In de slipstream van de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken’ organiseert Musea Brugge een concert- en podiumprogramma onder de naam 'Music is my Medicine'. In samenwerking met Concertgebouw Brugge, Cactus Muziekcentrum, VIERNULVIER en KAAP, Cultuurcentrum Brugge. Maar ook met Entrepot en Briklyoung, de artistieke jongerenwerking van het museum.

Heeft muziek – en kunst in het algemeen - een helende kracht? Het is geen toeval dat Musea Brugge die vraag juist in het Sint-Janshospitaal stelt, de plaats van de najaarsexpo ‘Oog in oog met de Dood’ van Musea Brugge. En dat ze het sluitstuk van de tentoonstelling ‘Music is my Medicine’ hebben genoemd. In de tentoonstelling kan je in de epiloog even plaatsnemen om te kijken en luisteren naar drie aangrijpende getuigenissen over de helende kracht van muziek.
De reden waarom vloeit voort uit het werk waar het allemaal rond draait in de expo: ‘De dood van Maria’ van Hugo van der Goes. Geschilderd op het eind van de 15de eeuw, onderging dit meesterwerk een restauratie van vijf jaar. Honderden jaren later schittert het werk als nooit tevoren. Meer nog: het intrigeert en betovert. Het spreekt de emoties aan en vertelt universele verhalen over afscheid, zingeving, hoop en virtuositeit. Kan kunst de wereld redden? Of toch tenminste voor helend en genezend werken? Geen betere plaats om die vraag te stellen dan in deze expo.
Over de link tussen mentaal welzijn en de helende kracht gaat het ook in de expo zelf. Die start met een stukje over het leven van Hugo van der Goes en eindigt er in de epiloog mee. Volgens de enige bron uit zijn tijd die vertelt over zijn leven, kreeg de schilder een mentale inzinking en was het medicijn dat hij kreeg voorgeschreven: muziek.

‘Music is my Medicine’ sluit de expo af en is eveneens de naam voor het publieksprogramma ervan. Wat is het muzikale medicijn voor de bezoekers van het museum? Op het eind van het parcours nodigt het museum je uit om plaats te nemen in de fauteuils en weggedoken in je koptelefoon te luisteren naar drie getuigenissen via een tablet of touchscreen. Drie keer praat iemand over de kracht die deze persoon heeft gehaald uit muziek bij een afscheid of een andere belangrijke gebeurtenis in het leven. Het museum nodigt je ook uit zelf je verhaal en muziek te delen met de andere bezoekers.
Hugo kreeg niet enkel muziek, maar ook andere ‘recreatieve schouwspelen’ als genezing voorgeschoteld. Het sein voor Musea Brugge om ook een volledig podiumprogramma op poten te zetten waarbij de helende kracht van muziek centraal staat. In november was er al de samenwerking met Kaap en VIERNULVIER waarbij saxofonist Mattias Decraene en componiste Susanna Bloem een week resideerden in het museum, bij het werk. Het resultaat was een bezwerend optreden op de prachtige middeleeuwse zolder.
Die fantastische setting is ook de context voor de komende programmatie. Als eerstvolgende komt de Brusselse choreograaf en danser Seppe Baeyens langs. Dat gebeurt in het kader van December Dance, in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge. Met atelier Leon gaat hij op zoek naar de verbindende kracht van dans en muziek.
In januari programmeert het museum, in samenwerking met Cactus Muziekcentrum, een optreden van Pauwel en Catherine Graindorge. Verlies vormt de kern van 'Dear', de debuutplaat van Pauwel. De Brusselse Catherine Graindorge beweegt zich in het artistieke grensgebied tussen theater, performance en muziek. Afsluiten doen ze, in samenwerking met het Concertgebouw, met het (uitverkochte) ‘Ratas del viejo Mundo: Démon / Corps secret’.
En last but not least: elk jaar zetten ze ook de artistieke museumjongeren Briklyoung aan het werk. Deze keer ligt de focus niet op beeldende, maar wel op podiumkunsten. In samenwerking met Het Entrepot en Joachim Gys, verzamelde het museum tien jongeren. De opdracht is simpel: componeer jullie eigen muzikale medicijn. Samen met een rits polyvalente artiesten werken ze momenteel vanuit de expo aan een eigen showcase. Op zaterdag 7 januari presenteren ze die live op de zolder van het Sint-Janshospitaal aan het grote publiek.
Tekst: Lieven De Visch, Beeld: Tom Leentjes & Sarah Bauwens
Uit BLVRD Magazine editie #31