Olles is vo niet - Peter De Blieck & Korneel Muylle

Peter De Blieck en Korneel Muylle. Twee namen die u ofwel bekend zijn ofwel niet. Zo gaat dat nu eenmaal. Er is daar verder ook niet veel aan te doen. De eerste ken ik al jaren. De tweede kom ik om de zoveel jaar eens tegen en dan wisselen we een paar woorden. Toffe mens. De lezer die het tot aan deze zin aandachtig is blijven volgen verschaf ik wat uitleg met een korte samenvatting van het sujet Peter De Blieck.

Schermafbeelding 2021 11 22 om 09 58 22

Geboren te Brugge (dat ben ik 90% zeker. ) ergens in de jaren 60 (dat ben ik 60% procent zeker). Ik ga daar eerlijk in zijn, ik ben niet te vertrouwen met hoofdrekenen. En hoofdrekenen is precies wat ik heb moeten doen om tot aan genoemde decennium te komen. Stel dat ik gemist zou zijn in het determineren van Peters geboorteplaats, dan kan ik met stelligheid verkondigen dat Peter heden ten dage en de vele vele jaren ervoor, zijn domicilie te Brugge heeft. De lezer die het pad nog steeds niet kwijt is, ondanks mijn verwoede pogingen, wil ik graag even verduidelijken waarom ik het nodig vind om de domicilie van de heer De Blieck vast te leggen. Hou vol, geachte lezer!

Peter De Blieck is een artiest. Een kunstenaar in vele disciplines, tot aan het snowboarden toe. Een muzikant ook. Nu, hier zou ik een pamflet met veel bijvoeglijke naamwoorden kunnen aan toevoegen over hoe goed Peter is als muzikant en performer, ware het niet dat ik het op deze manier eigenlijk ook zeg en mezelf weer wat werk bespaar. De boodschap zou duidelijk moeten zijn na het lezen van vorige zin. Zo niet, lezer, dan kunnen wij misschien geen echt goeie vrienden worden en ik denk dat we dit beide eigenlijk niet zo erg zouden vinden.

Dus, die domicilie. Die is belangrijk omdat Peter 28 januari in de Stadsschouwburg van jetje gaat geven in het Brugs. En sorry, maar als het een optreden is dat kadert in het Weekend Van ’t Brugs (jup, had ik ook nog nooit van gehoord) dan moeten ze niet afkomen met een muzikant die onze moerstaal niet machtig is. Zolang ik Peter ken is hij die taal al van de geboorte machtuh. Dus tot zover zit het snor.

Het zijn toppers in hun vak en beleefd ook nog.

- Jasper van het Groenewoud

In de volgende fase van dit stukje kunnen we best even van naderbij bekijken hoe het zit met de begeleidingsband onder muzikaal mentorship van Korneel Muylle. Wel, ik kan u vertellen dat het ook daar snor zit. Dat ik geen gelul aan het verspreiden ben wil ik graag bewijzen door te vertellen over het vaststaand feit dat ik ter promotie van dit optreden een video heb opgenomen van Peter, Korneel en de band. Ergo, ik heb ze aan het werk gehoord. Ergo maximus plus ultra, ze waren verrekte goed. Je moet rekenen, ze speelden toen zonder publiek.

Mensen (en dus ook artiesten, muzikanten) zeggen wel eens ‘pfiew, zo optreden voor een uitverkochte Stadsschouwburg, dat is toch geen sinecure.’ Hen zou ik graag mededelen dat repeteren in een lege Stadsschouwburg 30 keer imponerender is. Terwijl ik dan toch aan het mededelen ben, brei ik er met plezier aan vast dat het ten tijde van de opname/repetitie allemaal al redelijk strak en fantastisch klonk. Het zijn toppers in hun vak en beleefd ook nog. Kortom, het tegenovergestelde van wat je doordeweeks op sociale media tegenkomt.

Samenvattend: Peter, Korneel, de band en een rits gasten komen op 28 januari de boel op stelten zetten, in het algemeen onbeschaafd Brugs, in de prachtzaal van onze teergeliefde Stadsschouwburg. Ze spelen eigen werk en covers vertaald naar het Brugs. Ik ga kijken en heb gratis tickets gekregen omdat ik vakkundig gefilmd en gemonteerd heb in het kader van de promotie. U daarentegen kan tickets verkrijgen op de website www.ccbrugge.be. Toetonne!

Tekst & beeld: Jasper Van het Groenewoud
Uit BLVRD Magazine editie #25

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.