Zomeren in Kwartier 51

Deze zomer hoef je niet enkel in Brugge te zijn om te genieten van een drankje en een hapje in een gezellige zomerbar. Zo kun je sinds woensdag 21 juli terecht bij Kwartier 51. Deze nieuwe pop up bar verrast met z’n unieke locatie - namelijk in de oude kazerne van Sijsele -, zijn uitgebreide programma en een kaart om de vingers bij af te likken.

BLVRD sprak met Mathias De Stecker, medevennoot van Siphon Brewing en medeoprichter van dit leuke initiatief. Samen met het team Damse Bodem zorgt hij voor een nieuwe hotspot in het landelijke Sijsele, op een boogscheut van Brugge centrum. Zeker de moeite waard om een kleine omweg te maken.

Kwartier51

Hoe ben je op het idee gekomen om een zomerbar te openen in de oude kazerne?

Mathias: “We zijn met de brouwerij al even op zoek naar een nieuwe locatie, omdat het voor ons te klein geworden is in Damme. Zo viel ons oog al snel op de oude legerkazerne. Twee jaar geleden boog stad Damme zich over deze grote site en lanceerde het stadsbestuur het project De Wijk van de Toekomst, een nieuw stadsdeel in Sijsele dat wonen, werken en ontspanning combineert. Het leek ons perfect om daar een brouwerij met horecazaak uit te bouwen. Jammer genoeg raakte dat project niet van de grond, dus hebben we besloten om het plan te laten varen. Onlangs hoorde ik dat het WVI de gronden in concessie had gegeven aan stad Damme. Zo ben ik in contact gekomen met de cultuurcoördinator van stad Damme en vernam ik dat er een aanbesteding openstond voor deze inspirerende site. Nu hebben we concessie binnengehaald om een zomerbar uit te baten en een evenementenlocatie in en rond de hangars. Ondanks het feit dat het gebouw al een hele tijd leeg staat, is het al bij al nog in een verrassend goede staat. En de zee aan ruimte is een grote troef!”

Waarvoor staat de naam ‘Kwartier 51’?

“Kwartier 51 is de officiële naam van de oude legerkazerne! Vroeger was deze locatie het logistieke bataljon van Defensie waar alle trucks opgeslagen stonden. We dachten er eerst even aan om de zomerbar om te dopen tot ‘De Kazerne’, maar we hebben uiteindelijk beslist om het bij de originele naam te houden. Stad Damme had tijdens gesprekken ook aangegeven dat het wel een leuke verwijzing is omdat de naam ook gebruikt zal worden voor de toekomstige site. Zo heb je een link met zowel het verleden als de toekomst. Ik heb al gemerkt dat de naam bij veel mensen een belletje doet rinkelen. Zo heeft mijn vader daar zijn legerdienst gedaan, net zoals de vaders van veel van mijn maten.”

Kwartier 51 Jana Germanus 18

Heb je een band met Sijsele/Damme?

“Ik ken de omgeving wel, zelf ben ik van Sint-Kruis en heb ik nauw contact met de uitbaters van de Mess, zij zitten aan de overkant. Ook de brouwerij Siphon Brewing en het gelijknamige restaurant waar ik voor werk (de Siphon) staan op grondgebied Damme. Een ander pluspunt is dat Stad Damme jonge ondernemers en creatievelingen stimuleert en aanmoedigt om dergelijke projecten op poten te zetten. Je merkt ook dat mensen op zoek gaan naar locaties die vlot bereikbaar zijn en waar ze bijvoorbeeld hun wagen gemakkelijk kwijt kunnen. Op een locatie zoals de oude kazerne heb je ruimte in overvloed. Dat maakt het ook gemakkelijker om een pop up bar en evenementenlocatie uit de grond te stampen.”


Hoe hoop je de mensen tot bij jullie te krijgen?

“We mikken heel breed en zorgen voor een goedgevuld programma. Op onze Facebookpagina kondigen we telkens het programma aan. Daar vind je de laatste updates. We zijn iedere week open van woensdag tot en met zondag en er is een vast programma. Het basisconcept blijft eenvoudig, maar sterk: de bar, aangevuld met producten van lokale leveranciers, events, optredens, de openluchtcinema. De extra activiteiten zijn ook allemaal gratis. We willen dat het toegankelijk is voor iedereen, dat alles veilig verloopt en dat de mensen op hun gemak zijn. En natuurlijk respecteren we alle geldende coronamaatregelen. Het speelt uiteraard in ons voordeel dat we veel ruimte hebben, zowel binnen als buiten.”

Kwartier512

“De ingang van de kazerne ligt trouwens aan de Zwinstraat en is vlot bereikbaar, niet enkel met de wagen, maar ook te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets sta je er snel. Je hebt bijvoorbeeld de Oude Spoorwegbedding die leuk is om te doen. Dan heb je een mooie fietsroute waardoor je vanuit Brugge centrum in no time aan onze zomerbar staat. Zo hopen we een mooie mix te krijgen van mensen uit de buurt, de fietsers die passeren voor een streekbier, jonge gezinnen uit regio groot Brugge.

