NICHOLAS ARNST

Nicholas Arnst werd geboren in Saoedi-Arabië, maar hij bracht zijn tienerjaren door in Brugge, de stad waar hij een fascinatie voor het goochelen ontwikkelde. Zijn kamer werd het speelterrein om dagelijks te oefenen en zijn kennis haalde uit zeldzame stoffige boeken. 15 jaar later verkoopt Nicholas tal van theatershows uit en zag je hem wellicht al aan het werk op televisie waarin hij keer op keer weer de man in de straat verrast met zijn vingervlugge trucks.

Wanneer ben je begonnen met goochelen en wie of wat inspireerde je?

"Ik ben ermee begonnen toen ik 12 jaar was. Op een avond moest ik met veel tegenzin mee met mijn ouders naar een feestje. Als surprise act was er een goochelaar aanwezig die naar alle tafels kwam. De magie, de trucks en de vingervlugheid, ik vond het fantastisch om te zien. Op dat moment werd ik geboeid door het goochelen. David Copperfield was de eerste bekende goochelaar die ik heb opgezocht. Er was één specifieke truck die me heel erg aan sprak. Eerst liet hij een munt naar beneden vallen, datzelfde muntstuk liet hij dan terug naar boven vallen. Deze truck is mij zodanig bijgebleven dat ik ben beginnen uitzoeken hoe ik dit zelf kon doen. Ik ben in contact gekomen met goochelaar uit Kortrijk en heb heel veel moeite en tijd en moeite gestoken zodat hij mij die truck kon aanleren. Niet evident, want een goochelaar verklapt niet zomaar zijn geheimen. Na maanden oefenen en smeken werd hij mijn mentor."

Nicholas c Dieter Meyns 2019 1 van 4

Hoe leerde je in het begin je trucks?

"YouTube bestond toen nog niet echt. Dat is een heel groot verschil met nu. Als ik de grote namen aan het werk wou zien dan moest ik hopen dat er video cassette of dvd van bestond of ik ging ik ze in het echt opzoeken. Mijn mentor had gelukkig een hele collectie aan boeken en beeldmateriaal. Daar haalde ik ook veel inspiratie uit. Tot slot heb ik door vaak op reis te gaan naar het buitenland ook veel andere goochelaars leren kennen."


Je studeerde later psychologie in Leuven, heeft deze studie een invloed gehad om mensen te lezen en te misleiden?

"Goochelen en psychologie hebben een gemeenschappelijke factor, namelijk het menselijke aspect. Tijdens mijn studies bekeken we soms interessante experimenten van nabij maar los daarvan was het niet te vergelijken. Ik studeerde klinische psychologie die meer over de medische aandoeningen gaat. Maar de studiekeuze vloeide wel voort uit een gemeenschappelijke interesse. Ik wil heel graag weten hoe mensen denken en reageren."


Je bent bekend bij het brede publiek van korte filmpjes op VTM. Wat vind je leuker, een zaalshow of een street performance?

"De beleving van een theaterzaal of een street performance zijn totaal verschillend. Mensen in de zaal komen met een bepaalde verwachting en ik krijg veel meer tijd om mijn verhaal te doen. Op straat zijn de interacties vaak heel kort en spontaan en verwachten de mensen helemaal niets. Vaak interpreteren ze dan een truck als iets onmogelijk en is de impact veel groter. Beide zijn leuk om andere redenen en ik heb van beide evenveel geleerd."


Leg je soms je trucks uit?

"Ik speel daar heel graag mee, ook in m’n nieuwe show zal dat aspect aanwezig zijn. Maar het is niet dat je een truck uitlegt, dat je niet meer kan bedrogen kan worden. Over het algemeen is een persoon vaak heel teleurgesteld als je een truck uitleg. Het belangrijkste is wat je met die truck doet. Het geheimzinnige maakt het verschil.

In het algemeen legt een goochelaar enkel zijn trucks uit aan een andere goochelaar. Hoe eenvoudiger en hoe simpeler de truck is, hoe moeilijker die is om te doen. Bij goede goochelaar wordt dat een ongelofelijke illusie. Er was ooit een man die heel de wereld rondging met de gave een potlood te kunnen laten bewegen op afstand. Voor zijn truck moest hij zich 15 minuten opwarmen. In zekere zin was het een oplichter maar het was wel goede truck want iedereen stapte mee in zijn verhaal. Het draait heel vaak ook om het acteren en het verhaal dat je errond creëert."

