SILHOUETTES

Thomas Van Bogaert (24) studeerde klassieke gitaar aan het Stedelijk Conservatorium in de Sint-Jakobsstraat. Daarna ging hij op kot in Brussel om verder te studeren aan het Koninklijk Conservatorium, ging op Erasmus in Bologna en reisde ondertussen naar o.a. Frankrijk, Italië en Iran om er op te treden. Hij brengt dagelijks uren door met muziek spelen en werkte net een eigen compositie af, Silhouettes. Het ideale moment dus, om zijn verhaal te vertellen.

Gitaar is een instrument van de straat, van het kampvuur in de scouts, ... Het maakt deel uit van ons sociaal leven en ik vind het heerlijk om mijn muziek te mogen delen.

- Thomas

Kuki en Cueva Henni Mahieu

© Hennie Mahieu - Kuki & CuevaWat kunst is…

Ik heb een duidelijk idee over wat kunst en muziek voor mij betekenen. Eenvoud, verbintenis en puurheid, … het zijn kernwoorden die mijn benadering ervan omschrijven. Met het vertellen van mijn verhaal wil ik ook die boodschap meegeven.

Ik vind dat de schoonheid van simpliciteit en eenvoud in muziek tegenwoordig té vaak verloren gaat in de smaak van de massa. Er is de laatste jaren erg veel veranderd als het aankomt op het ‘maken’ van muziek - met een computerprogramma, een synthesizer en een microfoon kan je al bijna een heel orkest of band vervangen - en de smaak van het publiek verandert hierdoor ook mee. Om een groot publiek aan te spreken heb je tegenwoordig dikke bassen en opzwepende beats nodig. Origineel zijn wordt daardoor steeds moeilijker en ook fantasie moet hier vaak door inboeten. Ik wil daarbij niemand beledigen of aanvallen, maar duidelijk maken dat ikzelf net heel veel voldoening haal uit ‘klein’ denken. Het ‘less is more’ idee, daar geloof ik heel sterk in.

Rodrigo Bologna

© Rodrigo Fraga - Bologna


"Muziek - en kunst in het algemeen - zijn voor mij waardevol omdat ze oprecht en menselijk zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor fotografie, het is niet omdat een foto met een gigantische reflex-camera is getrokken, of omdat er een cool ‘instagram’ effect op staat, dat je daarom aan kunst doet. Een berekende analoge foto, met een verhaal, een oprechte bedoeling, spreekt tot het hart. En dat is wat kunst moet doen, niet? De muzikale taal die ik hanteer in mijn muziek zoekt niet naar complexiteit of populariteit, maar wel naar verbintenis. Gitaar is een instrument van de straat, van het kampvuur in de scouts, ... Het maakt deel uit van ons sociaal leven en ik vind het heerlijk om mijn muziek te mogen delen."

Silhouettes

Thomas schrijft al een aantal jaar korte stukjes muziek voor klassieke gitaar. Die composities zijn altijd geïnspireerd op een bepaalde gebeurtenis, plaats of thema en vormen samen een suite: Silhouettes. Maar, met het componeren van de muziek was dit project voor Thomas nog niet “af”. Hij vroeg aan vrienden om te luisteren naar zijn muziek en terwijl een visuele interpretatie te maken van zijn werk.

Bologna Jone Soto Esnaola

© Jone Soto Esnaola - Bologna


“Ik droomde er vroeger ook over om visueel werk te maken, maar dat is voor mij niet direct weggelegd. Via Silhouettes maak ik toch de connectie tussen muziek en beeldende kunst en dat samen met mijn vrienden. In een periode waarin alle activiteit stil lijkt te staan, vind ik het heel belangrijk om toch nog dingen te creëren, en liefst van al, samen met anderen. Het is zo boeiend om nauw betrokken te zijn bij het werk dat mijn vrienden maken en om te zien hoe verschillende kunstdisciplines samen kunnen komen en elkaar kunnen inspireren, aan een soort “artistieke kruisbestuiving” kunnen doen. Het omgekeerde van wat we met Silhouettes doen - een compositie schrijven op basis van een beeld of een verhaal - werkt voor mij ook zeer verbredend. Een niet-muzikaal, extern gegeven zorgt ervoor dat je gaat componeren met een doel, je probeert een boodschap mee te geven via de noten die je kiest, een emotie op te wekken, verbonden aan dat beeld. De naam van mijn suite, Silhouettes, moet dat idee van co-creatie ook duidelijk maken. Ik wil ermee aantonen dat wat ik gecomponeerd heb, het gitaarspel, wel een bepaalde vorm heeft, maar dat er nog ruimte is voor de eigen verbeelding van iemand anders. Dat die vorm op een andere manier nog kan ingevuld worden.”

Terme Geraldine Fryns

© Geraldine Fryns - Terme


Silhouettes is een suite van korte werkjes, maar het geheel blijft onafgewerkt... “Af en toe, als ‘het me overkomt’, schrijf ik nieuwe stukjes en voeg ik die toe. Dit project kan eindeloos uitbreiden en andere vormen aannemen, maar mijn droom voor nu is dat ik de warme en intieme klanken van Silhouettes tot in alle Brugse huiskamers kan brengen en iedereen een hart onder de riem kan steken.”

Julie Magda Typiak

© Magda Typiak - Julie


Silhouettes kun je hier beluisteren. Alle kunstwerken die je in dit artikel ziet, zijn gemaakt door vrienden van Thomas, tijdens of na het luisteren van Silhouettes.

Hennie Mahieu (Brugge): Kuki & Cueva
Louise Hendrickx (Brugge): Julie
Rodrigo Fraga Reckelbus (Brugge): Bologna
Magda Typiak (Polen): Julie
Geraldine Fryns (Brugge): Terme
Jone Soto Esnaola (Spanje): Bologna

COPYRIGHT VOORBEHOUDEN OP ALLE WERKEN

Julie Louise Hendrickx

© Louise Hendrickx - Julie

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.