MaZ herleeft met MaZcafé

Het vertrek van Cactus uit MaZ, vroeger bekend als de Magdalenazaal, liet vorig jaar een leegte na die opgevuld moest worden. Het Cultuurcentrum van Brugge bood daarom een open call aan voor de externe werking van hun foyerruimte en zocht naar iemand die aanvullend kunst en cultuur kon aanbieden, bovenop de artiesten die er de grote concertzaal bespelen. Zo kwam Bas met het voorstel om de gekende foyer te gebruiken als exporuimte waar nieuwe kunstenaars hun creaties kunnen tentoonstellen. De naam geeft het al weg, maar naast een exporuimte wordt MaZcafé na verloop van tijd ook een gezellige drinkgelegenheid waar iedereen welkom is.

Bas: “Mijn verhaal begint bij Karel Lievens, de vorige uitbater van de foyer. Hij baatte ruim tien jaar deze zaal uit en we kenden elkaar al een tijdje. Hij had op een bepaald moment te veel om handen en had iemand nodig die een deel wou overnemen. Ik zat ook op een crossroad en keek toen wat ik allemaal wou en kon doen. Naast mijn job als freelance grafisch vormgever, hielp ik Karel vaak achter de bar. Tijdens het samenwerken bij de concerten van het oorspronkelijke Cactus kreeg ik de smaak te pakken en heb ik toen het laatste jaar voornamelijk zijn plaats overgenomen. Daarna is het een openbare uitbesteding geworden. Ik besloot mijn voorstel in te dienen om de zaal zelf uit te baten.”

Wat was het uitgangspunt van jouw voorstel?

Het Cultuurcentrum stelde een aantal eisen en één daarvan was dat ze een externe werking zochten, omdat alles in het kader van hun grote concertzaal staat. Ze wilden de aangrenzende foyerruimte uitbreiden om zo eventueel de sprong te maken naar een grotere cultuurbar dan wat het oorspronkelijk was. Alsook wilden ze meer met het potentieel van deze open ruimte doen. Ik dacht alright, laat ons het talent in Brugge hier exposeren en hun ding laten doen onder begeleiding. Ik wilde een exporuimte aanbieden als aankleding van de zaal. Er is op die manier wel altijd iets te doen. Je brengt volk op een manier dat je ze niet moet trekken of pushen en het helpt iemand zijn of haar werk te laten zien in Brugge.

Hoe zie je de foyerruimte evolueren?

Het soort gasten dat hier over de vloer komt, is vaak gekoppeld aan het soort optreden. De bedoeling is om meer volk aan te trekken door meerdere doelgroepen aan te spreken. Dat kan door kunst, maar ook door meerdere dagen onze deuren te openen voor gelijk wie een drankje wil komen drinken. Verschillende ideeën komen aan bod: co-workingspace, studenten die hier hun boeken willen openslaan… Ik wil hier weer frisse lucht in krijgen. Daarvoor zijn onze ligging en infrastructuur grote voordelen. We grenzen aan een school, het station van Brugge is vlakbij en we hebben onze tuin heraangelegd. Vanaf maart komt er ook een terras en krijgen we de mogelijkheid een pop-up te openen volgende zomer.

Bas Van MAZ 2

Er is genoeg talent, er is genoeg niche en er is hier genoeg plaats om deze ruimte op te vullen. Mijn vriendin baat de Sint-Pietersplas uit en we hebben geluk dat we via die weg jongeren kunnen aanspreken. Zo krijgen ze de kans ons te vertellen wat ze nodig hebben of waar er nog een tekort aan is in Brugge. Het is trial and error. Wie spreek je aan? Spreek je jeugd aan? Spreek je de oudere generatie aan? Ik wil me niet vastrijden op het idee ‘laat ons wat Cactus voordien zo goed gedaan heeft, verderzetten’. We willen iets nieuws aanbieden.

Als foyer is er een goeie samenwerking met het CC. Zij kijken voor de boekingen en geven mijn gegevens door. Dat maakt het gemakkelijk. Het is voor hen ook belangrijk dat de bezetting goed wordt ontvangen. De hallen schreeuwen om nieuwe en toffe dingen te doen. Het komt weer tot leven en dat werkt ook motiverend voor het meewerken aan projecten in de toekomst.

Hoe geraken enthousiaste kunstenaars tot bij MaZ?

Het is een wisselwerking tussen de artiest die de exposure nodig heeft en wij die zo onze zaal aankleden op een originele manier, alsook verschillende bezoekers aanspreken. Desondanks alle dromen, proberen we het stapsgewijs op te bouwen. Het eerste jaar werken we met expo’s die elke maand een nieuwe artiest in de kijker zetten. Deze expo’s liggen al vast voor de komende tien maanden. We kunnen ook niet anders, want alles moet goed op punt staan om onze gasten op een efficiënte manier te ontvangen. Ik ging hiervoor op prospectie en gebruikte mijn netwerk om nieuwe kunstenaars aan te spreken. Ze hoeven hier niets voor te betalen. Artiesten moeten vaak zoeken naar een plaats waar ze kunnen werken, dus wil ik die laagdrempelig aanbieden. Het is een wisselwerking tussen de artiest die de exposure nodig heeft en wij die zo onze zaal aankleden op een originele manier, alsook verschillende bezoekers aanspreken. We organiseren recepties en nodigen mensen uit, ook al is het nog kleinschalig op dit moment. Het is een jumpstart naar hopelijk meer.

MaZcafé is te vinden in MaZ, Magdalenastraat 27, 8200 Sint-Andries.

Tekst: Eva Vandendriessche. Foto's: Cato Crevits.
Uit BLVRD Magazine editie #36
.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.