Het Lab under construction met Maarten Derous

Ik zit in het printlab op de eerste verdieping van Het Entrepot met Maarten Derous, de tijdelijke verantwoordelijke van Het Lab. “Ons atelier is uh ... even under construction. Daar staat de nieuwe zeefdruktafel, we hebben ook een nieuwe droogoven, daar de nieuwe spoelbak en er is een nieuwe risoprinter besteld.” Terwijl kijken we naar de verzameling vergeelde printers die rechts van ons staan. Mooie verwezenlijkingen, me dunkt, maar daar stopt het niet. “We zijn ook onze doka aan het vernieuwen.” Heel wat nieuwe termen voor mij en duidelijk veel gaande bij Het Lab, want naast deze renovaties, zijn ze ook volop bezig Hyperlab 2024 voor te bereiden.

De analoge printcommunity van Brugge anno 2024

De liefde voor print druipt uit Maarten zijn poriën als inkt uit een zeefdruk terwijl hij zijn werken toont die achter de risoprinters in het printlab hangen. “Dat is de coverillustratie van de eerste single van kakapunk.” Deze man is naast master in grafisch ontwerp ook saxofonist en gitarist van de avant-garde punkband kakapunk. “Ik gebruikte voor die illustratie een foto van mijn pa … (wijst naar een foto die in het rek tegen de muur staat). Ik hou van collages en de kwaliteit van risoprinters, geen enkele print is exact hetzelfde.” Hoe langer ik met Maarten praat, hoe duidelijker zijn voorliefde voor ruwe creativiteit wordt.

We keren terug in de tijd, naar de tweede editie van Hyperlab, het eendagsfestival dat Het Lab jaarlijks organiseert in Het Entrepot. Daar kon je Maarten vinden op de printmarkt waar hij zijn werk toonde. “Ik had een archiefboek mee met een verzameling van werken die ik vond. Het begon met chaos, maar toch vond ik er gaandeweg een bepaalde structuur in. Kunst mag ruw of onafgewerkt zijn, ik vind dat iets hebben. Maar bij mij zit er steeds een doordacht concept achter, waar ik bijna obsessief mee bezig ben.”

Bij de vierde editie van Hyperlab is de printmarkt nog steeds een vaste waarde. “We voorzien 70 standjes waar illustrators hun werk kunnen tonen, tja, het is echt genieten." Vertelt hij me met een lach. Creatievelingen kunnen zich nog steeds inschrijven voor de printmarkt en binnenkort gaat het printlab weer open waar iedereen welkom is om verliefd te zijn of te worden op analoge print.

Yc 1 kopie

Concerten, visuals & nightlife

We kruipen nogmaals in de tijdmachine en belanden deze keer op 15 maart 2023, de derde editie van Hyperlab. Daar trad Maarten op samen met zijn kameraden van kakapunk. “We hadden een IKEA-showroom gemaakt uit karton die we tijdens ons optreden volledig kapot maakten. Dat was twee weken werk in twee minuten weg, maar het was het volledig waard.”

Bij de editie van dit jaar mag je ook in je handen wrijven voor opwindende optredens: “We zijn momenteel volop bezig de selectie te maken, maar ik kan wel al meegeven dat Bobbi Lu één van de artiesten is die zal optreden in de grote zaal. De concerten combineren we met visuals die we achter de artiesten projecteren.”

Met een pintje in de hand word je ondergedompeld in een muzikaal en visueel schouwspel. Verwennerij voor bijna alle zintuigen ... en dat mag je in Maartens geval letterlijk nemen: “Tijdens SIGNAAL traden we met kakapunk op in een boksring.” Hmm, een optreden dat het publiek voelde! “Tijdens mijn graduation traden we op in de toiletten van het KASK.” En daar, een optreden dat je waarschijnlijk kon ruiken.

Naast de optredens in de grote zaal focust Het Lab dit jaar ook op nightlife. “Een dik feest met dj’s.” Soms is het ook eens simpel.

Muziek, fotografie, video en eindeloze creativiteit

Het Lab is Maarten dankbaar, want tijdens zijn tijdelijke functie is het printlab stevig onder handen genomen om zo de Brugse printcommunity verder gelukkig te maken.

“Het Lab is nog meer dan enkel print. We hebben ook een muziekstudio, het Videolab en het Fotolab. We zijn de enige open workspace in Brugge waar je alle kneepjes van jouw creativiteit verder kan ontdekken. Maandelijks zijn er hier workshops die je kan volgen dankzij onze community.”

Dinp kopie

Een expo met mijn persoonlijk werk komt er …”

“... ergens in de toekomst. Ik weet niet wanneer en hoe die eruit zal zien.” Maarten blijft een creatieve bezige bij die op zijn Instagrampagina ‘deerous’ samenwerkt met de mysterieuze alien ‘M’ en dwangmatig dino’s blijft tekenen. “Ik maak waar ik zin in heb en al sinds jongs af aan vind ik dino’s nice.”

Ook met kakapunk blijft hij doormoshen. “Muziek is mijn grootste inspiratiebron en de Britse post-punkscène ligt me het nauwst aan het hart. Bands als Squid, black midi, Viagra Boys … de teksten blijven me inspireren.”

Kom op 30 maart 2024 naar Het Entrepot tijdens Hyperlab en geniet van een dag vol verrassingen. Wie weet loop je Maarten Derous (of de mysterieuze M) ook tegen het lijf!

het-lab.be

instagram.com/het_lab
facebook.com/hetlabbrugge

instagram.com/deerous

instagram.com/kakapunkbe

facebook.com/kakapunkbe

Tekst: Jasper Vermeesch. Foto: Isaac Ponseele, Deerous.
Uit BLVRD Magazine editie #38.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.