Ode aan de cassette

Op 12 juni is het Cassette Store Day, een dag in teken van de cassette maar ook van de do-it-yourself beweging die door de muziekwereld trekt. Het duo achter Feles Music, een Belgisch muzieklabel en boekingsagentschap, brengt een eigen mixtape uit vol authentieke en beloftevolle muzikanten. Wij luisterden naar hoe het ontstond en wat er achter zit.

Muziek stroomt als kolkend bloed door de aderen van de Jonas Messelier en Bart Vergauwe. In hun jonge jaren speelden ze reeds samen in verschillende bands met Jonas op bas en Bart op gitaar. Ze bliezen nieuw leven in jeugdhuizen als ‘t Scharnier te Oudenburg en De Couveuse in Eernegem. Met hun laatste project Alpha Whale veroverden ze met hun surf psych band onder meer de podia van De Kreun Kortrijk, Boomtown Gent en Cactusclub Brugge. En met Feles Music zorgen ze vandaag voor nieuw muzikaal talent waar diezelfde DIY-vibe nog even hard te voelen is.

DSC00768 2 web

The rise of the cat

Toen drie jaar geleden hun andere bandleden minder tijd konden vrijmaken voor het touren, sloegen Bart en Jonas de handen in elkaar om alsnog hun muziek verder te zetten. Jonas was al even bezig met andere bands internationaal geboekt te krijgen en bij Bart kriebelde het om een eigen label te starten. Ze brachten hun dromen samen onder de naam Feles Music, de naam afkomstig van het Latijns woord voor kat. Omdat ze dankzij hun eigen optredens veel in contact kwamen met andere bands, duurde het niet lang vooraleer ze een eerste band op hun label hadden: Marf Loth, het creatieve project van de Australiër Nathan Roche. Deze werd met het album Don't Break Camel's Back Mountain op 7 maart 2019 de eerste release van Feles Music. De spetterende garage improvisaties van Marf Loth werden aangevuld met een tweede release van Accordion Planet 15: La Nuit, die donkere noir pop versmolt met psychedelica en funky gitaarriffs. Intussen heeft Feles Music reeds vier krachtige releases en werken ze achter de schermen verder aan meer.


Do-it-together


Eclectisch is één van de vele termen die het duo met hun label associeert. De vloer wordt aangeveegd met clichés en mainstream sell-outs. Feles is rauw, levend en écht. Muziek zoals je het op een hete festivaldag onder makkers en maten kan ervaren. Niet voor niets gaan Jonas en Bart daarom tot wel driemaal per week naar een optreden. “Zo leren we mensen kennen, en blijven we in de scene, we voelen wat er leeft”. Smaak
hebben ze zeker, met artiesten als Radar Men From The Moon, The Dandelion en Budget Trash waar ze de boekings voor verzorgen.

“De coronacrisis is geen gemakkelijke tijd voor de artiesten” zegt Bart, “maar we komen er samen door”. Feles Music maakt gebruik van hun eigen muzikale ervaring om hun bands moreel bij te staan en advies te geven waar nodig. Intussen hebben ze nog een derde collega, Silke Bergans, die hen met haar betrokkenheid in de Gentse muziekwereld bijstaat bij al het reilen en zeilen van de administratie. “Feles is een bruggenbouwer” vertelt Jonas, “we brengen mensen graag in contact met de juiste mensen”. Het do-it-yourself aspect wordt uitgebreid naar do-it-together: de ongeschreven slagzin van hun label.

DSC00772 web

De cassetterevolutie

Voor hun releases beslisten de twee om cassettes te gebruiken omdat het toegankelijk, sexy en volledig DIY is. Dit verlaagt de barrière voor muzikanten om hun eigen muziek uit te brengen, zonder dat ze daarvoor de budgetten van de grote spelers moeten op tafel leggen. Toen ze begonnen met het label, kocht Bart een cassette duplicator: een kopieerapparaat voor cassettes die toeliet op korte tijd vele kopieën te produceren. Bij een eerste optreden van één van hun bands namen ze het concert live op en maakten ze backstage onmiddellijk enkele cassettes.

Het publiek kon reeds op het einde van de avond een sonisch stukje geschiedenis meenemen: een pak sneller dan dit eerst op CD of vinyl te hoeven printen. De cassettes werden opnieuw een hit alsof ze nooit weggeweest waren. Het succes van de cassette verdient een applaus. Daarom vieren labels en muzikanten op 12 juni Cassette Store Day: een oorspronkelijk Amerikaans concept dat intussen wereldwijd verspreid is geraakt. Het is gebaseerd op Record Store Day, maar dan in teken van de cassette. Er worden markten gehouden waarin cassettes van alle genres en artiesten verdeeld worden.

Bij Feles Music brengen ze een mixtape uit met als rode draad het do-it-yourself concept. Het is een testament van hoe muzikanten hun eigen ding doen en trouw blijven aan hun idealen. De mixtape zal een breed gamma aan beloftevolle muzikanten bevatten, vooral van andere labels om zo de synergie tussen de labels en muzikanten te vergroten. De mixtape zal in beperkte oplage te koop zijn op het evenement in café Vol Pension te Gent. Wie er niet bij kan zijn, kan de tape ook digitaal beluisteren via de Bandcamp van Feles Music.

Feles is rauw, levend en écht. Muziek zoals je het op een hete festivaldag onder makkers en maten kan ervaren.

- Jonas & Bart

Maten boven alles

We vroegen Jonas en Bart af te sluiten met een woordje advies voor medemuzikanten. “Je ambitie moet realistisch zijn”, stellen ze. “In België hebben we veel muziekwedstrijden. Dat is geweldig maar als je enkel meedoet met de hoop de nieuwe hit te worden, zal je rap gefrustreerd thuis komen”. Het gaat er vooral om dat je je eigen ding doet en plezier blijft hebben. “Juist niet te veel drinken voordien!” adviseren ze al lachend uit eigen ervaring. “Je moet eigenlijk zoveel mogelijk spelen. Vergelijk het met een sport: als je veel traint, word je snel beter”. Daarom raden ze aan iedereen aan om meer op tour te gaan. “Durf verder dan de kerktoren te kijken” preekt Bart. “Een Europese tour lijkt moeilijk maar als je begint met in kleinere cafés te spelen, is het zeker mogelijk!”.

Ook het do-it-together aspect keert terug in hun advies: “Ga naar zoveel mogelijk optredens en spreek de bands aan. Kijk of jullie hetzelfde doen en misschien samen een circuit kunnen in elkaar steken. Zo kan je overal spelen!”. Het is plezier hebben maar tegelijk samen naar iets streven. “Eerder doelmatig dan doelloos” vat Jonas samen. “En kom gerust eens samen met je band, niet enkel om te repeteren maar ook om te bespreken waar jullie naartoe willen. Vergeet niet: maten boven alles!”.

Het zijn simpele maar resultaatgerichte tips die mee hebben gezorgd voor het succes van Feles Music. Een verhaal dat verder loopt in hun mixtape op 12 juni tijdens Cassette Store Day, in hun toekomstige releases en in de nieuwe bands die ze binnenkort weer op ons mogen loslaten. We kijken er alvast naar uit!

Uit BLVRD Magazine editie #22.
Tekst en foto's: Atlesque.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.