JAC

JAC, het jongerenonthaal van CAW

Jongere zijn is niet altijd gemakkelijk. Er gaat vanalles in je hoofd om. De dingen die je meemaakt, maken het niet altijd gemakkelijker. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal niet meer lukt. En daar heb je recht op. Maar iedereen heeft ook recht op goede hulp. Op zo’n momenten ben je welkom op het JAC.

Het JAC in Brugge is het jongerenonthaal van het CAW. Elke jongere tussen 12 en 25 jaar is bij ons welkom met om het even welke vraag of probleem. Hier geen balie waar je je moet aanmelden of stijve bedoeningen. Je komt gewoon zoals je bent! Onze hulp is gratis, kan anoniem en is op maat van wat je nodig hebt. Wat je ons vertelt blijft vertrouwelijk.

En wat nu, met Corona? #SAMEN8000

We zijn er als JAC altijd voor jullie, dus zeker ook nu. Nu het soms wat moeilijker gaat, je de eenzaamheid net iets harder voelt, of de spanningen thuis dat beetje meer oplopen. Je kan een afspraak met ons maken voor een gesprek, ontmoet ons online, chat, mail of bel. Meer info via onze website.

IMG 20181019 104939

Het JAC is je eerste aanspreekpunt binnen het CAW. Binnen het JAC bieden we ook een aantal extra diensten:

Ontmoeting

Hiervoor kan je terecht bij onze collega’s van jongerenwerking ‘t Salon


Begeleiding

Heb je een aantal gesprekken gehad op het JAC maar heb je toch nog wat langer ondersteuning nodig? Dan kunnen we samen een begeleiding starten. Je kan bij ons onder andere terecht voor woonbegeleiding, begeleiding bij problemen thuis of in je relatie, bij persoonlijke problemen, of bij financiële en administratieve problemen. Samen met je hulpverlener ga je dan aan de slag met de verschillende thema’s waar jij aan wil werken

De bedoeling van een begeleiding is dat je zo snel mogelijk weer zelf verder kan. Alleen, met ondersteuning uit je eigen omgeving of met professionele hulp als dat nodig is. Elke begeleiding is altijd gratis. Alleen wanneer je gebruik maakt van de opvang, betaal je verblijfskosten (maar ook daar is de begeleiding gratis). De begeleiding wordt steeds gegeven door professionele hulpverleners


Opvang

Als het nodig is en je 18 jaar of ouder bent, gaan we samen met jou op zoek naar gepaste woning of een vorm van opvang. Er zijn verschillende vormen van opvang, in een leefgroep of in een aparte studio. Afhankelijk van de aard van je probleem, kan je er terecht.

Verblijven in een jongerenopvangcentrum is niet gratis. Je betaalt een vaste dagprijs. Als je dit zelf niet kan betalen, neemt het OCMW deze kost op zich. Als je in een opvangcentrum verblijft begeleiden wij je bij het realiseren van je toekomstplannen. We begeleiden je ook in je zoektocht naar een permanente woonplaats en helpen voorkomen dat je (opnieuw) zonder woning komt te zitten.

Jac

Crisishulp

Loopt het thuis behoorlijk mis? Soms wordt het heel moeilijk om als gezin bij elkaar te blijven. Zéker wanneer er niks verandert. Er wordt misschien wel gezegd dat je niet langer thuis kan blijven wonen. Of misschien heb jij zelf wel vaker gedacht om weg te lopen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.

Als het erop lijkt dat de problemen uit de hand lopen, bekijken we samen met jou welke actie er nodig is. Veiligheid is daarbij steeds onze allereerste zorg.

In een crisissituatie kan je nood hebben aan verschillende zaken. Een tijdelijke rustperiode, een opvangplaats, een snel advies, gesprekken om te zoeken wat je wil veranderen, een doorverwijzing naar meer aangepaste hulp,… Bij het zoeken naar (opvang)mogelijkheden zullen we steeds samen met jou kiezen voor de minst ingrijpende oplossing.

Je kan hiervoor terecht bij het JAC, maar als je ons niet kan bereiken en je echt in een crisissituatie zit, dan kan je steeds contact opnemen met Tele-Onthaal op het nummer 106. Dit nummer is 24/24 en 7 dagen op 7 bereikbaar.

Foto's: JAC.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.