JAARBOEK 2021

Voor het JONG VOLK JAARBOEK 2021 vroegen we 30 jongeren om een speech te schrijven voor de toekomst. Vanuit een persoonlijke ervaring - aan de hand van wat ze zelf zagen en beleefden in 2021, welke waarden en thema’s zij belangrijk vinden (welzijn, klimaat, LGBTQIA+,...) - schreven ze hoe de wereld van 2053 er volgens hen moet uitzien. Een speech voor zichzelf, voor een toekomstige generatie, voor de beleidsmakers, om te delen met vrienden…

Check hier de digitale versie van het jaarboek! Of vraag jouw gratis exemplaar aan via hallo@jongvolk.be.

Mirco Buyls5

Het jaarboek is er: 1000 gedrukte exemplaren die ondertussen op tientallen salontafels, slaapkamers en magazinerekken liggen (en nog een heleboel in de Student Village - kom ze halen!). Maar, wat inspireerde die jongeren om hun gedachtegang neer te pennen? Van waar komen die motivational speeches, voor wie zijn ze bedoeld? We schijnen nog even een spotlicht op 3 jongeren (Layla, Rhune & Lore) en stellen hen enkele vragen.

JV BLVRD

1. Layla Cornelissen

Founder of Zeepzot en enthousiaste schrijfster voor BLVRD

“In 2021 probeerde ik de uitdagingen die de coronacrisis voor mij met zich meebracht, om te buigen naar een persoonlijke overwinning. Ik wilde al een geruime tijd mijn eigen zaak opstarten, maar de effectieve stap zetten was geen evidentie. [...] Naarmate mijn achtbaan vooruit raast, groeit het geloof en vertrouwen. Het leven is nu, de wereld is aan de doeners, de mensen die het heft in handen durven nemen. De achtbaan houdt uiteindelijk wel ooit eens halt. Ook al is het soms een bumpy ride, it’s just a ride.”

Wat inspireerde je om je speech te schrijven?

Mijn inspiratie vloeide vooral voort uit mijn pas gestarte zaak, met de daarbij horende ups & downs; Snoop Dogg, om je droom te blijven volgen en nooit op te geven; en Bill Hicks, een Amerikaanse comedian die het volgende zei: “Don’t worry, don’t be afraid ever, because it’s just a ride.” Deze woorden geven me vooral veel peace of mind.

Als één iemand jouw speech zou moeten lezen, wie zou dat zijn?

Voormalig president Obama, een krachtige speecher, die mensen kon verenigen met woorden. Ik zou zeer benieuwd zijn naar zijn visie op mijn speech.

Layla Cornelissen Mirco Buyls

2. Rhune Bondue

Sociale vlinder van 21 lentes jong, op zoek naar zichzelf

“In januari werd ik opgenomen op de afdeling ‘eetstoornissen’ in het UZ Gent. Na maandenlang op de wachtlijst te staan was het ‘mijn beurt.’ Ondertussen had mijn Anorexia Nervosa al voor veel problemen gezorgd. [...] Ik vraag in 2053 meer begrip. Meer conversatie. Meer inkijk in de mentale gezondheidszorg. Laat het niet meer onder de radar, maar spreek. Kom naar buiten. Help anderen, maar vooral jezelf.”

Wat inspireerde je om je speech te schrijven?

Na een moeilijk jaar achter de rug te hebben, gaf de speech ademruimte. Als je zelf niet in de situatie zit, weten velen niet wat een zootje ongeregeld ons land is op vlak van mentale gezondheid.

Als één iemand jouw speech zou moeten lezen, wie zou dat zijn?

Toevallig heb ik na publicatie mijn speech uitgescheurd en opgestuurd naar het kabinet van Wouter Beke (Minister van volksgezondheid). Ik wil zo graag verandering zien. Of ik er iets mee bereikt heb, dat weet ik niet, maar ik heb het geprobeerd. Als hij de moeite gedaan heeft om het te lezen dan zijn ook zijn ogen hopelijk geopend.

3. Lore Geldhof

Studente Milieu- en Preventiemanagement en lid van de groep Climate Conscious

“Wanneer ik nadenk over een systeemverandering, dan zie ik een wereld voor me waar de natuur floreert en wij als mens in harmonie samenleven, als onderdeel van de natuur…[...] Zonen worden aansprakelijk gehouden, zodat dochters niet langer beschermd moeten worden. Chronisch zieke patiënten worden beter begrepen en begeleid in hun traject. We kijken als maatschappij naar wat mensen te bieden hebben en niet naar wat ze, al dan niet op het eerste zicht, niet lijken te kunnen. [...] En, waaraan denk jij als je aan het jaar 2053 denkt?”

Wat inspireerde je om je speech te schrijven?

Inspiratie voor de speech vond ik in mijn eigen leven en dat van m'n omgeving, gekaderd in de mondiale problematiek omtrent ongelijkheid, klimaatverandering en gebrek aan inclusie en participatie.

Als één iemand jouw speech zou moeten lezen, wie zou dat zijn?

Eén specifiek individu die mijn speech moet lezen, met naam en toenaam, kan ik niet geven, maar wie ik hoop te bereiken is een activist die door het lezen van de speech zich aangesproken voelt, eigen acties begint te ondernemen, de omgeving in vraag stelt en zo actief naar een duurzamere wereld evolueert.

Mirco Buyls4

Nog meer speeches over 2053 lezen? Stuur een mailtje naar hallo@jongvolk.be en kom jouw gratis exemplaar ophalen in The Student Village (Hauwerstraat 3B, eerste verdieping)

Tekst: Sara Bouvry, Foto's: Mirco Buyls, Portretten: Renée Herleef
Uit BLVRD Magazine editie #26

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.