ONYVA

Brugs meubelmaker Sam Declercq ontwierp met ONYVA het ultieme reismeubel voor wie wil proeven van een ‘van life’, maar daarvoor niet een hele camper wil of kan bouwen. Uit eigen noodzaak creëerde hij een modulair meubel waarbij je gewone camionette in een kwartiertje omgebouwd wordt tot camper en je dus in een mum van tijd kan beslissen om er op uit te trekken .

DSCF1386 VERKLEIND

ONYVA kwam tot stand uit een noodzaak van Sam zelf: “Ik wou heel graag met mijn bestelwagen op reis. En zo heb ik dan een jaar en een half geleden, vlak voor een trip naar Zweden, snel een bed gemaakt met wat balkjes, met daaronder ruimte voor curverboksen.” Terug in België ging Sam verder aan de slag om zijn meubel te perfectioneren: “Ik begon met onderzoeken wat de basisbehoeftes zijn die je hebt als je met de camionette op reis gaat. Ik kwam al snel uit op drie simpele dingen: slapen, koken en dingen kunnen opbergen. Van daaruit ben ik vertrokken om het meubel te ontwikkelen.”

Met ONYVA speelt Sam in op de bredere ‘van life’-cultuur. Heel wat mensen wereldwijd bouwen hun van om tot camper, maar alles wordt in de wagen vast gemonteerd, wat niet voor iedereen even evident is: “Veel mensen, zoals ikzelf, willen dat niet. Ik heb die laadruimte nodig in het dagelijkse leven. Nu bouw ik mijn ‘gewone’ camionette heel snel om tot een camper. In een kwartiertje is alles klaar en, ‘on y va’, we zijn er mee weg!”

Busje

In het standaardmeubel zitten vijf modules: een kookmodule, opbergmodule, kledijmodule, slaapmodule (die uitgebreid kan worden) en een wandmodule. Zo wordt er met zo weinig mogelijk materiaal een zo groot mogelijke functionaliteit gecreëerd. Deze standaardversie van ONYVA past in elke bestelwagen, maar het is de bedoeling om ook op vraag te werken zodat het voor iedereen even interessant is: “Het is belangrijk om op de vraag van de reizigers in te spelen. Ik heb de module zo ontwikkeld dat dat je er zoveel mogelijk mee kan doen. Maar niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde noden en behoeftes en daar speel ik graag op in. Afhankelijk van wat de persoon er mee wil doen maak ik een volledig nieuw ontwerp.”

Eenmaal terug thuis moet het meubel natuurlijk ook terug opgeborgen worden en neemt het liefst niet de hele living in beslag. “Het is de bedoeling dat je reismeubel gedurende het jaar een tweede functie krijgt, bijvoorbeeld als zitbank of als opbergkast. Niet iedereen heeft even veel ruimte om dit gewoon aan de kant te zetten in de garage en daar houd ik rekening mee.”

DSCF1333 VERKLEIND

Tekst: Seppe Vanhaecke. Foto's: Daniil Lavrovski.
Uit BLVRD Magazine editie #7.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.