YOU ARE ALWAYS SUMMER BODY READY

Nu er (gelukkig) niet langer alleen maar erg slanke dames en Baywatch-style mannen de covers van magazines bekleden en de focus meer en meer komt te liggen op je goed voelen in plaats van er enkel goed uitzien, komt er ook steeds meer ruimte om bezig te zijn met zelfzorg. Het is dankzij organisaties zoals Zalando, Dove en de grotere diversiteit in reeksen op televisie dat steeds meer mensen onder ons zich kunnen herkennen in het straatbeeld. Oef, eindelijk.

Laura:

Ik kom nog uit de generatie waarin Nicole Richie, Paris Hilton en Lindsay Lohan het boegbeeld van perfectie waren. Heel erg slank dat wel, maar van gezondheid en een positief zelfbeeld was er nog weinig sprake. Ook body positivity was nog geen ding en diversiteit werd alleen toegejuicht op het all-you-can-eat-buffet bij de lokale schrokchinees. Het is dan ook voor mij een hele weg geweest om goed voor mezelf te leren zorgen, zowel fysiek als mentaal. Lang heb ik geprobeerd om aan idealen te voldoen die eigenlijk gewoon niet passen bij mijn lichaam, bij wie ik ben of waar ik blij van word.

Ondertussen weet ik dat de weg van zelfliefde en zelfzorg me bij de mooiste plekken brengt. En dat je, zolang je op weg bent en op zoek durft te gaan, begonnen bent aan de mooiste reis die je ooit zult maken. Want eerlijk, you’re always summerbody ready als je je goed voelt in je vel. Uitstraling en plezier zijn wat iemand echt mooi maken. Die dingen komen van binnenuit en hebben geen dieet of strenge regels nodig om mooi te zijn.

Daarnaast weet ik ook dat die weg niet de makkelijkste is. En dat het een work-in-progress blijft, misschien wel een leven lang. Vergelijken met anderen of kritiek hebben op wat nog niet goed is aan jezelf blijft een valkuil die meer dan eens verstopt ligt onderweg. Maar door veel te oefenen, ook over je onzekerheid te durven praten met anderen en bewust aan zelfzorg te doen wordt het steeds makkelijker om ze te zien liggen. En als je er dan toch nog eens invalt, is zelfzorg een ladder die je altijd bij de hand hebt om er weer uit te komen.

Ik kan nu vlot 100 tips geven om te oefenen in zelfliefde en zelfzorg, en dat zal ik zo meteen ook even doen. Maar wat misschien wel mijn belangrijkste advies is, is dit: wees gewoon helemaal en ongegeneerd jezelf. Laat jezelf zien, want je weet maar nooit dat een ander zichzelf net het meeste in jou herkent. En dat je daarmee iemand anders de spiegel kunt geven dat die helemaal goed is, zoals die is. So, be the most delicious en yummy dish in the all-you-can-eat-buffet you can possibly be en inspireer hiermee anderen om dit ook te doen. Want zo wordt de wereld het meest lekkere en divers mogelijke buffet en is dat niet het mooiste wat er is?

Heb je soms ook last van summerbodyblues?

  • Schrijf eens op wat je lichaam allemaal kan en waarmee het je helpt, in plaats van hoe het eruit ziet. Zo kunnen je benen je naar ergens brengen, je armen je helpen knuffelen, je mond je helpen genieten van een yummy cappucino...

  • Ga de uitdaging aan om elke dag een paar minuten naar jezelf te kijken in de spiegel. Terwijl je dit doet, focus je op de delen van jezelf die je wel mooi vindt. Adem goed terwijl je dit doet en neem de tijd om jezelf te leren (graag) zien.

  • Praat erover met anderen. Grote kans dat ook anderen in jouw omgeving ook vaak aan zichzelf twijfelen en dat je hier helemaal niet alleen in bent. Door er samen over te praten wordt het oordeel over jezelf vaak wat zachter. Als je merkt dat je het echt lastig hebt, kan het goed zijn om hier met een professional over te spreken.

Tekst: Laura du Bois.
Uit BLVRD Magazine editie: #34.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.