Tot slot hebben we ook contact gehad met het Rode Kruis. Een deel van de barakken van de oude kazerne is nu ingericht tot woonruimte en fungeert als transitcentrum voor zo’n 300-tal vluchtelingen. Die blijven daar gemiddeld 3 maanden in afwachting van een vaste plaatsing. Omdat we het belangrijk vinden op een inclusieve manier te werk te gaan en de omgeving zo veel mogelijk te betrekken in onze projecten, zijn we gaan praten met hen. Zo willen we mensen die moeilijker toegang hebben tot de arbeidsmarkt toch een kans geven om mee te draaien en ervaring op te doen. Het zou mooi zijn als ze ook kunnen profiteren van de pop up bar en event locatie.”

Ik heb al gemerkt dat de naam bij veel mensen een belletje doet rinkelen. Zo heeft mijn vader daar zijn legerdienst gedaan, net zoals de vaders van veel van mijn maten.

- Mathias

Wat zal er allemaal op het programma staan?

“We hebben een vast programma, zo zijn er op donderdagavond optredens, vrijdag houden we een afterwork met een DJ, op zaterdag zijn er events zoals de release van BLVRD en er komt ook een reünie van de mensen die daar in het leger hebben gezeten. De zondag is het familiedag met activiteiten op maat van kinderen, zoals een springkasteel. Zowel binnen als buiten hebben we heel veel ruimte, dus ook bij regenweer kunnen de mensen een terrasje doen en de kinderen spelen in de loodsen, er is genoeg speelmateriaal voorhanden. We zullen ook enkele avonden een openluchtcinema organiseren met MOOOV en cinema Lumière. Bij slecht weer kunnen we alles naar binnen verhuizen. De loodsen zijn enorm groot waardoor we alles coronaproof kunnen organiseren zodat je als bezoeker voldoende afstand kunt bewaren.

Leuk om te weten: er zal ook een strand zijn. We kunnen namelijk een deel van het zand dat gebruikt wordt voor Damme Beach (16-18 juli), recupereren. Dat is een leuke plus, want mensen verwachten dat niet in Sijsele. We hebben ook strandstoelen en parasols zodat je een instant vakantiegevoel hebt. Maar er zijn evengoed hogere tafels met stoelen waar je rustig aan kunt eten, weg van de grote drukte. Omdat het een heel groot domein is, zullen er ook afgebakende zones zijn. Zo kunnen ouders met kinderen op hun gemak een drankje drinken terwijl de jeugd zich uitleeft. De combinatie van een unieke setting, een oude kazerne die overgroeid is en iets weg heeft van een decor uit The Walking Dead, met de omliggende natuur en het groen, een goedgevuld programma en een sterke menukaart, zorgt voor de perfecte getaway.”

Waar kijk je zelf het meeste naar uit?

“Sowieso willen we een Texan Day doen waar we een rodeostier gaan zetten als attractie. Er zal ook een band optreden die dag en cateringbedrijf De Mess zal de BBQ voorzien. Ik ben benieuwd wat dat zal geven! De samenwerking met De Mess past trouwens volledig binnen onze filosofie om met lokale en eerlijke producten en partijen te werken. Zij koken vooral gerechten geïnspireerd op de wereldkeuken, maar met lokale ingrediënten in verwerkt. Er zal redelijk wat fingerfood te verkrijgen zijn die wij afwerken. En uiteraard zul je ook de bieren kunnen drinken van de brouwerij Siphon Brewing. Dankzij de uitgebreide kaart hebben we een mooi aanbod van lokale spelers en gevestigde waarden.”

Kwartier 51 Jana Germanus 9

Jullie runnen de bar tot 3 oktober. Wat zijn de plannen voor erna?

“Met Daan, Wouter en ik houden we ook de Winterbar in het Minnewaterpark open. We hebben al een editie kunnen organiseren twee jaar geleden en intussen ook fiat gekregen voor dit najaar. De datum staat vast: vanaf 26 november komt de winterbar terug en we hebben ineens bevestiging gekregen voor de komende drie jaar. Na de afbraak van de zomerbar, zullen we er dus direct moeten invliegen om alles te regelen voor het winterconcept. Maar we vinden het wel tof om zo’n pop up bar te hebben op twee verschillende locaties, een in de zomer en een in de winter, waarvan de setting dan perfect aansluit bij het seizoen. Daarnaast werk ik nog voor het restaurant en ben ik inderdaad druk bezig met Siphon Brewing. Er liggen dus even meer dan genoeg projecten op de plank! Maar als er morgen iemand af komt met een of ander gek idee waarvoor ik te vinden ben, dan zal ik het niet kunnen laten om enthousiast mee op de kar te springen.”


Een luchtige om af te sluiten, wat is je favoriete drankje op de kaart?

“Ik ben een grote bierliefhebber, maar daarnaast drink ik ook graag de dry hopped cider op de menukaart. Zelf ben ik vooral aan bittere dranken. Een van mijn favoriete apero’s is Cynar tonic, een likeur op basis van artisjokken. Dus als je naar onze zomerbar komt, ga eens voor de Cynar tonic. Ik kan het je zeker aanraden, het is een heel verfrissende zomerdrank!”

Uit BLVRD Magazine editie #23.
Tekst: Jolien van Acker. Foto's: Jana Germanus.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.