Het eerste feestje van de zomer mag je niet missen. Feest in ’t Park is al aan zijn 34ste editie toe en nog steeds gratis! Reden te meer om af te zakken naar het Minnewaterpark op 28 juni. Het festival start dit jaar al vanaf 12.00 uur dus je kan extra lang komen genieten van de wereldkeuken en het zomerterras. Ook de cocktailbar met wereldse cocktails en mocktails is the place to be. Wij gingen in gesprek met Mira Vandamme, klimaatcoach, over haar insteek over hoe we zelf het verschil kunnen maken.
Wat kan je dit jaar beleven op Feest in ‘t Park?
“We focussen dit jaar op klimaatactie (SDG 13, als je het graag met een nummertje erbij hebt). Er zijn workshops, animaties, en leuke activiteiten die allemaal op een speelse manier met dat thema bezig zijn. Je kan bijvoorbeeld naar een silent disco waar je verhalen hoort van kinderen, dromers en doeners. Of met Kapla-blokken bouwen aan de toekomst. En Steven Vroman, aka Low Impact Man, komt ook langs met een eco-comedyshow — hij probeert met humor de wereld te redden. Benieuwd of dat lukt.
Op de wereldmarkt ontdek je allerlei organisaties — van de grote namen zoals Amnesty, UNICEF, Greenpeace tot kleinere vzw’s die keihard werken aan duurzame projecten. En als je zelf nog wat speelsheid in je hebt (of gewoon zin om rond te ravotten): leef je uit in de WereldAvonturenWeide.”
Je werkt als klimaatcoach voor Stad Brugge, wat is dat juist?
“Als klimaatcoach probeer ik niet te overtuigen met grote theorieën, maar eerder door te luisteren. Ik ontmoet mensen in hun eigen leefwereld en vertrek vanuit wat hen echt bezighoudt — zelfs als dat op het eerste gezicht niks met klimaat te maken heeft.
Soms begint het heel simpel. Iemand vertelt me dat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen veilig op straat kunnen spelen. Dan hebben we het over verkeersveiligheid, en voor je het weet zijn we samen aan het nadenken over meer groen, minder auto’s in de straat, plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Uiteindelijk zijn we bezig met klimaatvriendelijke ingrepen die vertrekken vanuit iets wat die persoon écht raakt.
Voor mij gaat het om dat kantelpunt: het moment waarop iemand voelt dat hun persoonlijke wens ook deel kan uitmaken van iets groters. Dat het niet óf het klimaat, óf je eigen leven is, maar dat het elkaar net kan versterken. En dan wordt het pas echt leuk: als mensen niet alleen anders gaan denken, maar ook zelf dingen in gang zetten. Ik probeer steeds zo veel mogelijk leeftijden te betrekken en natuurlijk ook jongeren. Die durven tenminste nog dromen luidop!”
Waarmee kunnen jongeren het verschil maken voor het klimaat?
“We willen jongeren tijdens Feest in ‘t Park uitdagen om hun ideeën te delen, zoals ‘Wat zou jij doen met € 10.000 voor een klimaatactie in je buurt?’. Maar ook met kleine ingrepen zoals biovoeding kopen, recycling en upcycling van kledij, zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer doen, ... We willen vooral de focus leggen op hoe je met kleine handelingen al iets kan bijdragen zonder al te belerend te zijn.
Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Feest in ‘t Park is al aan haar 34ste editie toe. Het festival kan rekenen op een trouwe poule van vrijwilligers maar jongeren zijn zeker welkom om het team te versterken. Ook achter de schermen is het een fijn festival om voor te werken en de ambiance van dichtbij mee te maken.”
Je kan nu ook ‘Slingeren’ naar het festival?
“Grotere concertzalen zoals de Ancienne Belgique en festivals zoals Tomorrowland werken daar al langer mee, maar in Brugge zijn we het eerste festival dat de carpooltool ‘Slinger’ gebruikt. Je kan via het systeem zelf ritten aanbieden of meerijden met iemand anders vanuit andere steden.”
Waar kijk jij het meest naar uit?
“We roepen iedereen op om samen te zingen tijdens Sing for the Climate. En eerlijk gezegd gaat het voor mij niet alleen om het klimaat, maar ook tegen het onrecht dat overal ter wereld aan het toenemen is. Voor mij hangt het allemaal samen. De wereld lijkt soms uit elkaar te vallen, en juist daarom is het zo belangrijk dat we samenkomen, onze stem laten horen, en voelen dat we niet alleen zijn. Samen zingen, roepen, het zeggen! Dat kan ongelooflijk veel deugd doen. We hebben elkaar nodig, nu meer dan ooit. Soms beseffen we dat pas als we samenkomen.
Ik kijk natuurlijk ook uit naar het muziekprogramma. De namen zijn mij minder bekend maar van Sidi Wacho krijg ik het nu al warm. Ze mixen oosterse klanken met cumbia, heerlijk toch? En Zap Mama moet je toch eens gezien hebben in je leven! Eindigen doen we met onze vaste waarde TEAM DAMP. Ze zullen ongetwijfeld voor ambiance zorgen, de tent was vorig jaar net niet gesloopt.”
Tekst: Geertrui Carpentier. Foto's: Esther Masscheleyn.
Uit BLVRD Magazine editie #46.