Een nieuw jaar brengt nieuwe kansen met zich mee, ook kansen om nieuwe dingen te ontdekken! KAAP heeft ook dit jaar weer een uitgebreid programma met interessante initiatieven. Hieronder zetten we er twee in de kijker!

KAAP heeft dit jaar weer veel moois voor ons in petto. Een van die projecten is de open house residentie “Winter refuge” van Radical Hope hier op De Groenplaats tussen 1 en 16 februari. Kan je ons daar iets meer over vertellen?
Merel Vercoutere: “We hebben Heike Langsdorf en Simone Basani uitgenodigd om deze periode in het huis van KAAP te werken. Met hun project ‘Winter Refuge” willen zij een gemeenschap creëren. Iedereen kan binnenwandelen en in gesprek gaan met de artiesten. Het gebeurt niet vaak dat wij ons huis openstellen, maar het is altijd fijn als artiesten nood hebben aan publiek. Tijdens deze periode zullen zij workshops geven en hun creativiteit botvieren in samenwerking met en in functie van de gemeenschap die zij hier zullen creëren. Na covid zien we dat mensen nood hebben aan sociaal contact, Heike ziet het daarom ook als een echt post-pandemic project.”
Wat is jullie doel bij het organiseren van deze residentie?
“Ons eerste doel is communityvorming aan de hand van artistieke praktijken. Echt iedereen zou zich hier moeten kunnen thuis voelen en mensen vinden waarmee zij kunnen connecteren: jong, oud, POC, queer, etc. We omarmen het intersectionele gedachtegoed en spreken mensen graag aan op hoe ze meer met elkaar gemeen hebben dan verschillen van elkaar. Heike zal de groep leiden door vragen te stellen en gesprekken aan te gaan over wat het betekent om samen te zijn, om een groep te vormen. Op basis van de feedback zullen zij een bepaalde weg uitgaan, maar het creatieve ligt nog volledig open. Je kan deelnemen aan creatieve activiteiten of gewoon in gesprek gaan met anderen. Het is een echte thuis voor de gemeenschap. Het mooie aan dit initiatief is dat het reist, zo kunnen zij die zich willen engageren meegaan naar hun volgende open houses in Gent, Kortrijk, etc.”

Daarnaast kijken we ook uit naar de vaste waarde: Bits of Dance in maart. Jonge dansers en choreografen kunnen ons tijdens dit evenement tonen wat zij allemaal in hun mars hebben. Kunnen jullie al een tip van de sluier lichten?
“We zijn trots dat we jonge artiesten een platform kunnen geven. Deze jonge makers gaan vaak ook anders om met de hedendaagse danspraktijk en daar willen wij aandacht voor hebben. Zo werken we samen met Dans in Brugge een traject uit waarbij we jaarlijks een choreograaf presenteren en ondersteunen in het maken van een nieuw werk. Momenteel is dit Lisa Vereertbrugghen. Haar grote interesse in technodans die door het ritme van die muziek wordt gevormd zijn een leidraad in haar werk. Haar solo ‘DISQUIET‘ legt de verstoring van het alledaagse in dit soort muziek bloot.
Daarnaast mogen we ook Charlotte Goesaert ontvangen en haar stuk ‘whatchamacallit’. We leven nu in een wokemaatschappij, waarin mensen actief aan inclusie proberen doen, maar toch is deze inclusie niet voor iedereen weggelegd. Mensen die niet binnen ‘de normaal’ vallen worden vaak als freaks gezien. Zij legt de mechanismen van freakshows van vroeger bloot in haar performance: vier mensen met vier verschillende lichamen. Het is een spel tussen hoe zij zich durven blootgeven en hoe wij, het publiek, ermee omgaan.”

Klinkt fascinerend! Is er nog iets naast de performances waar we naar kunnen uitkijken tijdens Bits of Dance?
“Absoluut! Naast onze performances geven we makers de kans om hun stukken in wording ook aan het publiek te tonen. De getalenteerde Milø Slayers en Anna Dujardin & Fanny Vandesande laten het publiek toe in hun open studio om eens achter de schermen te piepen. Milø Slayers combineert zijn achtergrond in urban dance en hedendaagse dans met andere invloeden. Zo is hij nu bezig aan een performance met vier dansers die zich bewegen binnen een scenografie geïnspireerd door een kunstwerk van Malevich.
Anna Dujardin & Fanny Vandesande zetten ook hun repetities open voor het publiek! Fanny werkt bij Platform K, een organisatie in Gent die streeft voor inclusiviteit binnen de danswereld. Zo krijgen ook mensen met een beperking de kans om zich te ontplooien als professioneel danser. Anna, een van deze getalenteerde danseressen, merkte op dat er nog steeds een groot taboe heerst rond seksualiteit en verlangen bij mensen met een beperking. Dit zette zij om in tekeningen en teksten, en nu ook samen met Fanny in een dansperformance. Het podium vormt een safe space voor Anna om haar beleving te delen en aan de wereld te tonen wie zij is.”
Tekst: Iza Moreno, Beeld: Rudy Carlier & Lisa Vereertbrugghen
Uit BLVRD Magazine editie #32