Je zit in een strakke witte ruimte, gevuld met kleine vlakken van kleur genaamd kunst. Het lijkt allemaal wel iets te betekenen maar het voelt nogal kil en intimiderend aan. De lectuur die je meekrijgt is vaag en in de verte hoor je een gids die dan weer te veel achtergrondinformatie deelt. Kunst en musea zijn misschien toch niet iets voor jou. Je voelt je geen echte kenner, maar waarom precies? Wat maakt jouw blik minderwaardig tegenover die van kunstcritici? Moeten we het concept van een museum in vraag stellen?

Met hun nieuwe tentoonstelling Bench Mark in het Arentshuis benadrukt Musea Brugge dat jouw blik wel degelijk telt. Een combinatie van fysieke kunstwerken en onzichtbare performance art, gebaseerd op de vergeten en verdwenen kunstwerken vanuit hun collectie. Curator Michel Dewilde verwoordt het als volgt: “We zijn allemaal lopende musea geworden. Bijna iedereen zit tegenwoordig op Instagram. Van elke citytrip maken we duizenden foto’s, maar herinneren we ons al die foto’s en momenten wel nog? We hebben er zodanig veel dat we het bos door de bomen niet meer zien binnen onze fotogalerij. Dit principe geldt ook voor de kunstcollecties. Hoe komt dit werk nu precies in ons bezit? Welke verhalen schuilen erachter? Er heerst veel mysterie en dat maakt het ook net zo interessant.”
Vergeten kunst staat dus voor vergeten werken, verhalen en kunstenaars, maar ook de weg die het heeft afgelegd is een herkenbaar mysterie. “Hoeveel mensen weten wanneer ze een erfstuk krijgen van hun grootouders waar het precies vandaan komt? Dat kan tot zeer interessante verhalen leiden. Het is net zoals een groot familiealbum waarvan je niet weet waar de verschillende foto’s precies vandaan komen. Er zit zoveel meer achter de foto van je grootmoeder dan je denkt."

De collectie bestaat dan ook onder meer uit werken van vrouwelijke en niet-westerse kunstenaars. Zoals het verhaal van de Amerikaanse kunstenares Margaret Keane die vocht om erkend te worden als de auteur van haar eigen schilderijen, nadat haar man met de eer ging lopen. Of het mysterie van de Brugse maffia, een kunstenaarscollectief en hun progressieve visie anno 1930. Kunst en hun achtergrondverhalen die volgens Musea Brugge gezien en gehoord moeten worden, halen ze bij deze tentoonstelling uit de vergeetput. “Je zal dingen zien die je nog nooit hebt gezien. Alle werken zijn nog nooit of zelden aan publiek vertoond. Van sommige wisten we zelfs niet dat ze in de collectie zaten”
Ook die intimiderende setting wordt in het Arentshuis aangepakt. “Je kan even stil op een bank gaan zitten en reflecteren, de tijd nemen om te gaan nadenken. Het gaat over een gesprek, waarbij je als bezoeker de tentoonstelling activeert.” Uniek en op maat gemaakt, gevuld met performance en diverse kunstvormen.
De tentoonstelling is te beleven van 6 tot 16 april 2023. Ga je tussen 14 en 15 uur, dan staat je een extra verrassing te wachten. “We nodigen je uit om je open te stellen en een spel mee te spelen.” Op zaterdag 8 april is de officiële opening met een toepasselijke performance van het duo Gem Heads en kunstenaar Gabriela Acha.

Tekst: Gaëlle Lefrancq, Foto's: © GabrielaAcha.
Uit BLVRD Magazine editie: #33.