Signaalfestival

Signaal is een Brugs radiofestival georganiseerd door Villa Bota. Tijdens voorgaande edities konden we er de start van de zomer vieren, maar dit jaar gooien ze het over een andere boeg. Ze wisselen de zomerse temperaturen en zonnestralen in voor gezellige, winterse sferen. Ook slaat Villa Bota de handen in elkaar met Jong Volk en Jeugddienst Brugge om deze editie te realiseren.

279507116 10161769911733852 8553684193337007440 n

Wat is Signaal?

Neil: “Signaal is een radiofestival georganiseerd door de radiomakers van Villa Bota. Vroeger hadden we Vama Veche, wat vier jaar geleden is opgesplitst. Nu is er dus Signaal, aan het begin van de zomer, en KONVOOI aan het einde van de zomer. Beide evenementen passen meer bij de werking van Het Entrepot. Ons doelpubliek gaat van 16 tot 30 jaar, Vama Veche was eerder een familiefestival en viel daar dus buiten. Bij een eerste poging van de radiomakers om een geheel, eigen festival te organiseren werd achteraf geconcludeerd dat de nadruk nog niet genoeg op radio lag. Het jaar daarna hebben we radio dus echt centraal gezet, maar toen was er corona dat alles moeilijker maakte. Vorig jaar hadden we nog een editie aan het begin van de zomer, ook de opening van DORP, maar we merkten dat de werkdruk van Signaal, DORP en KONVOOI in twee maanden tijd te zwaar was. Daarom hebben we dit jaar beslist om Signaal in de winter te organiseren. Alles is dan mooi verspreid doorheen het jaar, nu kunnen we met volle focus presenteren waar de radiomakers mee bezig zijn. Het geeft ons ook de kans om te spelen met het fenomeen radiofestival, dat bestaat nog niet echt. We proberen dit dus te creëren door te vertrekken vanuit de radiostudio en daar talks, DJ’s en bands aan te koppelen.”

De winter zal waarschijnlijk ook een rol spelen in de inkleding?

Neil: “Inderdaad, Signaal gaat door tijdens de winter en valt heel dicht bij de feestdagen. We hebben beslist dit ook te integreren in het festival. We gaan kraampjes opzetten waarin we een assortiment aanbieden wat op de jongeren hun lijf geschreven staat, iets dat hen aanspreekt. Nog een extra toevoeging is de stelling die we zullen opzetten, waardoor enkele kraampjes zich op het dak van Villa Bota zullen bevinden.”

Wat staat er op het programma?

Neil: “Deze editie van Signaal duurt acht dagen lang, telkens van 16u tot 00u. De eerste vier uur van elke dag, zitten we puur in de studio en hebben we interviews rond een bepaald thema. We proberen deze zo ruim mogelijk te benaderen. Zo zal er bijvoorbeeld een gesprek zijn met studentenverenigingen, een panelgesprek over dopen. Daarin komt Jong Volk dan in beeld, ze nemen het gehele redactieluik op zich. Zo kan Villa Bota zich focussen op de productie, bands, DJ’s en radiopresentatie.”

Luka: “Eigenlijk was het idee dat Signaal niet enkel een betrekking had op het festival, maar dat het ook een letterlijk signaal is van wat er momenteel leeft onder Brugse jongeren. De thema’s die we gekozen hebben zijn super ruim en afgeleid uit wat er zich afspeelt onder de jongeren. Daardoor hebben we heel wat verschillende inbreng voor talks, panelgesprekken, etc.”

Neil: “Een heel jaar door leeft er van alles in community’s en dat presenteren we dus tijdens Signaal. Maar om het toch een beetje luchtig te houden, dat het niet enkel zware thematieken zijn, zetten we er ook bands en DJ’s bij.”

279608270 10161769911908852 2581349966782900088 n

De thema’s die dit jaar aan bod komen zijn vooroordelen, geloof, body, geld, taboes en nightlife.

De eerste dag lanceert Jong Volk hun jaarboek en afsluiten doen ze met een feest georganiseerd door BPM.

Kunnen jullie wat meer vertellen over de samenwerking?

Luka: “Wij, met Jong Volk, nemen het redactiegedeelte op ons. We zijn dus vooral bezig met storytelling, we zoeken het hele jaar door getuigenissen. We betrekken ook jongeren die nog geen ervaring hebben met radio, maar wel op een bepaalde manier hun stem willen laten horen. We proberen iedereen die iets wil doen te helpen.”

Neil: “Onze samenwerking verloopt aan de hand van fysiek babbelen met elkaar, meetings, over een bepaald thema. Die onderwerpen gaan van productie en programmatie tot communicatie en redactie. De jeugddienst ondersteunt ons op vlak van communicatie. We willen dit jaar een breder publiek bereiken want van het grote aantal jongeren in Brugge is het aantal dat we bereiken relatief laag. Hun netwerk binnen de jeugdbewegingen, -verenigingen en -organisaties helpt ons daarbij. ”

Meer info en livestream via villabota.be!

Tekst: Marjolein Velleman, Beeld: Cato Crevits
Uit BLVRD Magazine editie #31

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.