Mind the artist: Tille Pepermans

In de nasleep van de pandemie hebben verschillende kunstenaars het niet makkelijk gehad. Met het project ‘Mind the Artist’ wil musea Brugge enkele artiesten een jaar lang ondersteunen en naar de voorgrond brengen. Een van deze artiesten is Tille Pepermans. Met haar potlood in de hand laat ze mensen wegdromen bij surrealistische werelden.

Een onnatuurlijk gevoel

Tille Pepermans studeerde in 2017 af aan het KASK in Gent. Haar eindwerk bestond uit een reeks tekeningen gemaakt met potlood op papier. Dat is dan ook haar basismedium. Ondertussen heeft ze ook al muur-en raamtekeningen aan haar portfolio kunnen toevoegen.

Door het gebruik van collagetechniek, rond een bepaald thema, vormen verschillende individuele beelden een groter geheel. Hierdoor neemt Tille het publiek mee naar een surrealistische wereld. “Bij mijn werk denk je in eerste instantie dat het beeld realistisch is, maar wanneer je beter kijkt, merk je dat het eigenlijk niet zo is. De beelden zijn uit verhouding of op elkaar geplaatst en dat zorgt dan voor een heel onnatuurlijk gevoel.”

Schermafbeelding 2021 07 22 om 14 30 06

Het Arentshuis

Mind the Artist heeft onder andere in het Arentshuis een plaats ter beschikking gesteld. Hier kan Tille, onder begeleiding van een curator, haar ding doen. “Ze hebben mij gevraagd voor een creatie tentoonstelling. Dit wil zeggen dat ik nieuw werk zal maken speciaal voor de expo. Ik ben vorige zomer gecontacteerd door Mind the Artist, wat dus midden corona tijden was, dus dat is dan ook mijn inspiratie geworden voor de tentoonstelling. Over hoe we het eigenlijk heel normaal vinden om veel volk rond ons te hebben. Denk maar aan het openbaar vervoer, de stad ... Maar dat wordt in corona tijd op een heel andere manier ervaren, soms zelfs als ongemakkelijk. Enerzijds heb ik mij dus hierdoor laten inspireren en anderzijds door de plaatsen die anders druk bevolkt zijn, maar nu volledig leeg waren. Dit zorgt ervoor dat ons gevoel en onze blik op deze plaatsen helemaal veranderen en deze locaties ook een andere invulling krijgen.”

Naast corona als inspiratie wordt er ook gebruik gemaakt van het prentenkabinet van Brugge. Dat prentenkabinet bestaat uit meer dan 17500 prenten en zullen dus ook een belangrijke rol spelen in de expo. “Omdat ik met die collagetechniek werk, is het de bedoeling dat er bepaalde stukjes uit de prenten die zij hebben, terugkomen. Die ga ik binnen de collage tussen mijn foto’s stoppen.”


Mind the Artist

Dankzij initiatieven zoals Mind the Artist hebben verschillende jonge artiesten een springplank binnen de culturele sector gekregen. “Het hoeven niet altijd grote bekende bestaande namen te zijn, wat echt een hele leuke opportuniteit is voor jonge kunstenaars zoals ik. Daarnaast hebben ze mij ook heel hard gestimuleerd om out of the box te denken, ook naar het gegeven van het museum toe. Het hoeft niet altijd een expo met tekeningen en kaders te zijn.”

“We worden ook begeleid op vlak van budgetten en wat onze mogelijkheden zijn. Als beginnend kunstenaar denk je vaak bij wat ‘verkoopbaar’ is aan iets in een kader, maar bij deze expo is dat niet zo. Net dat vind ik fijn, want een van de dingen die ik graag wil, is dat de kijker echt kan verdwijnen in mijn werk. Dat die opgeslorpt wordt en bijna in het werk zou kunnen stappen.”

Schermafbeelding 2021 07 22 om 14 30 17

Het proces

Het project is nog volop aan de gang en bevindt zich momenteel nog in de ontwerpfase. Naast kunstenares is Tille ook leerkracht in het secundair onderwijs. Nu de vakantie begonnen is, kan ze zich volop op het avontuur smijten. “Nu ben ik begonnen aan mijn onderzoek. Ik verzamel beelden voor in mijn collagetechniek en wil ook nog zelf foto’s gaan nemen. Ik werk het liefst met eigen beelden, die mij inspireren, en verwerk die dan in mijn werken. Maar momenteel is het nog een beetje zoeken naar wat de mogelijkheden zijn, in welke formaten en verhoudingen ik ga werken bijvoorbeeld. Ook met het tekenen moet ik nog beginnen. De combinatie met mijn werk maakte dit niet altijd makkelijk.”


Tille’s favoriete werk

Elke kunstenaar heeft wel een werk waar hij of zij extra trots op is. Dat wilden wij ook heel graag van Tille weten. “Ik heb twee jaar gewerkt aan mijn masterproject. Dat was een hele reis en een grote evolutie voor mij. Mijn 'favoriete werk' is een drieluik uit de reeks werken van mijn masterproject. Het waren drie afzonderlijke werken die ik pas bij het opstellen van de expo heb samengeplaatst. Voor mij symboliseert dit drieluik heel de weg die ik heb afgelegd. Ze worden momenteel ingekaderd en ik denk dat ik die nooit zal verkopen. Bij andere werken heb ik daar minder problemen bij, want als kunstenaar moet je van je kunstwerken kunnen leven natuurlijk. Maar dat ene werk ligt mij enorm nauw aan het hart.”

Je kan de expo van Tille Pepermans bezichtigen in het Arentshuis van 24 september 2021 tot en met 21 november 2021. Bekijk zeker ook haar werken via instagram, facebook en haar website.

Uit BLVRD Magazine editie #23.
Tekst: Guynan Berton. Illustraties: Tille Pepermans.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.