Zoom sessies vanuit je kot waar Anything Can Happen

Niets kan en niets mag zou je denken in deze lockdown-tijden. Toch is dit niet helemaal waar. Bij Het Entrepot is alles mogelijk met hun nieuwe ‘Anything Can Happen’-sessies. Deze reeks aan workshops, talks of andere initiatieven brengt creatieve jongeren samen die van elkaar iets willen leren. Tijdens deze Zoom sessies is alles ook letterlijk mogelijk. Je kan het zo gek niet bedenken of het krijgt een plaatsje in de agenda. Om meer te weten te komen babbelden we met Janne Vanbesien en Jeroen Van Acker, die elk al een sessie gegeven hebben, en kersverse productiemedewerker Sander De Maré.


Van waar komt de naam Anything Can Happen?

Sander: De naam Anything Can Happen werd gekozen nog net voor ik erbij kwam, maar met deze sessies willen we online interactie creëren tussen jongeren aan de hand van verschillende dingen. Dat kan van alles zijn: tutorials, muziekquizzen, talks en ga zo maar door. We wouden deze verschillende dingen niet onder een specifieke naam steken waardoor we Anything Can Happen hebben gekozen. Zo zetten we er geen stempel op en krijgen we jongeren in het algemeen mee. Anderzijds is de naam ook een kleine knipoog naar onze ACHbar (Anything Can Happen Bar) op URB waar we de mafste acts programmeren.


Wat is bedoeling van de workshops?

Sander: We streven eigenlijk drie pijlers na. Eerst en vooral willen we interactie creëren tussen jongeren. Tijdens een lockdown is het moeilijker om sociaal te zijn. Je kan amper met anderen afspreken en alles gebeurt meer en meer online. We willen de jongeren opnieuw met elkaar laten converseren, maar we willen ook jongeren die met iets bezig zijn de kans geven om dit te delen met like minded people. Deze sessies gebeuren via Zoom en Facebook Live, op die manier creëren we een soort van sociale interactie tussen de jongeren. Daarnaast willen we ook ontspanning brengen bij de jongeren. We willen dat het iets ludiek en laagdrempelig is voor de jongeren zodat ze gewoon tot rust kunnen komen, maar er moet ook wel iets educatiefs in zitten.Ook spraken we met Janne en Jeroen, twee jonge Bruggelingen die de eerste twee Anything Can Happen-sessies voor hun rekening namen.

Wie zijn jullie en wat doen jullie zoal in het dagelijkse leven?

Janne: Ik ben Janne Vanbesien en ben afgestudeerd als grafisch vormgever aan Artevelde Hogeschool in Gent. Ondertussen heb ik en enkele jaren ervaring met Adobe en computerprogramma’s. Toen ik in mijn laatste jaar zat heb ik voor de richting ‘Multi camera’ gekozen en werk nu als beeld assistente bij Video House.

Jeroen: Mijn naam is Jeroen Van Acker, ik ben 23 jaar en kom uit Brugge. Ik ben afgestudeerd als grafische vormgever aan het Sint Lucas in Gent. In het degelijks leven hou ik mij bezig met wat 'prutsen' en mezelf bijscholen op basis van digitale creaties. Hier en daar doe wat opdrachtjes en werk ik samen met JONG VOLK.


Hoe zijn jullie bij Het Entrepot terecht gekomen voor die workshops?

Janne: Wel, op hun Instagram zag ik de eerste tutorial over Illustrator. Ik had die bekeken en vond het heel tof dat ze zoiets online deden. Zelf had ik er ook wel wat van bijgeleerd en dacht: eigenlijk zou ik dat ook wel kunnen, maar dan voor beginners. Ik heb dan gewoon naar Het Entrepot op Instagram gestuurd dat ze mij zeker mochten contacteren wanneer ze nog eens een tutorial organiseerden.

Jeroen: Ik had eigenlijk ook gewoon een story gezien op Instagram over het Anything Can Happen concept en zag in hun beschrijving staan dat ze ook mensen zochten die zo’n tutorial wouden geven. Toen dacht ik: misschien moet ik dat wel doen. Ik werk al een tijdje met Photoshop en ken het redelijk goed dus ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om daar een workshop over te geven. Dan heb ik hen ook gecontacteerd.


Hadden jullie zelf al een idee over welke workshop jullie zouden geven?

Janne: Ik had echt geen idee. Op zich ken ik alle Adobe programma’s wel goed dus zocht ik nog naar een concept. Plots zag ik op het nieuws dat er heel wat jongeren moeilijkheden hadden met werk vinden en kwam ik op het idee om cv’s te maken in InDesign. Dat klonk wel goed en heb ik mijn idee de dag erop doorgestuurd.

