Maak kennis met 'tuften' via Atelier Mi-Jo

Tufting, de nieuwste rage die uit de VS naar onze omstreken komt overgevlogen, is hot and trending right now. Ook in het MaM (Mind- and Makerspace in Howest) pikten ze het op. Wij volgden er onlangs een initiatie tufting die werd gegeven door Atelier Mi-Jo. We gingen naar huis met een zelfgemaakt tapijtje en véél zin om ons verder te verdiepen in de techiek.

Michel Daschot en Joke Billiet zijn beiden leerkracht in d’Oefenschool in Blankenberge, Michel werkt daarnaast ook part-time in het MaM. “Ik hoorde iemand in het MaM vertellen over de techniek van het tuften. Ik had er op dat moment nog nooit over gehoord, maar was meteen geïnteresseerd. Thuis ben ik er wat research naar beginnen doen, want dat creatieve zit wel in ons: we tekenen alletwee graag, Joke schildert ook. En dat tuften ligt een beetje in dezelfde lijn, maar dan met wol.”

Joke: “Kort daarna werden de nodige tools aangekocht en begon het experimenteren. Via online cursussen zoals Domestika leerden we de basistechnieken aan, met wat trial and error. Wanneer we vastliepen, gingen we op Youtube op zoek naar oplossingen, zo kregen we de techniek onder de knie. Het tuften op zich is niet zo moeilijk, maar het proces vergt veel oefening, geduld en precisie.”

Photo 06 07 2023 18 38 39 min

Michel: “We maakten eerst wat tapijtjes als test die we cadeau gaven aan vrienden, maar hier en daar kwam meteen al de vraag naar een ontwerp op aanvraag, dus zo zijn we daar snel in gevorderd. We zijn nog wat op zoek naar een eigen stijl qua ontwerpen, maar dat komt nog wel.”

Bij tufting schiet je lusjes wol door een canvas via een ‘tufting gun’, op die manier kan je mooie kleuren combineren, tekeningen namaken of een eigen ontwerp op je doek plaatsen en dat gaan ‘inkleuren’. De mogelijkheden zijn eindeloos: een wandtapijt, tapijt voor op de vloer, bekleding voor kussens, maar op Instagram zie je ook creatievelingen die stoelen, spiegels en andere gebruiksvoorwerpen gaan bekleden met wol.

Atelier Mi-Jo bestaat (nog maar) sinds januari dit jaar, toch geven Joke en Michel al workshops. “Het aanleren zit wel een beetje in ons bloed, het zou jammer zijn om de techniek zelf te leren en niet door te geven.” Ze gaven al workshops in Blankenberge en in het MaM in Brugge en zijn nog niet van plan te stoppen. “We blijven zoeken naar andere locaties zoals Oostende of andere steden in de buurt. We willen ook graag initiaties geven als vrijgezellenfeestje, als teambuilding…

Photo 06 07 2023 18 38 41 4 min

Het materiaal is beschikbaar, op dit moment hebben we de mogelijkheid om workshops te geven voor een zestal personen tegelijk. Het is een zeer leuke bezigheid en je kan er zo gek in gaan als je zelf wil.” Tijdens de workshop leer je in vijf uur tijd alle basisvaardigheden en ga je aan het einde van de dag naar huis met een eigen (wand)tapijt van 50 op 65cm groot. Het ontwerp en de kleuren kies je zelf.

Volg Atelier Mi-Jo op instagram via atelier_mi_jo!

Tekst: Sanne De Muynck. Foto's: Faldona Vandevelde.
Uit BLVRD Magazine editie: #35.

Photo 06 07 2023 18 38 41 min

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.