KUNSTENAL OFF-PARCOURS

“De eerste stap voor kunstenaars”, dat is de zin die doorheen het gesprek met Lander Hoornaert (organisator van Kunstenal) verschillende keren terugkomt. Het is dan ook het basisidee van Kunstenal, dat kunst en cultuur wil verspreiden binnen de Brugse context.

Ondertussen hebben er reeds drie edities van Kunstenal plaatsgevonden. De eerste had al plaats in 2013, waar drie bevriende kunstenaars een expo deden in een leegstaand pand. Vervolgens was er de succeseditie in het oude politiegebouw, waar ongeveer duizend personen aanwezig waren. Ten slotte was er in 2016 het driedaags festival in Sint-Kruis. Ook hier werd er weer gekozen voor een leegstaand pand, dit keer een grote villa langs de Maalse Steenweg. Verschillende bands traden op, kunstenaars deden performances, gezelligheid troef en alweer een groot succes.

De keuze om Kunstenal te laten doorgaan in verlaten panden is een bewuste keuze: zo’n pand is een laagdrempelige locatie. Dit in tegenstelling tot strakke museums waar toch wel een strakke sfeer heerst. Ook de aanwezigheid van de kunstenaars en het samenbrengen van verschillende kunsten zorgen voor het onderscheid met traditionele musea.

Daarbij zorgt dit er ook voor dat men nieuwe mensen leert kennen en zo dus zijn of haar netwerk kan uitbreiden.

Nu, zo’n leegstaand pand is niet zo makkelijk te vinden, zowel publiek als privaat. Een zoveelste “nee” zorgde er dan ook voor dat de plannen voor een volgende Kunstenal een nieuwe wending kregen en leidden tot een vierde Kunstenal. Er werd dan ook voor gekozen om dit in de buitenlucht te doen. Aangezien de Triënnale ook dit jaar weer doorgaat werd besloten om de organisatoren van Triënnale te contacteren, wat uitmondde in een samenwerking.

32222245 2174026412830519 3992754082585509888 o

Het Kunstenal Off Parcours is een wandeltocht van anderhalf tot twee uur doorheen de binnenstad van Brugge. De tocht leidt je naar 11 verschillende locaties waar steeds het werk van één kunstenaar te bezichtigen zal zijn. Het Off Parcours haalt zijn inspiratie onder andere van De Langste Galerij in Gent. Langs de route liggen ook enkele vaste locaties die dienen als uitgangspunt. Deze vaste locaties zijn De Vetten Os, Snuffel Hostel, House of Time en La Casita. Hier zijn ook de plannen van de wandelroute vinden. Daarnaast zal er ook maandelijks een evenement plaatsvinden in één van deze drie locaties, maar hierover later meer. Van 4 mei tot 15 september organiseert Kunstenal elke zaterdag een zomerbar op de site van House of Time waar af en toe een workshop zal worden georganiseerd.

De 11 kunstenaars die gedurende de route aan bod komen zijn een verzameling van mensen die zich aanboden bij een oproep op sociale media en kunstenaars die al in de Kunstenal-community zaten door voorgaande edities, samenwerkingen, etc. Het tentoonstellen van hun werken zorgt voor de nodige bekendheid en knowhow. Maar ook is het leuk voor de creatievelingen dat de vele toeristen in Brugge deze werken ook zullen kunnen bezichtigen.

33965074 2186529931580167 9117746468784963584 o

Het eerste evenement vindt plaats aan La Casita op 18 mei 2018, waar BIES, Brugse improvisatiespelers, het beste van zichzelf zullen geven met de focus op groepssfeer en spelplezier. Op 31 augustus is er dan weer een dansevenement in Dok54. Spotlight richt zich hier op het samenbrengen van mensen onder de vorm van dans. Het (voorlopig) laatste event is het theefeestje op 9 september in De Vetten Os. Pinten en droge worsten worden omgeruild voor thee en taart terwijl een Brugse dj de nodige beats voorziet.


Tekst: Sander Vermeersch. Foto's: Kunstenal.
Uit BLVRD Magazine #3.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.