Jeroen: Niet echt nee. In het begin wou ik iets doen met illustratie. Ik wou zowat de workflow van een illustratie op zich proberen uitleggen aan het publiek en toen dacht ik: de feestdagen komen eraan en ik kan redelijk goed met Photoshop werken. Dus ik heb de beide gecombineerd in een soort van interactieve workshop.


Hoe verliep die workshop voor jullie?

Janne: Ik denk dat ik wel het voordeel had dat Jeroen als eerste zo'n workshop had gegeven. Zo kon ik kijken wat er beter zou kunnen, waarop ik moest letten bij de voorbereiding enzovoort. Maar uiteindelijk verliep dat wel goed. Ik heb de workshop van Jeroen ook mee gevolgd en ik vond het leuk en een goed concept. Kerstperiode, kerstkaartjes. Goed bedacht, ik was er waarschijnlijk niet op gekomen.

Jeroen: In het begin had ik er niet echt stress voor, maar eens dat er meer en meer kijkers binnekomen begin je toch te stressen. Ook begin je te twijfelen of je tutorial wel interessant genoeg is en of iedereen wel op het juiste tempo kan meevolgen. Zulke dingen weet je niet echt goed op voorhand.

Janne: Ja inderdaad, je kan niet zien of iedereen mee is of niet. Ze moeten zoiets vragen. Je blijft doorgaan en je kan er niet echt bij stilstaan tot ze het zeggen. Dat is een flaw van online lesgeven. Je kan daar niet veel aan doen.

Jeroen: Op dat vlak was ik wel blij dat Michiel, medewerker die de sessie hostte, erbij was. Want Michiel kwam er af en toe tussen om te bevestigen dat iedereen mee was en we zo mochten doorgaan. Het was wel een kleine geruststelling.


Hoe hebben jullie zich voorbereid?

Jeroen: Wel, ik heb op voorhand gewoon wat beeldmateriaal opgezocht en een soort van checklist gemaakt voor mezelf met de topics die ik wilde vertellen. Per topic had ik mezelf ongeveer 20 minuten gegeven en dan werkte ik tijdens de sessie met een timer. Uiteindelijk hou je je daar ook niet 100% aan want je bent aan het uitleggen en dan denk je niet altijd aan je tijd. Maar met zo'n checklist is dat wel haalbaar.

Janne: Ik heb ongeveer op dezelfde manier gewerkt. Zo ben ik er op voorhand eens snel, snel doorgegaan en dan kon ik inschatten hoe het ongeveer ging verlopen.


Verliep het hoe jullie het in gedachten hadden?

Jeroen: Eigenlijk wel, op zich voelde ik mij niet echt een leerkracht en was het eerder peer to peer teaching. Ik vond het leuk om zo eens iets naar voor te brengen.


Welke workshops zouden jullie zelf nog willen geven of meevolgen?

Jeroen: Een ambacht of zoiets. Ik heb altijd wel al zulke dingen willen volgen zoals een elektriciensopleiding om gewoon wat tips en tricks te hebben voor in het huishouden. Je kan het zo breed maken zoals je wil. Iets koken of zo een origami workshop zou ook nog tof zijn. Aan de ene kant zou ik ook wel nog een workshop 3D willen geven.

Janne: Michiel had op mijn Instagram gezien dat ik een verhaal had gepost over mijn liftreis naar Denemarken en vroeg of ik daar iets over wou vertellen. Misschien komt dat er ook nog aan.


Hebben jullie tips of een peptalk voor mensen die een workshop willen geven of een willen volgen?

Jeroen: Het is misschien cliché, maar twijfel er gewoon niet aan.

Janne: Je kan er alleen maar bij winnen.

Jeroen: 't Is dat! Mensen die misschien wat introvert zijn, dit is misschien jullie kans om iets out of your comfortzone te doen. Misschien moet je het gewoon zien als een gesprek met mensen die willen bijleren.


Wat brengt de toekomst?

- Anything Can Happen Radio op Villa Bota (elke vrijdag)
- Juweelontwerp met Marie Vandewiele (10 december)
- Uitleg rond OBS en livestreams met Warre Ceulemans (12 december)
- Muziekquiz met Cedric Verstraete (week van 14 december)
- Body Empowerment & Dans workshop binnen een Safe Space met Maria Luiza Grymonprez (17 december)
- Pottenbak-Q&A met Lore Van Eeghem (20 december)

Zelf ook een sessie hosten? Stuur je ideeën naar sander@hetentrepot.be !!!


Tekst: Ine Detavernier.
Uit BLVRD Magazine editie #19.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.