Still Hobby - Harry Billiet

Een stevige sixpack, halve liters. Rouw beton. Homies, redelijk weer en een camera. Meer heeft de Brugse prins Harry niet nodig om te tonen dat de wereld heel cool kan zijn. Tijd voor een babbeltje met deze klasbak die best wel een paar alinea’s van uw aandacht verdient.

Hij kon nog niet eens recht pissen toen hij voor de eerste keer op een skate stond. Liefde op het eerste gezicht. Dromend over het leven van een superster groeide de fascinatie voor de skatewereld uit tot een uit de hand gelopen vrijetijdsbesteding, oftewel zijn ‘Hobby’. Inderdaad met een grote ‘H’. Niet toevallig de titel van zijn eerste skatefilm die in 2019 op het grote scherm werd afgeschoten.

Het begon zoals de meeste avonturen op stap, of beter: al rollend op zijn plank met de vrienden. Hans Borg, fotograaf/skatelegende uit de regio, stak hem ooit een iPhone in de handen om zijn zotte skate-skills vast te leggen. Het moet een sterk, diepgaand moment geweest zijn voor die jonge knaap, toen hij voelde dat de lens een verlengde van zijn verlangens werd. Zonder enige expertise of ervaring ging hij als een baas achter de camera staan toen een obsessie ontsproot om de sensationele subcultuur der skaters vanuit de beste hoeken te bekijken én vast te leggen. Hobby’s kosten uiteraard geld. De nood aan deftige apparatuur was groot, het budget daarentegen laag tot onbestaande. Een skatefamilie zou geen familie zijn als er geen camera’s konden worden uitgeleend, dus met een beetje hulp van een paar vrienden claimde Harry de verantwoordelijkheid over de optiek van zijn skatemilieu.

Skaten is life, het park is thuiskomen, altijd good times

- Harry Billiet

BLVRD vond deze boy in De Tank, waar gecondenseerde creativiteit samenvloeit met het zweet van productieve artiesten. Het is hier, in een van de vele ateliers, waar Harry een studio in elkaar knutselde en zowat elke seconde vrije tijd die hij over heeft besteedt aan de ontwikkeling van zijn nieuwe film: ‘Still Hobby’; want ja: het gaat nog steeds over dezelfde vrijetijdsbesteding als twee jaar geleden.

Wanneer je aan hem vraagt waarom hij doet wat hij doet, krijg je een eerlijk antwoord: “Skaten is life, het park is thuiskomen, altijd good times. Als er zich een kans voordeed waarbij ik dat leventje voor eeuwig aan me kon binden dan had ik daar nooit nee tegen gezegd. En kijk, de camera werd de opportuniteit en het eeuwige alibi om met mijn hobby bezig te blijven. Een goed moment voor een shout out naar mijn vriendin, merci voor al je geduld, you know I love you most!”


Harry

Sinds de microbe zich in zijn zenuwstelsel heeft geworteld blijft de dorst om op pad te gaan en skatesessies vast te leggen voor eeuwig ongelest. Niet zonder resultaat. Een epische reis naar la douce France opende de deur naar Vans. De belangstelling van dé skategigant was een zoveelste signaal dat het universum naar Harry uitzond dat dit hetgeen is waarvoor hij is voorbestemd. Zijn video BETTY, het tweede kindje dat afgelopen zomer de wereld werd ingestuurd, scoorde lovende reacties van pro’s en werkte als olie op het vuur van zijn laaiende passie. Zodoende ontstond een kettingreactie aan gebeurtenissen waardoor hij begon te zien hoeveel deuren er opengaan naar nieuwe avonturen. Je zou wel kunnen stellen dat zijn ‘smoes’ om skaten aan zijn leven te binden hem uiteindelijk inhaalde wanneer hij besefte dat de skatewereld zich aan Harry wil binden.

Als je de film bekijkt, let dan niet enkel op hetgeen er met de plank gebeurt: het is meer dan het board alleen, de volledige bewegingen van de skaters die hun stijl koppelen aan de trick, daarin schuilt de ware kracht van het beeld.

- Harry

Dan kunnen we ons wel afvragen: Harry, we zijn geen kenners, voor ons is een plank op wielen een absolute ‘no go’. Hoe stappen we in dit magische verhaal? Hoe kijken we het best naar jouw kunst? “De ingrediënten voor mijn video’s: zotte skaters (uiteraard), velen waren al te zien in de voorgaande projecten. Aangevuld met wat er in de omgeving staat en beweegt. Als je de film bekijkt, let dan niet enkel op hetgeen er met de plank gebeurt: het is meer dan het board alleen, de volledige bewegingen van de skaters die hun stijl koppelen aan de trick, daarin schuilt de ware kracht van het beeld. Door de lens van mijn camera is tevens door het oog van de skater, ik sta ertussen, ik zuig je erin mee en bied de hele scène aan vanuit de beste spot om het schouwspel te bekijken. Je staat er als het ware middenin.”

Still Hobby, het derde meesterwerk van Harry in drie jaar tijd, gaat in première op 18 september in de Lumière, op het feest ter ere van het 25-jarige bestaan van de mooiste cinema der Lage Landen waar – hoe kan het ook anders – onze Harry jarenlang als jobstudent de kleurrijke zalen verzorgde.

Tekst: Emiel Van de Gracht, Beeld: Jokke De Roo
Uit BLVRD Magazine editie #24

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.