Zij en de zonde

Wie graag lacht tijdens het huiveren om de meest bizarre en akelige misdrijven van de laatste eeuwen zet best even de podcast ‘zij en de zonde’ op. De charismatische Carolien Danneels neemt je hierin mee doorheen verschillende historische gebeurtenissen met een zondig kantje. Dit doet ze tweewekelijks samen met een co-host en met haar technische partner in crime Robin Van Oyen. Bang hoef je gelukkig niet te zijn, want ze brengt de verhalen met de nodige, vaak hilarische commentaren. Wij namen de tijd haar een aantal vragen te stellen over een toch wel bijzondere hobby.


Hoe kwam je op het idee een podcast te starten?

Carolien: “Al sinds de opkomst van het platform spendeer ik elk vrijwel moment van de dag met het beluisteren van podcasts, Ik speelde hierdoor dus al langer met het idee er zelf één te starten. Het enige wat me toen tegenhield was dat ik geen idee had hoe er aan te beginnen. De technische kant van het platform was me nog volledig onbekend. Per toeval leerde ik een tijd geleden Laurentijn Callewaert kennen, iemand die wel de nodige ervaring had. Samen startten we begin vorig jaar de podcast ‘Met voorbedachte rade’, met ‘true crime’ als hoofdthema.”

“Helaas gooide corona roet in het eten, het bleek moeilijker dan verwacht om in deze periode op geregelde basis samen te komen, we besloten de samenwerking daarom stop te zetten. Met de nodige ervaring, tijd en ruimte kon ik eindelijk beginnen aan mijn eigen show. Het idee dat ik oorspronkelijk voor ogen had, kon ik nu in mijn eigen project kwijt: een podcast die het ‘true crime’ verhaal brengt vanuit het standpunt van het slachtoffer. Dat maakt het exclusief. De meeste media die de verhalen rond een welbepaald misdrijf in beeld brengen doen dit veelal vanuit het standpunt van de dader. Daarnaast wou ik ook voornamelijk vrouwen in de schijnwerper zetten. Bijna alle afleveringen zullen een vrouwelijk slachtoffer en of dader hebben.”

Fotos Carolien 2

Vanwaar komt je interesse in dit podcast genre?

“In een tijd zonder Netflix moest ik me bezighouden met de beschikbare kanalen. Bijgevolg spendeerde ik als 16 jarige ettelijke uren aan het bekijken van ‘The Nightmare Next Door’ op Vitaya. Het programma bleek een interesse in het macabere aan te wakkeren. Naast het gruwelijke aspect van een misdrijf interesseert ook het psychologische aspect mij enorm. Hoe zit een misdadiger in elkaar? Kunnen misdaden voorkomen worden? Kunnen wij als maatschappij dit meer in de hand houden?”


Hoe ga je te werk bij het uitwerken van een aflevering van ‘zij en de zonde’ ? Hoe bepaal je de case die aan bod zal komen?

“Het kiezen van de case gebeurt gewoonlijk door middel van een proces van eliminatie. Ik start met een gigantische lijst die ik bijhoud in de notities op mijn gsm. Elke keer ik iets interessants lees hou ik het daarop bij. Als ik onvoldoende informatie over de case vindt, dan komt hij niet aan bod.”

“Wikipedia is leuk om even op te zoeken hoeveel bandleden One Direction telt maar daar kan je geen show rond opmaken. Daarom heb ik me bij verschillende nationale en internationale nieuwskanalen geabonneerd, zodat ik de meest accurate informatie kan vergaren uit hun archieven. Als de opgezochte informatie elkaar teveel tegenspreekt dan gebruik ik de case niet.”

“De keuze per aflevering hangt ook af van de co-host van dienst. Één van de terugkerende co-hosts Silke heeft voorbeeld iets met het occulte, als zij langskomt zal er zeker een mysterieus kantje zijn aan de gekozen zaak.”

Wat is tot nu toe je favoriete verhaal die reeds aan bod kwam?

“Van de reeds bestaande afleveringen is het verhaal van Lynette mijn favoriet. Dat het slachtoffer 36 jaar lang vermist was zonder dat er iemand op zoek ging naar haar en dat haar man zo goed alles wist te verbergen. Dat verhaal raakte mij enorm.”


Zullen nieuwe luisteraars nog kunnen slapen na een aflevering van ‘zij en de zonde’?

“Alleen mensen met een heel bang hartje misschien niet. Ik probeer de podcast steeds met de nodige humor te brengen, daarom kies ik er bewust de minder gruwelijke cases uit. Het entertainment-gehalte wil ik in elke aflevering er zeker inhouden, cases over kinderen of ‘cute kittens’ zullen er niet in komen. Ook een droge opsomming van de feiten zal je in ‘zij en de zonde’ niet horen.”

Fotos Carolien 3

Wat kunnen we in de toekomst nog van de podcast verwachten?

“Als alles goed gaat en de huidige coronamaatregelen kunnen versoepelen, wil ik graag nog meer co-hosts op de show uitnodigen. Ook luisteraars die graag een welbepaalde case samen willen uitwerken zijn meer dan welkom om een leuke aflevering op te nemen. Daarnaast heeft iemand mij aangesproken met de vraag haar verhaal als slachtoffer van misbruik te komen brengen in de show. Ik vind het zo moedig dat deze persoon het verhaal naar voren wil brengen, ik zou vereerd zijn hier aan mee te kunnen werken. Ook de families van slachtoffers of vermiste personen zou ik voorbeeld graag door middel van mijn show een platform aanbieden om hun verhaal in de aandacht te kunnen brengen.”

De Podcast ‘zij en zonde’ is te beluisteren op Spotify en alle andere grote podcast media. Zijn er cases die jij graag aan bod ziet komen of heb je tips of aanmerkingen over de podcast? Aarzel niet om contact op te zoeken met Carolien via https://www.facebook.com/ZijendeZonde of zijendezonde@gmail.com.


Tekst: Gayle Van Hollebeke. Foto's: Myrthe Dumarey.
Uit BLVRD Magazine editie #20.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.