Patched: homemade patchwork en upcycling

De studenten van het tweede jaar Cultuurmanagement van Hogeschool VIVES organiseren samen met Cultuurcentrum Brugge het evenement ‘Patched’, een tentoonstelling over tweede kansen. We spraken met drie studenten: Laura De Pauw, Emeline Bourgois en Shane Dayer.

Waarom hebben jullie gekozen voor een samenwerking met Cultuurcentrum Brugge?

Laura De Pauw: “Elk jaar krijgen de tweedejaars studenten de kans vanuit onze opleiding om een evenement op poten te zetten in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge. Dit jaar werken we samen binnen Brugotta Festival 2021. Hierin mogen we zelf een invulling doen en daardoor hebben we gekozen voor de tentoonstelling ‘Patched’.”


De opleiding Cultuurmanagement bij VIVES, wat moeten we ons hierbij voorstellen?

De opleiding Cultuurmanagement is een onderdeel van de bachelor Bedrijfsmanagement gespecialiseerd in de cultuursector. Je ziet verschillende soorten deelsectoren binnen cultuur (dans, kunst, theater, mode, vormgeving…) maar ook de bedrijfstakken waaronder economie, financieel management, algemeen boekhouden… Daarnaast is er ook een focus op het grafische luik. Bovendien heeft onze opleiding nog troeven: cultuuruitstappen met betrekking tot het werkveld zoals museumbezoeken, studiereis, stages, de kans om naar het buitenland te gaan… Volg zeker onze sociale media: VIVES Cultuurmanagement op Facebook en Instagram.

169514361 1517743305062686 7668342724494970059 n

Wat houdt ‘Patched’ nu precies in?

“Bij ‘Patched’ stond patchwork in het begin centraal, maar dit hebben we later uitgebreid naar alles wat te maken heeft met tweede kans en upcycling, zoals meubelen, kunstwerken, kledingstukken … De naam hebben we behouden omdat patched een ruimere betekenis heeft zoals herstellen, oplappen en daarnaast focussen we ons op ‘mentale patch’.” Aldus Emeline Bourgois.


Hoe integreren jullie de mentale gezondheid in jullie tentoonstelling?

“We willen ook aandacht schenken aan de mentale gezondheid tijdens de corona tijden. Daarom vroegen we ook aan mensen om een getuigenis in te zenden (volledig anoniem). Deze getuigenissen hangen we in fotokaders op aan een zwarte muur waar Delphine Lecompte op de opening een lezing zal voordragen. We leven enorm toe naar dit moment waarin mentale gezondheid bespreekbaar wordt gemaakt. We willen het onbespreekbare bespreekbaar maken.” Zei Shane Dayer.


Welke werken zijn er te bezichtigen?

“Alle werkstukken zijn gemaakt door mensen die een link hebben met Stad Brugge. Zo hebben enkele leerlingen mode van de school Maricolen Brugge kledingstukken gemaakt hebben voor onze tentoonstelling. Daarnaast zijn er nog een tal van andere deelnemers die zowel meubelen, decoratie als juwelen een nieuw leven willen inblazen en die bij ons tentoon te stellen.” Volgens Laura De Pauw.


Hoe zal dit verlopen met covid-19 dat nog steeds woedt?

Emeline Bourgois: “We zijn ons evenement volledig in de corona pandemie begonnen en wisten we daarmee nog rekening moesten houden. Zo is de locatie al veranderd, gezien de Cultuurzaal Daverlo nu dienstdoet als vaccinatiecentrum. Samen met het Cultuurcentrum zijn we op het idee gekomen om dit in de kelders van de Koninklijke Stadsschouwburg te organiseren. Deze ruimte biedt veel mogelijkheden. Ook hebben we altijd in ons achterhoofd moeten houden dat er verscheidene maatregelen zijn om de veiligheid te garanderen. Zo hadden we workshops in gedachten maar dit is momenteel nog praktisch onmogelijk. We werken ook met een reservatie slot op ccbrugge.be om drukte te vermijden en om een idee te hebben hoeveel volk ongeveer naar onze tentoonstelling zal komen.”


Patched is onderdeel van een ruimer programma "Brugotta". Wat zal er nog te beleven zijn in Brugge?

“Naast ‘Patched’ valt er nog veel meer te beleven zoals Bar Literair met huiskunstenaar Doorn Roosje, Sluitertijd, Hedendaagse Primitieven, Air Biekorf 5.0, de Brugotta Streaming Sessions en nog veel meer. Dit kan je terugvinden op de site van Cultuurcentrum Brugge (Brugotta.be). Er is dus voor ieder wat wils dankzij het gevarieerde aanbod.” Zegt Shane Dayer.


Uit BLVRD Magazine editie #21.
Tekst: studenten Vives. Foto: Michel De Pourcq.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.