Docfest - Radwan & Théo

We gaan in gesprek met Radwan Radwan en Théo Collie, twee kunstenaars die de krachten bundelden voor Docfest 2023. Later meer daarover. Eerst en vooral, wie zijn ze en wat doen ze?

Radwan: Mijn naam is Radwan, ik ben collage artist en technicus in een bedrijf in Brugge.

Théo: Ik ben Théo, mixed media artist slash animation artist, en ik neem soms te veel hooi op mijn vork. (lacht)

Dat is direct met de deur in huis vallen. Wat is het laatste project waaraan je gewerkt hebt?

Théo: Dat illustreert meteen mijn opmerking.

Op 15 september releasete ik samen met Thomas van Fresh Brugge de eerste Fresh X Théo Collie capsule collection. Eigenlijk was het de bedoeling om enkel wat T-shirts te ontwerpen, uiteindelijk werden dat T-shirts en sweatshirts met verschillende designs, petjes, sticker packs, risoprints, … Ik ben zeer gepassioneerd en dan kan ik er soms wel iets te ver in gaan. En toch heb ik na een release vaak het gevoel dat ik toch nog iets extra had moeten doen.

Dezelfde vraag voor jou, Radwan. Wat is het laatste waaraan je gewerkt hebt?

Radwan: Dat is De Opstanding, een initiatief van Brugs collectief NODS op 6-7-8 oktober. Ze nodigden een aantal bevriende artiesten uit en organiseren drie dagen lang een artswap. Je kan dus drie dagen lang een ‘piece of art’ komen ruilen met andere werken, ook met die van mij.

Jullie hebben onlangs ook samengewerkt in het kader van Docfest 2023 in Brugge. Wat is Docfest en hoe kwam die samenwerking tot stand?

Théo: Docfest is een samenwerking tussen Republiek Brugge en Lumière Cinema. Vijf dagen lang worden documentaires getoond in de Lumière, aangevuld met workshops, nagesprekken, concerten, etc. over onderwerpen die wel wat meer aandacht verdienen dan ze doorgaans krijgen.

Radwan: Vorig jaar ontwierp ik de poster voor de eerste editie van Docfest. Dit jaar vroegen ze me opnieuw en stelden ze voor om met Théo samen te werken. Zijn werk vertoont wat gelijkenissen met het mijne en aangezien hij ook de trailer voor het festival maakt, kon dat volgens hen een mooie samenwerking opleveren. En dat bleek achteraf te kloppen. (lacht)

Théo: Dat was wel spannend, want we hadden elkaar nog niet eerder ontmoet. Ik kende zijn werk en was vanaf het begin een grote fan, dus ik vond het wel spannend om elkaar te ontmoeten en meteen samen te werken.

Uiteindelijk bleek dat heel natuurlijk tot stand te komen. We zaten meteen op dezelfde lijn.

Ik kan me voorstellen dat het niet vanzelfsprekend is om samen te werken met iemand die je net ontmoet hebt. Hoe zijn jullie tot de uiteindelijke affiche gekomen?

Radwan: De eerste keer dat we elkaar zagen in het kader van Docfest, hebben we een hele avond gewoon gebabbeld, niet per se over Docfest-related stuff.

Pas de tweede keer zijn we beginnen nadenken: Hoe gaan we dit nu concreet aanpakken?

Uiteindelijk hebben we afgesproken dat ik het eerste ontwerp ging maken en dat Théo daarop zou verderwerken. We hebben elkaar gebeld, afgesproken, elkaar geraadpleegd en het als een team uitgewerkt, maar uiteindelijk hebben we aan het originele ontwerp niets veranderd. We vonden het beiden ‘af’, hebben het aan De Republiek laten zien en ook zij waren helemaal mee. Dus we zien het wel als een samenwerking, ook al heeft Théo er in praktijk niet aan ‘gewerkt’.

BLVRD Jana Germanus 48

Théo: Ook al heeft Radwan het ontwerp gemaakt, toch was ik heel erg betrokken bij het proces. We hebben veel gesprekken gehad over de identiteit van Docfest en hoe we dat wilden uitdragen aan het publiek. Het is pas de tweede editie van het festival, dus er is wel nog wat ruimte om die identiteit te helpen vormgeven. Dat bleek ook voor mij een hele toffe ervaring, om hier deel van te kunnen uitmaken.

Aangezien Radwan de eerste affiche ook ontworpen heeft, had hij al een idee van die identiteit en wilden we die bij de tweede editie ook echt wel verder uitdragen.


Hoe ging dat? Niet te stresserend?

Théo: In het begin waren we allebei wel wat zenuwachtig, zeker tijdens dat eerste gesprek. Maar eens we aan de praat waren, werd het duidelijk dat we volledig op dezelfde lijn zaten.

Ik vermeld dit graag nog eens: Radwan is zo’n chille gast om mee samen te werken. Hij communiceert direct heel open, komt zijn afspraken na, is altijd op tijd.. Ik ben heel blij dat ik hem persoonlijk heb leren kennen.

Radwan: Om eerlijk te zijn, was ik in het begin nogal afwachtend toen ze bij De Republiek voorstelden om met iemand samen te werken. Dus voor mij was het belangrijk om meteen duidelijk te zijn over mijn manier van werken en over mijn visie op het project. Toen bleek dat Théo diezelfde visie en werkethiek heeft. Perfect dus.

Théo: Het voelde ook helemaal niet alsof we een opdracht toegewezen kregen, we waren echt deel van het project en dat motiveert me.

Radwan: Ze kennen ons werk, dus ze vertrouwen erop dat we hun visie op een correcte manier zullen uitdragen. Het is fijn om dat vertrouwen te krijgen.

Hoe zouden jullie je kunst omschrijven? Docfest wil het activisme van sterke rolmodellen tonen. Is dat wat jullie drijft?

Théo: Voor mij niet. Kunst moet speels en laagdrempelig zijn. Fuck elitaire kunst. Je hebt geen oneindige kennis of opleiding nodig om kunstenaar te zijn. Er moet niet altijd een boodschap achter zitten.

Radwan: Daar ga ik mee akkoord. Met mijn kunst wil ik het leven nabootsen, emoties weergeven. Natuurlijk komt er soms een politieke boodschap bij, omdat ik een representatie van de realiteit wil weergeven. Maar het is niet de reden waarom ik kunst maak.

Wil er iemand nog iets kwijt, voordat we dit gesprek in schoonheid afsluiten?

Théo: Radwan, do you want to work together again next year on the next edition?

BLVRD Jana Germanus 31

Tekst: Paulien De Muynck. Foto's: Jana Germanus.
Uit BLVRD Magazine editie #36.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.