Maak eens een escape room

Killian is 24 jaar en ondertussen al vijf jaar vrijwilliger voor Jeugdhuis Comma. De Comma is voor hem een tweede thuis geworden. Samen met de andere vrijwilligers stak hij een escape room in elkaar. We spraken met hem af aan het jeugdhuis om over dit project te praten en gingen ook met team JONG VOLK de uitdaging aan. Is het ons gelukt? Dat lees je op het einde van dit artikel.

Op een dag voor corona bezochten de vrijwilligers van Jeugdhuis Comma een escape room. Een tijdje later, toen corona tot een simpel griepje degradeerde, kwamen ze weer samen om volop activiteiten te organiseren. In de rode containers voor het jeugdhuis zou er een evenement doorgaan. Het initiële plan was een instuif, maar dat bleek niet ideaal op die locatie. Killian dacht terug aan de teamdagen en besliste: “Hier komt een escape room. We gaan dat gewoon doen.”

Van idee tot uitwerking

Zonder thema en verhaal slaat een escape room nergens op. Killian moest daar niet lang over nadenken: “jeugdhuis” werd het thema. Ook het verhaal sluit zeer dicht aan bij de omgeving van de escape room. Tom is zijn portefeuille verloren tijdens een feestje. Het is aan jou om die te vinden en terug te brengen.

Killian bouwde in één van de containers de Comma in het klein na. Hij kent het jeugdhuis als z’n broekzak en dat is eraan te merken ook. Geen enkel detail werd over het hoofd gezien!

Na het vastleggen van het thema en het verhaal was het tijd om de opdrachten uit te werken. Van uitwerken gaat het naar uitproberen. Eenmaal getest en goedgekeurd, konden ze in de escape room geplaatst worden. Daar was het ook tijd om alle individuele opdrachten aan elkaar te linken.

IMG 5107

Killian nam de leiding over de uitwerking en de opbouw van het project, maar gelukkig stond hij er niet alleen voor. Alle kernleden van het jeugdhuis sprongen bij om te helpen waar nodig. Iedereen heeft dan ook z’n eigen specialiteit: de een is goed met audio, de ander is een expert wat betreft licht, nog anderen hebben een goed oog voor decoratie…

Het proces duurde ongeveer twee maanden. Het was opbouwen, uittesten en bijsturen waar nodig. Over het algemeen hebben Killian en z’n team echter niet zo heel veel moeilijkheden gehad. De voordelen van een technisch vaardig team!

De ideale escape room

Killian deed zelf ook al wat escape rooms en putte daar inspiratie uit. Zijn ideale escape room heeft meerdere kamers en een goed verhaal waarop voortgebouwd wordt. De beste zijn die waar je echt in de allerlaatste minuut de oplossing vindt.

Met de escape room van de Comma probeert hij dan ook zo dicht mogelijk bij dat ideaalbeeld aan te schuren. Wij namen met team JONG VOLK de proef op de som. We kunnen met trots zeggen dat het ons gelukt is, maar simpel was het in ieder geval niet. Doe jij beter dan onze tijd van 51 minuten?

Praktisch

De escape room bevindt zich bij Jeugdhuis Comma, Binnenweg 4. Een sessie kost 16 euro voor vier personen. Je krijgt maximum een uur de tijd. Vind je de oplossing, dan krijg je nog een gratis drankje achteraf!

Reserveren doe je via deze link.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.