Muzikale wereldreis tijdens Jazz Brugge

Hoogdagen voor de liefhebbers van jazz (en muziek met jazz-omarmende invloeden) binnenkort, want na 5 jaar komt Jazz Brugge terug! De muzikale driedaagse brengt onder de noemer ‘Crossing Cultures’ jazz vanuit diverse hoeken van de wereld naar Concertgebouw Brugge. Zowel gevestigde waarden als nieuw talent laten van 17 tot en met 19 november het beste van zichzelf horen.

Wie er de vorige editie (2018) bij was, heeft eigenlijk al voldoende redenen om geen moment te missen van deze negende editie van Jazz Brugge. De opvatting van wijlen Jaimie Branch, dat alle muziek reeds bestaat en grijpbaar is om te laten versmelten voor we het opnieuw z’n eeuwig bestaansrecht geven, ligt aan de basis van Jazz Brugges credo. Crossing Cultures, het durven oversteken en opentrekken van de actuele grenzen die jazz kent.

Daarbij hoort pril talent dat de kans krijgt om internationale bookers en programmatoren te overtuigen van hun kunnen. De W.E.R.F. Records-artiesten Grand Picture Palace, Vitja Pauwels en Echoes of Zoo treden op dankzij Belgium Booms. Deze samenwerking tussen VI.BE, JazzLab en Kunstencentrum KAAP wil vooral de speelkansen van nieuw talent in het buitenland vergroten. Voor het eerst worden door buitenlandse professionals de schijnwerpers zo fel op de Belgische jazz gericht. Een telg internationale adviseurs verkoos vijf bands, waardoor ook GOING en Lucid Lucia een podiumplek krijgen tijdens Jazz Brugge.

Dat het een feesteditie wordt, heeft verder ook te maken met W.E.R.F. Records dat naar aanleiding van hun 30-jarig bestaan het feestgedruis stijlvol verderzet. Zo zal Chris Joris op de openingsavond zijn nieuwe album ‘Until the Darkness Fades’ uitbrengen. Op zondag wordt de nieuwe creatie van Dans Kapot gebracht. Het opzwepende, funky trio Don Kapot geeft een voorstelling samen met vier dansers die de muziek van het trio belichamen en ermee in interactie gaan.

KAAP programmator Jaïr Tchong licht drie voorstellingen uit:

Theo Croker - Muzikale verhalenverteller

Niets zegt meer jazz dan trompet, ondanks dat slaagt Theo Croker erin om met zijn vooruitstrevende sound het genre om te gooien. De Amerikaanse trompettist Theo Croker mengt jazz met R&B-sounds, een stevige portie funk, afrobeat en zelfs hiphop.
Zelf neemt Croker ‘jazz’ met enige voorzichtigheid in de mond, omdat hij verkiest black music te maken. Crokers repertoire kreeg vorm tijdens de vele lockdowns toen hij zich bij zijn familie terugtrok. Over familie, appels en bomen valt zeker nog wat te zeggen, want Theo Croker is de kleinzoon van jazztrompettist Doc Cheatham en kreeg onder meer les van jazzlegende Donald Byrd. Op zijn laatste album ‘LOVE QUANTUM’ hoor je enkele straffe samenwerkingen met Kamaal Williams, Wyclef Jean en Ego Ella May.

Theo Croker Photo Cred Obidigbo Nzeribe

Echoes of Zoo - Opstand in de dierentuin

Stevige afro-elementen en flink wat melodieën met pit zorgen ervoor dat Echoes of Zoo zowaar de espresso van de jazz kan worden genoemd. Ontsproten aan Nathan Daems brein, weerklinkt in Echoes of Zoo een herschreven broeierige dierentaal. Daems haalde inspiratie bij één van zijn favoriete jeugdbands, Rage Against The Machine, om zijn nieuwste project op te richten. Met aan zijn zijde getalenteerde artiesten Bart Vervaeck (Compro Oro), Lieven van Pée (De Beren Gieren) en Falk Schrauwen (Compro Oro) mag je je verwachten aan dansbare en gepeperde sounds.

GOING - Avontuurlijk hedendaags

Pak Yan Lau ken je misschien al van haar creatie Sogni Liquidi die ze voor AMOK heeft gemaakt en die te beleven was in het Jan Guilini zwembad. Deze componiste en geluidskunstenares is een van de meest unieke stemmen in de avontuurlijke hedendaagse muziek van België. GOING is een van haar ensembles, waarin post-rock, impro, experimental en minimal music een natuurlijke alliantie sluiten; even opzwepend als intens en altijd voorzien van rijkgeschakeerde nuances.

Jazz Brugge vindt plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 19 november. Dit jaar is er echter nog een speciaal voorprogramma: op woensdag 15 november presenteert KAAP Blue Moon Spring, de nieuwe voorstelling van Anneleen Keppens, een persoonlijke reis van drie dansers die samen luisteren naar en dansen op jazz. Meer dan een genre benaderen ze jazz als filosofie. De voorstelling is te zien in Biekorf om 20.00u.

Kaartjes voor Jazz Brugge zijn beschikbaar via kaap.be/jazz-brugge

Tekst: Aïsha Baert. Foto's: Gregoire Verbeke, Obidigbo Nzeribe
Uit BLVRD Magazine editie #36.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.