Ejaspapa Gnonlonfoun

Op zondag 23 juni kan je in Brugge genieten van een wilde, muzikale fusie. Met Toope Ajoyo zullen drie neo-fanfares uit Brussel en Charleroi, een drumband uit Leuven en een brass band uit Jabbeke het stadscentrum doen opleven. Na elk een eigen muzikale route te nemen door de stad zullen ze samenkomen op ‘t Zand om een originele fusie te brengen van Afrikaanse polyritmische invloeden en Westerse klanken. Het project komt voort uit het muzikale universum van Esinam Dogbatse en Ejaspapa Gnonlonfoun, twee muzikanten met West-Afrikaanse roots. Na Toope Ajoyo, brengt Esinam haar carte blanche-voorstelling in het Concertgebouw: ReBirth of Hope. Zo’n uniek project verdient gewoonweg wat meer uitleg dus gingen we eens babbelen met Ejaspapa.

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Ejaspapa Gnonlonfoun, een muzikant uit Benin. Mijn muzikale reis begon echt al op jonge leeftijd. Later heb ik die passie dan ook verfijnd aan de École Supérieure des Métiers des Arts et de la Culture, waar ik een bijzondere expertise in polyritmiek heb ontwikkeld. Nu richt ik mij voornamelijk op zowel traditionele als moderne ritmes uit West-Afrika.

Door de jaren heen heb ik mijn passie gedeeld op het podium met diverse groepen, zoals Sysmo, The Peas Project of Baloji & the Katuba om er een paar op te noemen en dat heeft mijn artistieke carrière enorm verrijkt. Muziek is voor mij meer dan alleen een passie; het is een manier van leven en een diepgaande uitdrukking van mijn cultuur en identiteit. Ik ben voortdurend gedreven door creativiteit, het delen van kennis en innovatie.”

Ejaspapa Gnonlonfoun Wandini Youpini

Toope is een West-Vlaams woord, ajoyo is Yoruba. Wat betekent het woord en het project voor jou?

“Ajoyo betekent "viering" en samen vieren. Voor mij is het meer dan alleen een woord en veel meer dan gewoon een viering; het is een uitnodiging om samen te komen en de vreugde van het leven te delen. Stel je een levendig en kleurrijk feest voor dat alle zintuigen prikkelt en harten samenbrengt. Met Afrikaanse muziek kan je de lucht vullen met echt betoverende ritmes. Zo nodig je iedereen uit om mee te dansen op het ritme van het leven zelf.

Dit project symboliseert voor mij de kracht van muziek om culturen te verbinden en een gemeenschapsgevoel te creëren. Het biedt een unieke kans om de rijke tradities van Afrika te combineren met moderne invloeden, wat leidt tot een harmonieuze en feestelijke ervaring.”

Gan Gan TNS Residency 2024 Shamrockraver 73

Het gaat wel om erg uiteenlopende stijlen, hoe combineer je traditionele stijlen met hedendaagse invloeden?

“Ondertussen zou ik mezelf durven omschrijven als een veelzijdig muzikant. Ik begon mijn carrière met de trompet en groeide op met percussie, een belangrijk deel van mijn Afrikaanse erfgoed. Mijn nieuwsgierigheid en liefde voor muziek hebben me ertoe gebracht om door de jaren verschillende instrumenten te verkennen, zoals de schuiftrombone, saxofoon, bas en piano. Door mijn deelname aan diverse muziekgroepen heb ik een schat aan ervaring opgedaan en mijn muzikale horizon verbreed. Dit heeft me in staat gesteld om traditionele ritmes moeiteloos te combineren met hedendaagse muziekstijlen. Mijn benadering is om de essentie van traditionele ritmes te behouden terwijl ik ze integreer in moderne muziek, waardoor een unieke en dynamische sound ontstaat die zowel verleden als heden eert.”

Zijn er ontwikkelingen in Benin die je naar België wilt brengen of andersom?

“Er is echt veel te doen in Benin op muzikaal gebied! Sinds enkele jaren organiseer ik een percussieworkshop en traditionele ritmes in Benin, toegankelijk voor alle muzikanten, ongeacht hun achtergrond. Het doel is om authentieke ritmes te onderwijzen en te laten zien hoe ze harmonieus kunnen worden geïntegreerd in moderne muziek. Mijn ambitie is om mijn kennis en passie wereldwijd te delen, waardoor alle deelnemers een verrijkende en unieke ervaring krijgen.

Daarnaast initieer ik uitwisselingen tussen traditionele Beninse groepen en Belgische groepen. Die ontmoetingen bevorderen culturele en muzikale uitwisseling, waardoor bruggen worden geslagen tussen verschillende tradities en de ervaringen van beide kanten worden verrijkt. Zo’n uitwisselingen hebben al geleid tot prachtige samenwerkingen en een diepere wederzijdse waardering voor elkaars muziek en cultuur.”

Hoe is het om met zoveel verschillende groepen en stijlen te werken?

“Werken met diverse groepen en stijlen is een enorm verrijkende ervaring voor mij. Het verbreedt niet alleen mijn muzikale kennis, maar versterkt ook het plezier van samen muziek maken. Elke samenwerking biedt nieuwe perspectieven en leermogelijkheden, wat bijdraagt aan mijn ontwikkeling. Het is fascinerend om te zien hoe verschillende stijlen en culturen samen kunnen komen en iets nieuws en moois kunnen creëren. Het voedt mijn creativiteit en inspireert me voortdurend om nieuwe muzikale grenzen te verkennen. De interactie met andere muzikanten, het delen van ideeën en het gezamenlijk creëren van muziek zijn ervaringen die me diepgaand vervullen en motiveren.”

Gan Gan TNS Residency 2024 Shamrockraver 65

Zijn er specifieke moeilijkheden geweest bij het project?

“Ja, er zijn zeker uitdagingen geweest tijdens de uitvoering. Een van de grootste uitdagingen was het coördineren van de agenda's van de verschillende groepen die betrokken waren bij de uitwisselingen. Het vergt veel planning en communicatie om ervoor te zorgen dat iedereen beschikbaar is en optimaal kan bijdragen. Daarnaast was het soms een uitdaging om ervoor te zorgen dat elke deelnemer het beste uit de ervaring haalde, ondanks taal- en cultuurbarrières. Die obstakels konden we overwinnen door open communicatie, zorgvuldige planning en een samenwerkende houding. Het was een leerproces, maar uiteindelijk hebben ze ons sterker gemaakt en bijgedragen aan het succes van het project.”

Wie dus zin heeft in een muzikale zondag kan op 23 juni afzakken naar ‘t Zand om de vijf originele composities van Toope Ajoyo in uitvoering te zien! De verschillende routes zullen van start gaan om 13u30 op diverse locaties in het centrum. Om 15u15 komen de bands samen op ‘t Zand. En daar hoeft het dus niet te stoppen want om 17u00 kan je Esinam live in het Concertgebouw gaan bekijken.

Praktische info voor beide concerten vind je op: https://www.concertgebouw.be/en/toope-ajoyo ;

Tekst: Nicholas Vandenbussche. Foto's: Wandini Youpini, Shamrockraver

Uit BLVRD Magazine editie #40.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.