Ben je een gamingfanaat of wil je meer te weten komen over de eindeloze gamewereld? Duid dan het weekend van 16, 17 en 18 september met stip aan in je agenda, want dan wordt de Stadsschouwburg jouw playground om alles rond het thema te ontdekken en te beleven. Playtime 20.22 is intussen aan z’n derde editie toe en het festival blijft volledig gratis. Dankzij het goedgevulde programma is er voor elk wat wils. De deuren staan het hele weekend open om jou met open armen te ontvangen en onder te dompelen in alle vormen, maten en gewichten van de gamingwereld.

Peter van Cultuurcentrum (CC) Brugge vertelt: “Het festival gaat normaal gezien door in maart, maar nu hebben we ervoor gekozen om Playtime 20.22 naar september te verplaatsen en geven we met dit event het startschot van het nieuwe cultuurseizoen. Toch een spannend moment. Het is een heel laagdrempelig festival, want het is gratis en je kunt eender wanneer binnen- en buitenwandelen. We merkten tijdens de vorige edities dat de Stadsschouwburg als open plek een concept is dat heel erg aanslaat. Dat vrijblijvende karakter wilden we zeker behouden. Er zijn wel enkele workshops en VR-activiteiten waarvoor je best reserveert, maar de bottom line blijft dat je kunt komen en gaan wanneer je wilt.”
Young, free & wild
Het festival is nog maar aan z’n derde editie toe, maar gooit al grote ogen. “Wij trekken de kaart van de interactie tussen gaming en het maatschappelijke en artistieke, waarbij we het belangrijk vinden om die luchtige noot te behouden.” vertelt Peter. Zo komt William Bouva (stand-upcomedian en gamer) opnieuw naar een van onze panelgesprekken en zijn de broers Devillés ook weer van de partij met enkele arcade-games die in de gangen van de statige Stadsschouwburg zullen staan. Er komt ook een Nederlandse startup met een arcadegame die ons bewust leert omgaan met technologisch afval. Ze zullen ook een workshop organiseren waarin je leert hoe je dat afval kunt ombouwen en een nieuw leven kunt geven. Heel interactief dus allemaal.
Inclusie all the way
Het festival is niet enkel interactief, maar heeft ook oog voor inclusie. Zo zullen de kelders van de Stadsschouwburg in een nieuw jasje gestoken worden door de Nederlandse Zuraida Buter, bedenker van het concept ‘playful art’. Met haar werk gaat ze op zoek naar de diepere raakvlakken tussen gaming en andere kunsten. Voor ‘Playtime’ werkte ze enkele games uit waarbij de focus ligt op inclusiviteit en diversiteit in gaming. Zo heeft ze een project ‘Girls make games’ waarbij ze jonge tienermeisjes betrekt om games uit te werken en te maken. Er zal ook een ruimte zijn waarin ze werkt rond cooking games: hier gaat ze aan de slag met recepten vanuit alle hoeken van de wereld en kun je die, en daarbij ook de verschillende culturele insteken, al spelenderwijs ontdekken.

Retro | terug van weggeweest
Peter kijkt vooral uit naar het luik over ‘erfgoed’ in de gamingwereld dat je als bezoeker zult kunnen (her)ontdekken. “Zo zullen we werken rond games uit het jaar 2002, toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was. Maar we gaan ook aan de slag met een unieke collectie van 14 heel populaire retrogrames, die het MoMa (Museum of Modern Art) in New York aankocht. Dat is toch wel een opvallend gegeven dat ze die games in hun vaste collectie hebben opgenomen. We vonden het een leuke aanleiding om die games te presenteren en het verhaal erachter te vertellen: waarom zijn deze games zo iconisch, waarover gaan ze, wat is hun belang en welke stempel drukten ze op het gaminglandschap? Het is duidelijk, er valt niet meer te ontsnappen aan de gamingmicrobe!” sluit Peter enthousiast af.
Afspraak dus op 16, 17 of 18 september in de Stadsschouwburg van Brugge voor een goede portie gaming candy
Tekst: Jolien Van Acker, Beeld: Michel De Pourcq
Uit BLVRD Magazine editie #29