ROOTS - It’s all-in the language

Oproep 📢 CC Brugge zkt jongeren voor nieuwe theatervoorstelling

2022 04 29 Love is Old 13

CC Brugge slaat opnieuw de handen in elkaar met een bekende, Vlaamse regisseur om een theaterstuk te maken met talent van eigen bodem. En dat mag je letterlijk nemen, want de steracteurs en -actrices zijn leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar.

Wil je ook ervaren wat het is om samen te werken aan een toneelstuk en op een podium te staan? Dan is dit project zeker iets voor jou. De bende vrienden die je erbij hebt op het einde van de rit, krijg je er gratis bij.

- Liesbet, CC Brugge

Een schot in de roos

BLVRD zit aan tafel met Liesbet en Lore, twee collega’s van het CC Brugge die voor de derde keer starten met het schooltheaterproject. “Deze keer coördineert Anna Vercammen opnieuw het artistieke proces en nemen wij de praktische coördinatie op ons”, vertelt Liesbet. “We werkten samen met Anna voor de eerste twee edities en dat verliep heel goed. Voor het nieuwe stuk willen we volop inzetten op de jongeren en hun ervaringen met taal, cultuur en tradities. Maar iedereen die zin heeft om artistiek bezig te zijn en zijn/haar ervaringen te delen op een podium, is welkom.”

Groeiproces

"Inderdaad", vult Lore aan, "Het is geen klassiek, narratief stuk, de kracht is dat we vertrekken van situaties en verhalen die de jongeren vertellen, recht uit hun eigen leefwereld. Anna geeft wel impulsen door de jongeren opdrachten en vragen te geven, maar het is wel de bedoeling dat wat er omgaat in de jongeren, ook gebruikt wordt in het stuk.

"Dat merk je heel goed tijdens de brainstormsessies", zegt Liesbet. "De jongeren delen hun ervaringen en Anna observeert en noteert. De volgende sessie borduurt ze voort op de thema’s die naar boven kwamen en tegen het einde van de sessies weet ze waar ze naartoe wil met het stuk. Dan kan het echte werk beginnen: de repetities.”

2022 04 29 Love is Old 1

"Daarom werken we zo graag samen met Anna", merkt Lore op. "Ze slaagt er telkens in om een diverse groep mensen naar elkaar toe te laten groeien. Je merkt dat ze ontmoeting en verbinding met anderen centraal stelt. Voor haar draait 'ROOTS - It's all in the language' rond de ontmoeting met culturen die je (nog) niet kent, of talen die je niet begrijpt. Het gaat erom dat je je ook kunt verplaatsen in de leefwereld van een ander, ondanks de verschillen op vlak van taal of levenswijzen".

Theaterrevival

Hoe kom je als Cultuurcentrum op het idee om zelf theater te maken met een bende jongeren? Lore: “Tja, wij kijken vooral welke theaterstukken we opnemen in ons programma, het komt minder vaak voor dat we zelf theater maken. We merkten dat scholen wel nog naar theater gingen kijken met hun leerlingen, maar dat het voor de studenten moeilijker werd om zelf een theaterstuk te maken. Steeds minder scholen begeleiden zelf een creatieproces van een theatervoorstelling, zo mist een groot deel van de jongeren de kans om in een los (amateur)toneelgezelschap een voorstelling te maken. We vinden het belangrijk om alle jongeren een stem te geven, letterlijk op scène, maar ook ernaast. Daarom hebben we als Cultuurcentrum beslist om de handen in elkaar te slaan met professionele theatermakers en dat leverde dit unieke project op.

Wanna be part of the team?

Neem contact op met Liesbet (liesbet.cartreul@brugge.be) of Lore (lore.missinne@brugge.be) van het Cultuurcentrum Brugge.

Het traject is volledig gratis. Je bent altijd welkom op de eerste sessie om te zien of het iets voor jou is. In het najaar van 2022 zijn er 3 brainstormsessie, vanaf januari ‘23 starten we met 1 repetitie per week. Het stuk gaat in première tijdens het Brugotta Festival, het laatste weekend van de paasvakantie.

Tekst: Jolien Van Acker, Beeld: Michel De Pourcq
Uit BLVRD Magazine editie #29

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.