MIND THE ARTIST: STROOK

De nasleep van de corona-crisis zet de hele cultuursector op zijn kop. Vooral kunstenaars worden extra hard getroffen. Met 'Mind the Artist' investeert Musea Brugge een jaar lang in het ontzettend veelzijdige en creatieve talent dat ons land in huis heeft. Musea Brugge verbindt uiteenlopende kunstenaars - fotografen, auteurs, beeldend kunstenaars of muzikanten - met de bestaande museumcollecties. Strook is één van de kunstenaars waarmee Musea Brugge een samenwerking aangaat.

Stefaan De Croock, beter bekend als Strook is een Belgische hedendaagse kunstenaar. In zijn werk gebruikt hij verweerde materialen zoals oud hout. Hij vindt dit op, hoe hij het noemt: ‘non-places’, verlaten locaties waar de mens ooit is tussengekomen, maar leeg zijn achtergebleven. Door het oude hout te hergebruiken, krijgt het materiaal een tweede leven op een nieuwe locatie. Zijn steeds meer gelaagde en betekenisvolle collages, sculpturen en installaties werden al tentoongesteld in Stockholm, Miami, Bangkok, Montreal en Mexico City en kunnen internationaal rekenen op heel wat bijval.

Strook: “Ik combineerde in een werk al hout van plaatsen zoals the Imperial Shipyard in Gdańsk met hout van een bar in Kortrijk en delen uit de Sint-Baafs Kathedraal in Gent. Elk stuk heeft een eigen geschiedenis en deze verhalen samen vormen een menselijk silhouet, net zoals iedere persoon ook ‘gemaakt’ wordt uit de verschillende gebeurtenissen in zijn leven. Voor de werken die ik ga maken in het kader van Mind The Artist, wil ik een oproep doen naar de Bruggelingen om oud hout te verzamelen. Een beetje zoals een crowdfunding, maar dan voor hout. Oude deuren, luiken, een stuk vloer, een pand die op het punt staat om verbouwd te worden, plaatsen waar interessante stukken hout uit kunnen gerecupereerd worden. Dat wordt niet evident, maar ik ben wel benieuwd of daar iets uit kan komen. Het zou de max zijn om de kleinere geschiedenis uit Brugse huizen te combineren met het grootse Brugse erfgoed.”

Watou Saudade Strook 01 verkleind

Ik wil de bestaande patines die je in de gebouwen kan terugvinden sampelen en gebruiken in nieuw werk.

- Stefaan De Croock

“Oude verweerde materialen hebben in mijn ogen iets magisch. Er gaat een bepaalde spontaniteit van uit die onmogelijk te recreëren is. De kleuren, de verf, het reliëf... Ze vormen een esthetische afdruk van alles wat het materiaal ooit doorstaan heeft. Je kunt de tijd ‘zien’. Ik wil me laten inspireren door de collecties enerzijds, maar me eigenlijk meer baseren op de gebouwen zelf. Het erfgoed in Brugge is ongelofelijk, maar ik wil met een andere blik kijken naar de musea, de gebouwen onderzoeken. Wat heeft de tijd ermee gedaan, wat is de invloed van tijd? Ik wil de locaties verder gaan uitspitten en onderzoeken welke installaties en objecten dat kunnen worden. Bij een eerste plaatsbezoek vielen mij meteen de structuren op. Zo wil ik de bestaande patines die je in de gebouwen kan terugvinden, sampelen en gebruiken in nieuw werk. En dat kan nog verder gaan: uit de siliconen mallen die gemaakt worden van de patines, wil ik keramieken afgietsels maken, die dan terug een werk op zich kunnen worden.

Voor dit project werk ik eigenlijk volgens een compleet andere benadering. Terwijl doorgaans een expo wordt opgebouwd op basis van de gemaakte stukken, ga ik nu installaties maken die nét geïnspireerd en gebaseerd zijn op de locatie. De gebouwen zullen een grote invloed hebben op de werken. Het is weer een extra uitdaging om verder te gaan kijken, te experimenteren met dat sampelen, … Elk werk krijgt ook altijd een biografie mee, waar elk stuk hout vandaan komt. Dus alles wat ik voor ‘Mind The Artist’ zal maken, zal gevormd zijn uit Brugse vondsten. Dat is wel heel bijzonder.”

Strook One More Day Expo19 5 DS 3528 verkleind

De werken van Strook zullen te zien zijn van 29 oktober 2021 tot 6 maart 2022 op verschillende locaties van Musea Brugge. Meer info over het project vind je op museabrugge.be/mindtheartist

Tekst: Sanne De Muynck. Foto's: @strook.eu.
Uit BLVRD Magazine editie #19.

Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.