In 1993 werd W.E.R.F. records - Wasted Energy Record Factory - opgericht door het toenmalige kunstencentrum De Werf. Vandaag is het platenlabel een onderdeel van KAAP vzw en maken ze furore met releases van een nieuwe lichting jazz talent. Anno 2020 zijn de grenzen van jazz vervaagd en de oogkleppen op de muzikale beleving verdwenen. We spraken online af met Benny Claeysier, sinds 2008 verantwoordelijk voor de W.E.R.F. records en de concertwerking van KAAP, voor een kijk achter de schermen en een blik op de toekomst.
Om meteen met de deur in huis te vallen, wat is de core business van een record label?
Benny: “In de eerste plaats zijn we een platenlabel dus brengen we platen of cd’s uit. Deze werkwijze verschilt echter titel per titel. Oorspronkelijk waren we een allround label die producties uitbracht van a tot z. De Werf stond in voor promodiensten, pers en betaalde het volledige creatieproces. Maar deze werkwijze is sinds een aantal jaar veranderd omdat we het met minder subsidies moeten doen. De budgetten waarmee we werken zijn kleiner geworden waardoor het inplannen van repetities en huren van studio’s niet meer zo eenvoudig is. Om die reden ondersteunen we nu vaker bepaalde onderdelen van het ganse creatieproces. In het geval dat het budget het wel toelaat, begeleiden we de artiest van het begin tot einde.
Zo hebben we in het verleden bands uitgenodigd die we laten verblijven in onze residentie in de Groenplaats, onze werkplek voor theatermakers en podiumartiesten. We organiseren dan een aantal try-outs, regelen een opnamestudio, zorgen voor gepaste promo en doen soms enkele bookings. Het is ook mogelijk dat de artiest met een afgewerkte master tot ons komt. Dan komen wij enkel tussen voor de studiokosten en werken we samen voor de distributie en promotie van de plaat. We brengen ongeveer gemiddeld 8 tot 10 platen uit per jaar en tot op vandaag zijn er al meer 150 titels gereleaset.”

Naar welke releases kijken jullie naar uit in het najaar?
“De creatieopdracht tussen Donder, winnaar van de derde editie van STORM! Contest (KAAP) en Sigbjørn Apeland, een Noorse harmonium- en kerkorgelspeler, en docent Etnomusicologie aan de universiteit van Bergen. De opname zal plaatsvinden in het stadspaleis Hof Bladelin gelegen in de Naaldenstraat. Omdat deze muziek zeer spiritueel is, minimalistisch en oud Vlaams klinkt, vonden we het een interessant idee om de opnames in te plannen op een passende locatie. Daarbij kwamen we uit bij het Hof Bladelin, tevens een van de 14 locaties van het 10-daagse stadsfestival AMOK.
“Een ander project waar we naar uitkijken is het opnameconcert van Robin Verheyen (saxofonist bij o.a. Taxiwars) op dinsdag 6 oktober in het kader van AMOK. Tijdens dit uniek concert in het prachtige barokke interieur van de Sint-Walburgakerk worden er opnames gedaan voor zijn laatste live-album dat in 2021 zal verschijnen.
De kerkelijke akoestiek zal een extra dimensie geven aan de klank en is ideaal voor het opnemen van een plaat. We vinden het belangrijk om een verhaal te creëren en hopen dat we in de toekomst meer gebruik kunnen maken van de diverse prachtige ruimtes die Brugge rijk is.”
Hoe stappen de grotere jazz-namen mee in jullie verhaal?
“Soms hebben we geluk. Zo woonde pianist Hendrik Lasure (SCHNTZL) op 100 meter van De Werf. Hij kwam als 12-jarige regelmatig spelen op onze jamsessies en is zonder twijfel één van de grootste talenten van de huidige Belgische jazzscene. Het was een cadeau om hem van in het prille begin te volgen en hem een platform te bieden zodat hij zich verder kon ontwikkelen.”

