant to be dat Barlook hier zou komen!”

IMG 1034

Nadruk op Brugse jongeren

Marie-Julie is een Bruggeling in hart en nieren en wil dan ook de Brugse jongeren steunen. Dit doet ze door kunst, gemaakt door een Brugse jongere, op te hangen in het salon. Deze zijn ook telkens te koop. “Rodrigo Fraga stelde voor om zijn kunst hier op te hangen. En dan dacht ik: misschien kunnen we zo de jonge Brugse kunstenaars steunen. Op die manier is het idee van die kunst ontstaan. En Aaron Pyckavet draait hier ook soms muziek, dus op die manier wil ik tonen dat ik jongeren steun en wil aantrekken om zo het concept authentiek en Brugs te houden.” zegt Marie-Julie.

Terug naar de roots

“Ik werkte voltijds in een kapsalon in Knokke en, ondertussen 3 jaar, als zelfstandige in bijberoep. Dus ik werkte dagelijks soms 12 uur. Dat was veel te veel om nog een moment voor mezelf te hebben, dus moest ik kiezen of ik m’n bijberoep zou stoppen en enkel nog mijn hoofdberoep zou uitoefenen in het salon in Knokke, ofwel volledig zelfstandig worden. Het is de tweede optie geworden (lacht). Mijn toekomst in Knokke was een beetje twijfelachtig geworden: wat ga ik daar blijven doen? Wat gaat er daar gebeuren…? Wil ik de rest van m’n leven naar Knokke rijden elke dag? Ook ik miste het jonge Brugge en die jonge schwung. Dat concept met die bar enz., dat zou trouwens in Knokke nooit werken. Het cliënteel is daar te oud voor. Dus ben ik terug naar mijn roots gekeerd en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad!

Barlook wordt vaak gedeeld op sociale media en is ook in de krant gekomen. Als je hier staat, ben je precies een dier in een dierentuin. Iedereen staat binnen te kijken en foto’s te trekken,… Allemaal goeie reclame!” Aldus Marie-Julie.

Dus nood aan een nieuw kapsel in een chille sfeer met een al dan niet alcoholisch drankje? Snel je naar Barlook! Een afspraak kan makkelijk online gemaakt worden via de website: https://linktr.ee/barlook.brugge

Ook op instagram terug te vinden op: https://www.instagram.com/barlook.brugge

Tekst: Guynan Berton. Foto's: Frank Anseeuw.
Uit BLVRD Magazine editie #39.

IMG 6963

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.