Wat is het verschil tussen een goochelaar en een mentalist, zoals Gili?

"Bij een mentalist komt het mentale aspect, het denken, gedachten lezen en de psychologie nog meer aan bod. Maar er is zeker een overlap tussen mentalisten en goochelaars. Goochelaars gebruiken doorgaans iets grotere trucks. Ik zelf verkies verdwijnen van objecten, kaarttrucs en andere vingervlugge close-up acts, boven de grotere theatrale acts."


Je vorige show ‘Decipiatur’ heb je in de prullenmand gegooid en nu werk je aan nieuwe show ‘In alle eerlijkheid’. Hoe komt dat?

"‘In alle eerlijkheid’ is uitgesteld naar januari 2021. Normaal ging ik in maart 2020 in première met Decipiatur, maar die show werd gecanceld. Ik ben dan de voorbije maanden beginnen verder werken aan die show en ze verschilt zodanig van het originele, op die manier werd ‘In alle eerlijkheid’ geboren."

Nicholas c Dieter Meyns 2019 2 van 4

Je groeide op in Brugge, vind je het prettig om terug in Brugge op de planken te staan?

"Ja, toch wel. Ik heb er al paar keer gespeeld. Vorig jaar nog, in de Stadsschouwburg. Dan zitten steevast veel vrienden en mensen die ik ken in de zaal. Het is een speciaal gevoel om terug te keren, want het is en blijft de stad waar ik heb leren goochelen."


Je brengt ook een goocheldoos uit, kan je daar meer over vertellen?

"Dat idee is ontstaan tijdens de lockdown. Doordat mensen nu tijd hebben is dat een perfect moment om veel te oefenen. In de Magic Kit vind je 80 trucs en bevat een aantal voorwerpen om je hierbij te helpen, maar voor enkele trucs kan je ook alledaagse voorwerpen gebruiken, zoals een munt, een glas of een paperclip. De trucs zijn gemakkelijk aan te leren voor beginners, maar blijven wel uitdagend voor de gevorderde goochelaar. Het is een moderne versie van een goocheldoos, maar volledig anders dan ik als kind heb gehad. Je traint mentaal, vingervlugheid en met kaarten. Het is een goede introductie voor het goochelen."


Heb je tips voor een beginner?

"Vooral veel blijven oefenen en proberen. Je leert pas goochelen door het veel te doen. Daarnaast moet je je ook altijd goed voorbereiden en de instructies aandachtig lezen. Probeer zoveel mogelijk dingen uit, zo ontdek je wat je zelf leuk en minder leuk vind."


Wat als het misloopt, blijf je dan rustig?

"Dat is iets waar je leert mee omgaan. Het is in ieder geval onvermijdelijk dat er eens iets niet lukt. Ik dacht vroeger dat door zoveel mogelijk op te treden er minder kans is dat er iets mis gaat. Maar dat is niet altijd zo. Soms heb je brute pech, dan mislukt de truck. Dat moet je nu eenmaal aanvaarden en moet je verder gaan. Als je geluk hebt draait het mislukken soms beter uit dan verwacht. Als goochelaar krijg je ook veel terug van een meegaand publiek. Veel van mijn trucks zijn interactief met de mensen in de zaal, dus het succes van de truck hangt ook af van de persoon met wie ik de trucks uitvoer. Het blijft altijd spannend, want iedereen is anders."


Tot slot, naar welke goochelaars kijk je op?

"Als goochelaar kan ik honderden namen opnoemen. Maar David Blaine is een van de grootste voor mij. Hij heeft het hele street magic concept bedacht en blijft tot op vandaag grootse dingen doen. Bekijk zeker eens een van zijn filmpjes met Kanye West of Will Smith, fantastisch om deze man aan het werk te zien!"

Tekst: Layla Cornelissen. Foto's: Dieter Meyns.
Uit BLVRD Magazine editie #19.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.