De leesjury: een boekenclub voor kinderen en jongeren

“Ik las toch zoveel als kind!” Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen? Vaak gevolgd door een zucht en een lamentatie over hoe die persoon vandaag helaas de tijd niet meer vindt om nog te verdwijnen in een boek zoals die dat vroeger deed. Dat lezen goed is voor je, dat weten we al langer. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig lezen een grotere woordenschat hebben, zich beter kunnen concentreren en bovendien empathischer zijn. Maar lezen is niet enkel slim, het is ook verdomd plezierig.

Ook als volwassene kan het fijn zijn om nog eens een jeugdboek in je handen te nemen. Als jij een millennial bent, dan is de kans groot dat jij, zoals ik, geregeld opnieuw leest hoe Harry uit de bezemkast komt. Of misschien grijp je eerder nostalgisch terug naar Minoes, Charlie en de Chocoladefabriek of Dolfje Weerwolfje. Je vindt in kinderboeken dan ook een geweldige fantasiewereld waarmee in vergelijking volwassen boeken een beetje - tja - saai zijn.

Er is dan ook absoluut geen reden waarom je als ‘grote mens’ niet nog altijd graag een kinder- of jongerenboek zou lezen. Meer zelfs, Hoofdbibliotheek Biekorf is net op zoek naar lezers met een liefde voor kinder- en jeugdliteratuur. Ik sprak met Katelijne en Siebald, twee enthousiaste begeleiders bij de Leesjury. Beiden zijn ze er al 12 jaar vrijwilliger, de perfecte mensen dus om me te vertellen waar het om gaat!

Jeugdbeweging voor lezers

“De leesjury is een vereniging voor kinderen en jongeren waarbij er boeken gelezen worden om ze dan samen creatief te verwerken en uiteindelijk zo het beste boek te vinden,” vertelt Katelijne me. “De deelnemers stemmen op wat zij het beste boek vonden en de auteurs kunnen zo een prijs winnen.” De leesjury is een beetje als een jeugdbeweging, maar dan eentje waar je niet vuil kan worden en je vrijuit je mening mag geven? “Dat klopt!” antwoordt Siebald. Hij is het toonvoorbeeld van hoe aanstekelijk dat kan werken: “Ik ben er al van mijn 12e bij. Eerst als deelnemer en daarna als begeleider. Ik ben nu 28, dus dat is toch al een eindje! Ik moet ook steeds mijn best doen om het niet meer over de KJV te hebben want een paar jaar geleden is de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen veranderd naar de Leesjury. Sindsdien is het ook een pak diverser en speelser geworden.”

Leesjury bijeenkomst

Creatief aan de slag

Er worden dus geen droge boekbesprekingen gemaakt? “Helemaal niet!” verklaart Katelijne. “We gaan echt creatief aan de slag met de inhoud van de boeken. Bij iedere bijeenkomst laten we de kinderen vertellen wat ze er goed of net niet goed aan vonden, en geloof mij, dat doen ze super graag! Daarna gaan we aan de slag met de inhoud. Soms is dat via toneel, dan tekenen we of houden we een quiz...” De Leesjury wordt over gans Vlaanderen georganiseerd door Iedereen Leest. Zij maken jaarlijks een diverse selectie aan boeken en zorgen ook voor materiaal dat de begeleiders kunnen gebruiken. “Ik vind het heel fijn om babbelen af te wisselen met iets actiefs,” vertelt Siebald. “En soms zijn de kinderen zo enthousiast dat je eigenlijk niet zoveel hoeft te doen. Zo hadden we onlangs een boek over een kind met twee papa’s. Toen een van onze deelnemers vertelde dat hij dat heel leuk vond omdat hij zelf twee papa’s had, ging het gesprek haast als vanzelf.”

De Leesjury telt zeven groepen in totaal. De jongste groep is tussen de 4 en de 6 jaar oud en de oudste groep zijn de 16+’ers. “Wij gaven tot nu toe altijd samen groep 3, die voor het derde en vierde leerjaar,” vertelt Katelijne. “Ik geef ook les in het vierde leerjaar en ik vind het heel fijn dat ik door de leesjury altijd nieuwe titels kan aanraden aan mijn leerlingen. Zo genoot ik zelf al heel hard van reeksen als De Waanzinnige Boomhut en De Keukenprins van Mocano. Allemaal boeken die ik heb leren kennen door de Leesjury.”

Tof leesvoer

Maar je hoeft niet zoals Katelijne leerkracht te zijn om begeleider te worden. “Iedereen kan vrijwilliger worden,” vertelt Siebald me. “Als je graag met kinderen en boeken bezig bent, dan moet je zeker niet twijfelen. Gewoon doen!” Katelijne vindt het net heel leuk om zich te laten verrassen door wat er gebeurt in de Leesjury. “De jongeren hebben echt hun eigen mening en wij weten eigenlijk nooit welk boek er zal verkozen worden tot beste boek. En dat maakt het altijd heel plezant.”

Voor meer info over de leesjury ga naar www.deleesjury.be.

Wil je graag begeleider worden bij de Leesjury in Brugge? Contacteer dan de Bib via leesjury@brugge.be

Tekst: Lindsi Dendauw.
Uit BLVRD Magazine editie: #34.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.