Tracé

Tijdens de wintermaanden bracht Wintergloed een excuus om gezapig glühwein te drinken tijdens de bekende lichtwandeling, maar begin maart gooien we het voor even over een andere boeg. Briklyoung, de creatieve jongerenwerking van Musea Brugge, in samenwerking met kunstpraktijk De Batterie brengt vier dagen lang een nieuwe wandelroute aan de man: Tracé. Het is een creatieve verbintenis tussen de drie locaties waar de tentoonstelling van Strook, ‘It’s only a matter of time’, wordt getoond aan het grote publiek in Brugge. Acht creatievelingen gingen voorafgaand vier maanden lang brainstormen over het kunstenaarspad, ideeën delen en persoonlijke gedachten uitwisselen tijdens ateliers georganiseerd door de twee instellingen.

Image2

Briklyoung ging op 13 november 2021 van start met een denkproces over hoe zij hun stem konden weerspiegelen in een kunstenaarspad, geïnspireerd door Strook. Strook is een Brugse artiest die voor zijn tentoonstelling aan de slag ging met materialen uit het verleden die sporen nalieten, om zo tot nieuwe kunstwerken te komen. Zijn focus ligt voornamelijk op het idee van ‘tijd’ en wil daarmee zijn bezoekers aan het denken zetten. Briklyoung heeft dezelfde insteek, maar zij doen dat op hun eigen bedachte manier.

Ellenmae en Regina, twee jongeren uit Briklyoung, willen graag hun belevenis binnen het kunstproject tot nu toe delen en mensen aansporen om hun ideeën te komen bezoeken. Net zoals Fien van Musea Brugge, die de voorbereiding van Tracé op de voet volgt en mee begeleidt.

Hoe is Tracé van start gegaan en wat wordt van jullie verwacht binnen dit project?

Fien: “Mathias, van De Batterie, en ik zijn jongeren gaan rekruteren in het middelbaar en probeerden hen te stimuleren om mee te doen aan het kunstproject. Briklyoung is de jongerenwerking van Musea Brugge, maar die staat niet vast en het zijn niet telkens dezelfde jongeren die eraan meehelpen. Tracé is ons tweede project. Het is de bedoeling dat bij elke nieuwe tentoonstelling die er is, een nieuw jongerenproject wordt opgestart, telkens gefocust op een ander artistiek concept. Bijvoorbeeld muziek, beeld… Hoe meer jongeren, hoe beter, maar het is niet de bedoeling dat het een vaste groep wordt. Zo bereiken we zo veel mogelijk enthousiastelingen op verschillende interessevelden.”

Ellenmae: “Als groep, binnen Briklyoung, komen wij tijdens de ateliers samen en brainstormen we rond wat we allemaal kunnen doen. We kijken welke installaties we kunnen gebruiken en hoe we deze uiteindelijk gaan uitwerken. Dit alles natuurlijk met behulp van Anne, Mathias en Fien. Eigenlijk komt de inspiratie en uitwerking van ons. Zij geven ons de materialen en kennis om verder aan de slag te gaan met onze ideeën.”

Image1

Hoe hebben jullie de voorbereiding tot nu toe al ervaren?

Regina: “Ik vind dat het tot nu toe al zeker geslaagd is. We hebben een goeie groep en zitten vaak op dezelfde golflengte. Anne en Mathias, van De Batterie, helpen op ons weg met de voorziening van materialen en de artistieke ondersteuning, waardoor we ruimte krijgen om een goeie basis te creëren. We kenden elkaar als groep nog niet, maar hebben elkaar snel gevonden in onze meningen. Het is zo dat we snel vooruitgaan, omdat we telkens respectvol luisteren en iedereen zijn zegje kan doen. Op die manier proberen we er iets moois van te maken. Vaak komt een gesprek op gang als er belangrijke vragen worden gesteld, zoals ‘wie ben ik eigenlijk?’ en ‘wat wil ik bereiken?’. Het is alsof die deeltjes samensmelten en zo de kunstwerken een geheel vormen, maar je ziet wel dat iedereen er z’n eigen deel in heeft.”