“Het duo Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger van BeraadGeslagen zijn dan weer beiden heel eigenwijs en weten perfect waar ze naar toe willen. Naast de ideeën van een artiest zit er vaak ook nog een managementkantoor tussen voor verder overleg. Wij als platenlabel gaan nooit zeggen wat een artiest inhoudelijk moet doen. We luisteren naar het verhaal van de band en ondersteunen waar mogelijk bij het tot stand brengen van hun plaat.”
“Bij Dijf Sanders kwam zijn plaat tot stand via een samenwerking van Europalia uit Brussel en KAAP. In opdracht van Europalia reisde Dijf voor 2 weken naar Indonesië met een fieldrecorder, microfoon en tolk/muzieketnoloog die hem in contact bracht met lokale muzikanten en de Indonesische cultuur. Met die opnames ging hij nadien aan de slag en dat resulteerde in zijn plaat JAVA. W.E.R.F. records stond in voor het concept van de plaat, studiokosten en artwork. De kosten die te maken hadden met de residentie, vlucht en gids heeft Europalia gecoverd.”
Is er een evolutie merkbaar in de artiesten die jullie uitbrengen?
“Ja, we zien dat het genre ‘jazz’ breder is geworden. Voor ik startte bij W.E.R.F. records bracht het label voornamelijk platen uit die onder de striktere betekenis van het woord jazz vielen, gaande van mainstream tot avant-garde. Maar het begrip jazz is samen gegroeid met de W.E.R.F. Records. Vandaag de dag zien we dat er cross-overs mogelijk zijn met tal van andere genres. Stuff, Blackflower, Taxi Wars, De Beren Gieren zijn hiervan het beste voorbeeld. Doorheen de jaren is de feel van jazz veranderd. Er is een nieuwe generatie jonge gasten aan het roer die heel veel doet bewegen binnen de jazzwereld. Ze volgenden weliswaar een jazzopleiding maar staan open voor alles. Voor deze generatie is de sky de limit. Het is een zeer interessant gegeven dat ze de geest van jazz zo breed mogelijk willen invullen. Dat zijn de spannende geluiden van vandaag.”
Hoe stappen jullie mee in het online verhaal?
“Naast de cd’s en lp’s die we fysiek uitbrengen zijn we ook te vinden op onze Bandcamp-pagina waar je alle platen kan beluisteren en aankopen. Daarnaast kan je de platen beluisteren via Spotify, ITunes en Apple Music. De Bandcamp-pagina is een heel handige tool om muziek te verspreiden. Je kan direct overgaan tot aankoop via een vrijwillige bijdrage of een bedrag per track. Bandcamp neemt geen al te grote percentages en is eerlijker in vergelijking met een aantal andere grotere spelers.”
Hoe gaat de huidige cd en lp verkoop er aan toe?
“Een doorsnee groep verkoopt gemakkelijk 1000 lp’s. Vinyl is altijd stabiel gebleven en is nooit weggeweest. Doorheen de jaren is er zelfs hernieuwde aandacht voor gekomen. Voor bepaalde artiesten gaan we op vinyl uitbrengen in plaats van cd. De cd verkoop is er wel degelijk op achteruit gegaan, hoewel sommigen voorspellen dat dit nog zal terugkeren zoals vinyl.”

“Onlangs hebben we voor het eerst een cassette uitgebracht met muziek van Karel Willems. Hij zat al enige tijd bij ons in residentie en was erg bezig met klankonderzoek. We wilden hier zoveel mogelijk uithalen. Na wat onderzoek hebben we gezien dat er een enorme cassette markt is die ook nooit is weggeweest. Het is een heel specifieke cultuur van liefhebbers en blijkt ideaal te zijn voor een A en een B kantje. Tijdens de Amokathon, de gratis concertmarathon, op 2 oktober releasen we een tweede cassette van Don Kapot. De lancering van deze limited edition vindt plaats tijdens hun concert in de Snuffel.”
Op 29 augustus was het Record Store Day. Hoe zie jij de toekomst van vinyl in?
“Zelf verzamel ik al vanaf 14 jaar platen en rondom mij zie ik veel vrienden het zelfde doen. Er wordt van uitgegaan dat vinyl altijd zal overleven en de cd ten dode is opgeschreven. Maar dat kan ook terugkomen. Daarnaast is digitale muziek niet meer weg te denken. Voor bepaalde niches denken we er aan om in de toekomst een aantal releases enkel nog digitaal uit te brengen.”
Gaan jullie terug een Pop Up Vinyl Shop openen tijdens AMOK?
“Ja, die komt terug! Vorig jaar maakten we de keuze om enkel Belgische artiesten en labels aan de man te brengen. Het concept van dit jaar is een beetje gewijzigd. Het religieuze en transcendente thema van AMOK 2020 bepaalde mee de inhoud van de pop up store. Daarom zullen we muziek aanbieden die een link hebben met trance. Dat gaat zeer breed, denk maar aan ambient, new wave, psychedelische rock en acid. We huisvesten de record store in The Box Brugge, gelegen in de Sint- Jakobsstraat 28.”
Welke concerten tijdens AMOK festival moet je gezien hebben?
“Zelf ben ik al jaren fan van Altın Gün. Ze brengen een mix van Turkse folk, psychedelic, funk en rock en dat werkt bijzonder aanstekelijk. Dit jaar spelen ze 2 concerten op 3 oktober in de Sint Jakobskerk. Daarnaast is Nicolas Mortelmans ook een aanrader. Nicolas is een sitarspeler en multi-instrumentalist uit Antwerpen en speelt als muzikant bij o.a. Roland Van Campenhout en Condor Gruppe en werd opgeleid door de wereldbefaamde Anoushka Shankar. Je kan hem aan het werk zien op 2 oktober in Paula Mostaert. Tot slot zijn Don kapot en Dijf Sanders 2 artiesten die je aan het werk moet gezien hebben tijdens de Amokathon van 2 oktober. We stippelen die dag een ritueel parcours uit waarbij de muziek en setting hand in hand zullen gaan.”
Tekst: Layla Cornelissen. Foto 1: Dajo Van Den Bussche. Foto 2: Monday Agbonzee Jr. Foto 3: Tom Leentjes.
Uit BLVRD Magazine editie #18.