YOUNG ONES OF BRUGES

In de Rijselstraat te Sint-Michiels bevindt zich een pastoriegebouw… Nee, laat me even herbeginnen. In de Rijselstraat te Sint-Michiels bevond zich een pastoriegebouw. Deze is nu afgebroken. Kaput. Verdwenen. Adieu.

Jong Volk ( u herkent ze aan hun voorbeeldige website, vol jongerenverhalen) en Viro Vzw ( de Brugse organisatie voor mensen met een beperking) hadden het geluk om op de laatste bestaansdag van het gebouw een korte documentaire te screenen, die handelde over de wonderbaarlijke Flore, die met haar prille 17 lentes toch al heel duidelijk weet wat ze van haar toekomst verwacht.

Flore bolle yougn ones

In deze documentaire, vakkundig en poëtisch vertaald naar beeld door de talenten van Sarazon Creative, kijken we even mee in de wondere wereld van Flore. Er vallen schielijk twee dingen op. Haar opmerkelijke uitspraak van het Nederlands en de grote fascinatie voor musicals. Over die uitspraak moeten we het niet te lang hebben. Die valt op doordat de helderheid en correctheid nu eenmaal geen sinecure zijn in het West-Vlaanderen waar Flore zich beweegt.

De fascinatie voor de musicals is me bijzonderder. Musicals heb ik bewust en onbewust links laten liggen en dat zal ook na het zien van deze Young Ones documentaire wel zo blijven, desondanks was ik helemaal gefascineerd vanaf het moment dat Flore haar hoge tolerantie voor ‘enge’ musicals vermeld. Een tolerantie die haar liefje blijkbaar niet heeft. Samen kijken ze wel naar musicals waar boosaardige krachten hun rol minder opeisen.

Je voelt in haar spreken direct de adoratie, verwondering, bekoring en ja, de betovering die het medium over haar heeft. Sarah Van Dale regisseert de docu met vaste hand richting een mooie sprookjesachtige sfeer zonder opzichtig te worden. Iets wat je misschien haar handelsmerk zou kunnen noemen, zeker als je de vorige afleveringen in de Young Ones Of Bruges reeks bekijkt (bingewatchen kan op de website van Jong Volk, by the way).

Flore Young Ones viro

Het hart en de ziel van de docu zit vooral in Flore haar wilsbesluit. Dit woord is heel belangrijk. Flore is ervan overtuigd dat ze actrice gaat worden. Er zijn geen twijfels of bedenkingen die in haar hoofd spelen omtrent dit luik van haar leven. Flore gaat actrice worden. Mensen die zo’n duidelijk visioen hebben over de richting van hun leven… Ze zijn niet zo heel talrijk en vaak zo mooi om te zien. Het is dan ook een privilege om dit even mee te mogen maken, vanuit onze comfortabele kijkfauteuil.

Op de namiddag van de screening in het pastoriegebouw was een kort panelgesprekje voorzien. Flore, Harm (haar begeleider bij Viro) en regisseur Sarah Van Dale kwamen kort even hun ervaringen omtrent het opnemen van de docu toelichten. Tussen de kunstig met graffiti volgespoten muren vertelde Flore dat ze het heel fijn vond om het onderwerp geweest te zijn van een heuse film. Het droeg voor haar enkel maar bij aan dat wilsbesluit dat ze al langer had genomen, en haar visioen over wat in haar toekomst lag. Acteren. Acteren. Acteren. Acteren. Op alle mogelijke manieren. In musicals, in televisieseries en als het even kon liefst met Jelle Cleymans als tegenspeler. Of medespeler. Tegenspeler klinkt misschien wat negatief en als je Flore over de heer Cleymans hoorde praten dan is negatief een woord dat niet direct gepast is.

Een mooie namiddag was het. Blije ouders en vrienden, ook al lag de nakende sloop van het pastoriegebouw te loeren om de hoek. Het zal Flore niet deren. En gelijk heeft ze.

Bekijk de video van Flore en de andere 'Young Ones' hier op onze website!

Tekst: Jasper van het Groenewoud
Uit BLVRD Magazine editie #24

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.