Rampzalig

Tijdens de lockdown werden er massaal nieuwe hobby’s ontdekt, waaronder rolschaatsen, dat een wereldwijde hype werd. Met Brugge heeft Rampzalig er een derde vertakking bij die kan genieten van een quadskate-community. Soemeh Daansen (29) is goudsmid in haar eigen atelier (@moonwake.jewelry) en daarnaast het gezicht achter deze Rampzalig-vertakking.

Soemeh begon in 2013 met skaten. Toen ze met enkele vriendinnen een roller derby-wedstrijd in Gent bezocht was ze meteen verkocht. Ze besloot lessen te volgen en richtte haar eigen roller derby-team op in Zeeland. Nadat steeds meer leden van dit team afhaakten, besloot ze verdere oorden op te zoeken en schreef ze zich in als ‘fresh meat’ bij de sportclub GO-GO Gent Roller Derby. Tot 2018 nam ze met dit team deel aan verschillende internationale wedstrijden, maar uiteindelijk moest ze afscheid nemen omdat de combinatie met haar carrière als goudsmid te zwaar werd. Van het skaten nam ze echter geen afscheid. Na de opstart van Rampzalig kwam er steeds meer vraag of dit ook in Brugge mogelijk was en Soemeh besloot deze wens waar te maken.

Rampzalig

Voor haar vloeit dit voort uit een echte passie: “Het is leuk om de liefde voor rolschaatsen door te geven en mensen zo te zien groeien, soms zien we mensen echt openbloeien.” Op de vraag of ze zich zorgen maakt dat rolschaatsen een zoveelste hype is, antwoordt Soemeh: “Nee, dat denk ik niet. Tijdens de lockdown zijn heel veel mensen gestart omdat ze plots meer tijd hadden, maar ik ben zeker dat dit gaat blijven duren en zelfs nog gaat groeien. Heel veel mensen hebben de creatieve mogelijkheden in het skaten gevonden. Er zijn ook veel verschillende soorten rollerskating, zo heb je Jam-skating, parkskating, streetskating en rollerdance. Ook is rolschaatsen eigenlijk afkomstig vanuit de Black-community. Het bestaat al heel lang en zij hebben het altijd zeer actief in leven gehouden.”

De meerderheid in ons team is vrouwelijk, maar anderen zijn even welkom. Geslacht doet er bij ons niet toe, we zijn open voor iedereen ongeacht geslacht, religie, geaardheid, etc.

- Soemeh

Aan girlpower is er binnen Rampzalig geen gebrek. “De meerderheid in ons team is vrouwelijk, maar anderen zijn even welkom. Geslacht doet er bij ons niet toe, we zijn open voor iedereen ongeacht geslacht, religie, geaardheid, etc. We zijn een leuk team waarin iedereen behulpzaam en sociaal is. Er is nog veel potentieel om te groeien.”

Over de rivaliteit tussen skateboarders en andere soorten skaters reageert Soemeh: “Dit is natuurlijk niet het geval bij iedereen, maar het komt wel voor. Zelf vind ik dit echt onnodig. Zo zijn er bijvoorbeeld parken die enkel skateboarders toelaten. Dit is zo jammer en zorgt enkel voor meer rivaliteit. Er is plaats genoeg voor iedereen en we kunnen elkaar zoveel helpen en bijleren.” Zelf vindt ze wel dat het over het algemeen een ondersteunende gemeenschap is. “Dit is ook een eigenschap waar we bij Rampzalig op hameren, om respect te hebben voor andere gebruikers van de parken. Uiteindelijk zijn we niet zo verschillend en is het belangrijk om gewoon een basis-etiquette te hanteren. Het is oké om op te komen voor je plek, maar er moet respect zijn en soms moet je gewoon een ander eens zijn ding laten doen.”

“Rolschaatsen is een heel persoonlijke sport, net zoals bij skateboarden heeft iedereen zijn eigen stijl en voorkeur van tricks. Door te beginnen met Roller Derby heb ik letterlijk en figuurlijk leren vallen en opstaan. Soms heb je gewoon geen andere keuze. Het is een sport die je leert je angsten te overwinnen. Soms heb ik nog steeds last van mentale blokkades, maar als ik mij daar dan over kan zetten voelt dat heel bevrijdend. Er zijn niet veel dingen die beter voelen. Je mindset is natuurlijk heel belangrijk. Het is een heel mentale sport, soms is het beter om bewust een dag over te slaan, dan toch te gaan en je enkel slecht te voelen. Als je ervan overtuigd bent dat iets niet gaat lukken, dan zal het ook niet lukken. Maar als het dan uiteindelijk wel lukt voelt het des te beter.”

Of er genoeg plaats is in Brugge? “Er zijn meerdere plaatsen met elk hun eigen charme. Maar ik zou zeker geen nee zeggen tegen nog een paar extra parken of wat meer asfalt in Brugge. Ook een mini-ramp ergens in het centrum van Brugge zou heel fijn zijn. De opening van Beastwood is wel een echte meerwaarde, nu hebben we ook een plek om heen te gaan als het regent. Het enige wat ik jammer vind is dat heel veel outdoor parken niet verlicht zijn. Dit zowel voor onze veiligheid als gewoon uit principe om onze sport te kunnen beoefenen. Bijvoorbeeld op skatepark Tempelhof heb je ernaast een voetbalveld dat ze verlichten voor de voetballers, maar voor ons zetten ze geen lichten. Dit is heel jammer, het geeft ons een gevoel van niet gehoord te worden. Zeker omdat we een team zijn met voornamelijk vrouwen is het soms moeilijk om ’s avonds nog te skaten als het donker is.”

Met hun compacte team bieden ze workshops en lessen aan, maar ook om gezellig samen te skaten, kan je bij hen terecht. Als lid van rampzalig ben je 24/7 verzekerd tijdens het skaten en krijg je toegang tot exclusieve skate-events. De workshops en meet-ups gaan vaak heel casual door, er zijn geen vaste momenten. Het weer en het privéleven van de trainers spelen natuurlijk een rol, maar als je lid wordt krijg je toegang tot een Facebookpagina waar altijd wel iemand op te vinden is om mee te gaan rollen.

@rampzalig_brugge

Tekst: Lauren Kayaerts, Beeld: Stijn Brands Photography / hall of skate 2018
Uit BLVRD Magazine editie #24

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.