YOUNG ONES: Maak kennis met Yanick

Jong Volk brengt het verhaal van sporter, model en danser Yanick in de 10e aflevering van de short docu reeks Young Ones.

Luka: “Een tijdje geleden nam Yanick contact met ons op. Hij vertelde dat hij een eigen kledinglijn had opgestart en dat hij die graag bekend wilde maken. Een kledinglijn met een heel belangrijk verhaal achter, dat moeilijk te vertellen is in twee zinnen. Of we hem konden helpen, vroeg hij, om zijn verhaal te brengen op de juiste manier…”

En zo gebeurde het op vrijdagochtend dat Yanick ons Jong Volk-bureau binnenstapte. Twee dingen vielen meteen op: de zelfzekere houding waarmee deze opvallend gespierde jongeman aan kwam wandelen en de pull met het woord #DUUR op zijn borst. Wat volgde was een kwetsbare getuigenis over hoe Yanick opgroeide, hoe vreselijk hij zich voelde als tiener en wat ervoor gezorgd heeft dat hij toch de persoon werd die hij vandaag is.”

We gieten hier een stukje van zijn getuigenis in een artikel van amper 4500 tekens, maar maakten ook een short docu in onze reeks ‘Young Ones’ over Yanick. Die reeks, die we samen met Sarazon Creative maken, is ondertussen toe aan zijn 10e ‘aflevering’. Op 23 februari vertonen we de Young Ones met Yanick voor het eerst, in de exporuimte in Burg 4, en voeren we ook een nagesprek met Laura van Ommetoer over zelfzorg.

Hieronder krijg je al een tipje van de sluier over wie Yanick is. We laten hem graag zelf aan het woord

Yanick: “Beginnen bij het begin zeker? (lacht) Ik ben Yanick Boerjan. Ik ben 25 jaar, waarvan 21 jaar een helse zoektocht is geweest naar wie ik wilde zijn.

Ik woonde als kind in een oud klein boerderijtje, met m’n ouders, 3 zussen en 100 katten... Dat was al een andere situatie dan bij alle andere kinderen die ik kende, want al mijn klasgenootjes en alle andere jongens van mijn dorp woonden in mooie nieuwe huizen. We zagen er ook een beetje anders uit dan de rest, een beetje ruiger. Ik voelde eigenlijk toen al, als kind, dat ik er niet bij hoorde. Tot mijn 11 jaar ben ik in Waardamme altijd een beetje het buitenbeentje geweest en zo ben ik als tiener een schuchter en onzeker persoon geworden. Dat werd alleen maar erger toen ik ouder werd en ik bleef mezelf de grond in boren in mijn eigen hoofd. Ik voelde me nooit goed genoeg, vergeleek mezelf altijd met anderen en werd daardoor mijn eigen grootste pester.

Toen ik 17 was, is er iets gebeurd waardoor ik het gevoel had dat het voor mij eigenlijk niet meer hoefde, het leven. Ik stond letterlijk op het punt om er een einde aan te maken, maar een stom toeval heeft ervoor gezorgd dat ik hier toch nog ben. In de 6 maanden daarna heb ik - met de nodige professionele ondersteuning - mijn leven kunnen veranderen.

Uit dat hele verhaal is mijn kledingmerk #DUUR ontstaan, omdat ik op die manier iets wil doorgeven aan mensen - in het bijzonder aan jongeren - die het ook moeilijk hebben. Uit mijn pijn en lijden wil ik andere jongeren inspireren. Daarom heeft mijn kledingmerk ook de naam #DUUR gekregen: je bent duur, je bent het waard. Ik weet hoe het voelt om een outcast te zijn, om er niet bij te horen. Ik wil anderen een hart onder de riem steken: hoe je eruit ziet, wat je financiële situatie is, uit welk soort gezin je komt, … het doet er niet toe. Als je blijft doorzetten, kun je bereiken wat je wil. Ik wil dat mijn kledingmerk - en daarmee ook die trotse mentaliteit - een microbe wordt. Het is zo belangrijk om te investeren in jezelf.”

De vertoning van Young Ones #10 - Yanick, gaat door op vrijdag 23 februari in Burg 4.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.