Fien: “De ateliers zijn, bijvoorbeeld, altijd op vrijdagavond. We beginnen rond half zes en zorgen ervoor dat er eten voorzien is. Op die manier leren de Briklyoungers elkaar kennen in een vertrouwde sfeer en in een rustige omgeving. Tijdens die kleine momentjes komen mooie ideeën naar boven en ben ik vaak aangenaam verrast van waar die allemaal komen.”

Hebben jullie jezelf makkelijk kunnen openstellen naar de anderen toe?

Regina: “Tijdens een van de ateliers werd ons gevraagd om objecten of voorwerpen mee te nemen die voor ons sporen hadden nagelaten. Want daar draait Tracé om. We nemen het idee van Strook, maar trekken het persoonlijk naar ons toe. Ik had bijvoorbeeld een cassette mee van mijn favoriete Russische cartoon van vroeger, een plaat die ik van m’n vriend had gekregen en gedroogde bloemetjes uit mijn tuin. We konden er over vertellen en wisten zo meer over elkaars leven en wie we waren. Deze inspiratie komt tot vorm in onze kunstwerken.”

Ellenmae: “Ook op de momenten als we samen eten, begin je over het project te praten en komen er persoonlijke zaken naar boven. Dat legt de drempel wat lager. Ik heb bijvoorbeeld geen artistieke achtergrond, maar ben wel al lang graag creatief bezig. Er was nog nooit iets concreets op mijn pad gekomen, tot nu. Nu heb ik een project waar ik deel van uitmaak en dat zorgt ervoor dat ik er telkens met een open mind naartoe ga.”

Welke inzichten hopen jullie te bereiken bij de bezoekers?

Ellenmae: “Dat mensen zien wat jongeren kunnen verwezenlijken. Voor Tracé wist ik niet dat er een plaats was voor jongeren binnen Musea Brugge. Ik ben er vrij zeker van dat er nog mensen zijn die niet op de hoogte zijn. Tijdens mijn lessen in Kortrijk, als ik erover vertelde, zeiden de meeste Bruggelingen dat ze van niets wisten. Ik denk dat het leuk is dat we op die manier kunnen weergeven: kijk, met onze jongeren doen we ook zo’n projecten en is er zeker een publiek voor.”

“Alsook dat musea bezoeken niet iets saai hoeft te zijn, maar dat er je er toffe dingen kan beleven. In combinatie met de tentoonstelling van Strook en onze kunstwerken, geeft het meer het idee dat jongeren in Brugge iets te zeggen hebben.”

Als Tracé op z’n einde komt, wat hopen jullie mee te nemen naar de toekomst?

Ellenmae: “Het samenwerken en het creatieve, vind ik vooral. Dat je individueel heel veel ideeën kan hebben, maar dat je door een andere insteek tot een heel ander idee kan komen. Alsook de verschillende artistieke technieken. Aan de hand van de ateliers werd je een beetje geforceerd om anders te denken dan je gewoon was.”

Regina: “Voor mij was het vooral de andere inzichten die je leerde ontdekken en afwijken van je eigen denkpatroon. Uit je comfortzone stappen. Heel interessant, zo leer je veel van elkaar. Ik had alles wat we hier deden al eens op school geleerd, maar het nadenken over andere mensen en wat er door hun hoofd ging, werkte inspirerend.”

Fien: “Van Musea Brugge uit willen we vooral aan een breed publiek laten zien dat wij met jongeren bezig zijn en dat ‘musea’ helemaal niet saai moet klinken in de oren van jonge mensen.”

Image3

Tracé is te bezichtigen van 4 tot 7 maart 2021 aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Sint-Janshospitaal en het Groeningemuseum.

Tekst: Eva Vandendriescche, Beeld: Tracé
Uit BLVRD Magazine editie #26

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.