Safe Space: Sprout

Als we spreken over jonge ondernemers in Brugge is Mats Bonneure een naam die we niet mogen vergeten. Mats is oprichter en eigenaar van ‘Sprout’, een queer bar waar ze vegan food & drinks serveren. Een ‘safe space’ waar iedereen welkom is. Na amper drie maanden ziet het er al enorm gezellig uit. Er hangt een leuke sfeer en er is voor elk wat wils.


Hoe omschrijf jij Sprout?

“Sprout is iets wat ik zelf redelijk moeilijk kan omschrijven, ik zie het als bar en eetcafé in één geheel. Je kan bij ons terecht voor een drankje, maar ook om iets te eten. Het is allemaal redelijk simpel: van spaghetti en lasagne tot tapas. Ik vind het zelf ook leuk om gewoon met de handen te eten en alles te delen met zij die ook aan tafel zitten. Dat zorgt voor een aangename sfeer.”

Mats is al vijf jaar veganist en weet uit ervaring dat het daardoor soms moeilijk is om uit eten te gaan. “Vaak zijn er maar één of twee veganistische keuzes op de menukaart. Om dan ergens te komen waar je uit de volledige kaart kan kiezen, dat doet mij deugd en dat wou ik hier dus ook hebben.” aldus Mats.


Vanwaar het idee om een queer bar te openen?

“Ik wou heel graag iets queers, een safe space creëren in Brugge. Dat is iets wat ik zelf altijd al gemist heb. Als 18-jarige ging ik echt niet graag uit in Brugge. Er was toen ook niks dat echt uitgesproken queer was, daar breng ik nu verandering in. Ik weet van mijn vrienden en andere mensen rondom mij dat zij hier ook nood aan hebben.

Ik woon al heel mijn leven in Brugge en had nooit gedacht dat ik hier ging blijven. Ik had altijd het gevoel dat er hier voor mij niets meer te beleven viel. Uiteindelijk zag ik dat dit pand te koop stond en ben zo beginnen twijfelen. Ik zag het als een kans om hier eindelijk iets te creëren waar ik zelf ook altijd nood aan had, we kunnen hier niet allemaal blijven weglopen.”

DSCF9463

Welke boodschap wil je de wereld insturen?

“Ik wil dat iedereen zich hier welkom voelt. Of het nu in joggingpak, tuxedo of full-on drag is, ik wil dat mensen weten dat het hier allemaal kan zonder vooroordelen of vreemde blikken. Sprout is een plek met goede sfeer en een warm gevoel waar iedereen zichzelf kan zijn.”


Zijn er bepaalde vooruitzichten?

“Ik heb een kleine feestzaal achter het café, daar zou ik graag enkele evenementen voor de queer community in Brugge organiseren. Ik heb veel vrienden die me vertellen over hun uitgaan en hoe vaak ze worden lastiggevallen. Sprout is een plek waar zo’n dingen niet getolereerd worden. Qua evenementen denk ik dan eerder aan dragshows, karaoke- of spelletjesavonden en leuke feestjes. Ik zou het ook heel leuk vinden om beginnende namen in de dragwereld een kans te geven.”


Sprout is dus een echte aanrader, iedereen is er welkom en Mats ontvangt je met open armen en een grote glimlach. Dit is wat we hier nodig hebben.


Tekst: Marjolein Velleman, Beeld: Cato Crevits
Uit BLVRD Magazine #30

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.